Berta Sándor

A szem lehet a következő ember-gép interfész

Amerikai és kínai tudósok kifejlesztettek egy szenzort, amely érzékeli, ha valaki szemmozdulatokat végez, például kacsint.

Az új szenzor segítségével egy számítógép akár kezek nélkül is vezérelhető. Az új rendszer neve Mechnosensational Human Machine Interface (HMI) és többek között megbénult embereknek segíthet majd a kommunikációban.

Az eszköz szemüvegre rögzíthető. Amennyiben a viselő kacsint, akkor bőrnek a szem oldala felé történő mozgása azt eredményezi, hogy a szenzor polimerrétegei érintkeznek egymással és mérhető elektromos jelet generálnak. A bőr mechanikus mikromozgását korábban nem vették figyelembe jelforrásként. A jelet kábelen vagy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítani lehet egy számítógépre vagy mobil készülékre. Zhong Lin Wang és kollégái a jelek segítségével többek között egy okosotthon-vezérlő rendszert és egy vezeték nélküli billentyűzetet is irányítottak.

A rendszer a jeleket képes egyértelműen megkülönböztetni egymástól és nem kreál minden egyes kacsintáskor egy betűt vagy nem vezérli például a kapcsolót. Ehhez meghatároznak ugyanis egy küszöbértéket és jelnek azt át kell lépnie, hogy a rendszer felismerje vezérlőjelként. Mindez azt jelenti, hogy a felhasználónak erősen kell kacsintania. A rendszer elsősorban azoknak az embereknek segíthet, akik például amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvednek. A tudósok most azt vizsgálják, hogy a szenzor a test más részein is használható-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!