Berta Sándor

Egyre jobban megérzi a bojkottot a Huawei

A kínai konszern fokozatosan szenvedi el az újabb csapásokat, a legkomolyabbak ezek közül az SD kártyák és a WiFi szabványok fejlesztéséből való kizárás.

Mint ismeretes, Donald Trump amerikai elnök másfél héttel ezelőtt írta alá az Amerikai Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről szóló rendeletet, az USA kereskedelmi minisztériuma pedig formálisan is megtiltotta amerikai termékek és technológiák eladását a Huaweinek. A minisztérium rendelete alapján a kínai társaság 68 leányvállalata került világszerte feketelistára. Az amerikai szállítók - engedelmeskedve a törvénynek - azonnali hatállyal felmondták a céggel kötött szerződéseiket. Így tett a Google, az Intel, a Qualcomm, a Broadcom, a Micron és a Western Digital is. Az Infineon és az ST Microelectronics pedig egyelőre kivár. Nemrég ugyanakkor 90 nappal elhalasztották a teljes tilalom bevezetését.

Új fejlemény, hogy a Siemens, a Bosch és az SAP vizsgálják, hogy mennyire sérülhetnek a Huawei elleni bojkott miatt a kínai konszernnel kialakított üzleti kapcsolataik. A Bosch azt emelte ki, hogy figyeli az aktuális fejleményeket és tanulmányozza azok lehetséges hatásait, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy világszerte szigorúan betartja a törvényeket és kötelezettségeket.


A használt piacon a cég okostelefonjainak ára brutálisan lezuhant, sokan szabadulnak a nemrég még menőnek számító csúcskészüléküktől

A kínai gyártót egyre nagyobb mértékben érinti a bojkott. Az Nikkei Asian Review és az Android Authority értesülései alapján a vállalat aggódhat amiatt, hogy nem használhatja majd a termékei esetében a széles körben elterjedt szabványokat, például az SD memóriakártyákat és a vezeték nélküli hálózatokat, illetve azok logóit. Az illetékes szakmai szervezetek ugyanis átmenetileg törölték a tagjaik sorából az óriáscéget vagy felfüggesztették annak tagságát. Így tett például az SD Association is. Az intézkedések fájdalmasan érinthetik majd a Huawei-t, hiszen aligha elképzelhető, hogy a felhasználók el fogják fogadni azt, hogy a kiszállított laptopok és más készülékek nem támogatják az SD szabványt.

Hasonló a helyzet a Wi-Fi Alliance esetében. Az utóbbinál a Huawei tagságát csak "átmenetileg korlátozták". Ez alighanem azt jelenti, hogy a vállalat nem vehet részt a vezeték nélküli szabványok továbbfejlesztésében, amely komoly csapás. De emellett jelentheti azt is, hogy a társaság nem láthatja el és reklámozhatja a hardvereit a "Wi-Fi Certified" logóval, ami szintén érzékeny veszteség.

A korábban a nyilvánosságtól elzárkózó vezérigazgató - aki idén január előtt legutoljára 2015-ben nyilatkozott a külföldi sajtónak - az elmúlt hónapok során egyre inkább a rivaldafénybe kényszerült annak érdekében, hogy minél inkább enyhítse az amerikai-kínai kereskedelmi háború kereszttüzébe került vállalatát érő károkat. Most a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozott a megoldási terveikről, melyek szerint a saját fejlesztések felgyorsításán, illetve más beszállítókkal való együttműködéseken keresztül igyekeznek fenntartani a helyzetüket. Zsen hangsúlyozta: csupán idő kérdése, hogy a Huawei saját megoldásokkal álljon elő, hiszen már évek óta gyárt mikrochipeket, amelyeket ma már a saját gyártású okostelefonjaiban is használ.


A kínai elnök, Hszi Csin-ping és a Huawei elnöke, Zsen Cseng-fej

Telefonok és szerverek számára is fejlesztenek operációs szoftvereket - tette hozzá, miközben azonban hárította az azzal kapcsolatos kérdéseket, hogy mégis mennyi időre van szüksége a vállalatnak a saját megoldásokra való átállásra. A kínai cég már számos áramkört és alkatrészt fejlesztett ki saját okostelefonjai számára, de a legfejlettebb technológiát képviselő alkatrészek terén amerikai beszállítóktól függ.

A vádakkal szemben, miszerint a cég az ipari kémkedés és a nagyrészt amerikai csúcstechnológiás megoldások ellopásának eszközeivel tört fel ilyen gyors ütemben a cégvezető úgy fogalmazott: előbbre tartanak az Egyesült Államoknál, ahol még nem is állnak rendelkezésre azok a technológiák, amelyeket a Huawei használ. Aláhúzta: "ha le lennénk maradva, Trumpnak semmi oka nem lenne rá, hogy ilyen fáradhatatlanul támadjon minket". Azokkal a találgatásokkal kapcsolatban, hogy Peking esetleg az amerikai szankciókra válaszul megtorló intézkedéseket vezetne be az Apple amerikai technológiai óriásvállalattal szemben, Zsen a Bloombergnek elmondta: "ez egyrészt nem fog megtörténni. Másrészt, ha mégis megtörténne, én fogok ellene elsőként tiltakozni".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Rátapintottál a lényegre. A csingcsung gagyi nem vetélytárs, azért nem fog szankciózni senki.
    De ha ugyanez elkezd valós alternatíva lenni, akkor aztán!!!
  • zola2000 #1
    " A kínai cég már számos áramkört és alkatrészt fejlesztett ki saját okostelefonjai számára"

    Pont ez a fura nekem ebben az egészben, mindenki azt mondja hogy a "kínaiak lopják a technológiát, olcsó gagyit gyártanak" aztán pont a Huawei az, aki bevételei 20%át forgatja vissza kutatásba, és se nem gagyi, se nem olcsó telefonokat gyárt, talán pont ezért őket támadják.