SG.hu

Tönkreteheti az általános bojkott a Huawei-t

A Google megtiltotta számukra alkalmazásai használatát, az Intel, a Qualcomm és a Broadcom pedig a jövőben nem szállítanak nekik chipeket.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Pénteken pedig Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma formálisan is megtiltotta amerikai termékek és technológiák eladását a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatnak. A minisztérium rendelete alapján a Huawei 68 leányvállalata került világszerte feketelistára, kéttucatnyi országban.

Az amerikai szállítók engedelmeskedve a törvénynek azonnali hatállyal felmondták a kínai céggel kötött szerződéseiket. A fent említett trióhoz csatlakozott a Micron memóriagyártó, a német Infineon chipgyártó és a Western Digital is. A Google megvonta a Huaweitől az Android licencét, ezzel jogszerűtlenné téve számára a Google Play szolgáltatásainak és szoftverboltjának használatát, gyakorlatilag kizárva a válallatot az Androidos okostelefonok piacáról. Ugyan az Android nyílt forráskódú részeit továbbra is használhatják, de a szoftverbolt és a natív Google programok, mint például a Google Térkép nélkül elég nehézkes lesz a telefonokat eladni.

Az Intel biztosítja a Huawei szervereihez és notebookjaihoz a processzorokat, míg a Qualcommtól a modemeket és egyéb chipeket kapják. A Bloomberg jelentése szerint azonban a vállalatnak több hónapra elegendő készlete van, és ez alatt talán átállhat saját hálózati termékei használatára vagy valamilyen megállapodásra juthat az amerikai kormányzattal. A német Infineon is óvatos, leállították a szállításokat, a héten tartandó megbeszéléseken dől majd el mit tesznek. A szintén európai Microelectronics egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett.


A Huawei régóta számított hasonló lépésre, évek óta fejlesztik házon belül az Android és a Windows alternatíváit. A Microsoft ugyan még nem vágta el a szálakat és még biztosítanak számukra operációs rendszert, de csak idő kérdése az amerikai kormányzati döntésnek behódolás.

A Huawei mindezek ellenére nagyon magabiztos, legalábbis a vezetők ennek mutatják magukat. Ren Zhengfei, a Huawei alapítója a cég központjában Sencsenben a japán médiának adott interjúban hangsúlyozta, hogy vállalata semmilyen illegális dolgot nem követett el. Egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy az amerikai intézkedéseknek csak korlátozott hatása lesz a Huawei üzletmenetére és kevéssé befolyásolja a cég hosszú távú növekedési kilátásait, mondta a Nikkei Asian Reviewnek. "Semmilyen törvénybe ütközőt nem követtünk el" - fogalmazott a cég vezére az amerikai szankciók bejelentése óta adott első interjújában. "Növekedésünk lelassulhat ugyan, de csak kismértékben" - tette hozzá, megjegyezve, hogy az éves bevétel növekedési üteme valószínűleg 20 százalék alatt lesz.

A Huawei Technologies tavalyi 105 milliárd dolláros (721 milliárd jüan) forgalmával a világ legnagyobb mobil távközlési berendezés gyártója. Tavaly 67 milliárd dollárt fordított alapanyagok és alkatrészek beszerzésére világszerte, ebből 11 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai cégektől alkatrészeket. "Az ilyen, az üzleti partnereket fenyegető politika csak kedvét szegi a vállalatoknak ha kockázatvállalásról lenne szó és végül az Egyesült Államok hitelvesztéséhez vezet" - mondta Ren Zhengfei. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Donald Trump kereskedelmi politikája viszont nagyban hozzájárul a kínai gazdasági reformfolyamat felgyorsításához, "és ennek köszönhetően a későbbiekben reményeim szerint javulni fog közöttünk a viszony".

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy vállalata semmilyen téren nem fog engedni Washington nyomásának. "Nem fogunk változtatni sem vezetőségünkön, sem nem fogunk külső felügyeletet elfogadni ahogy a ZTE tette" - mondta, utalva a ZTE ellen tavaly elrendelt amerikai szankciókra, amelyek kis híján csődbe sodorták a kínai technológiai céget. Az alkatrészbeszerzésekről szólva a Huawei vezérigazgatója kijelentette: folytatják saját áramköreik fejlesztését a szankciók hatásának mérséklése érdekében. "Semmi gond" nincs azzal, ha a Qualcomm és más amerikai áramkörgyártók leállítják szállításaikat a Huaweinek. "Fel vagyunk rá készülve" - fogalmazott.


A Huawei-ügy a Kínára gyakorolt kereskedelmi nyomás csak egy szelete

Hasonló hangot ütött meg a Huawei processzorokat tervező és gyártó érdekeltsége, a HiSilicon Technologies elnöke is egy korábbi nyilatkozatában: "évek óta készülünk erre a fordulatra, megvan a B-tervünk". Ren Zhengfei nyilatkozatában határozottan elutasította 5G távközlési berendezések amerikai gyártásának a lehetőségét. "Ha megkérnek rá sem megyünk" - szögezte le.

Mindazonáltal hírek jelentek meg a nemzetközi médiában arról, hogy az Egyesült Államok egyes területeken bizonyos szolgáltatók számára engedményekkel készül enyhíteni a Huawei ellen elrendelt korlátozások hatását. A Reuters hírügynökség értesülése szerint a washingtoni kereskedelmi minisztérium a zavartalan szolgáltatás biztosítása érdekében 90 napra mentesítést készül adni a Huawei egyes ügyfeleinek a szankciók betartása alól. A tilalom ugyanis azt is jelentené, hogy a Huawei nem tudja elvégezni a már telepített távközlési berendezések karbantartását.

Vang Ji kínai külügyminiszter a Reuters hírügynökség beszámolója szerint szombaton telefonbeszélgetésen arra hívta fel Mike Pompeo amerikai külügyminiszter figyelmét, hogy a legutóbb tett amerikai lépések nagyban sértik Kína gazdasági érdekeit és ezért nagyobb önmérsékletre lenne szükség. Megfogalmazása szerint az Egyesült Államok "túl messzire ment" a kereskedelmi vitában. Hangsúlyozta, Kína változatlanul is a tárgyalásos megoldást preferálja, annak azonban egyenlő felek között kell történnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #60
    Az oroszok (szu, kommunisták) meg elfoglalták a fél kontinenst, a Nácikat is tudjuk, satöbbi... Mi a kérdés? Minden nagyhatalom terjeszkedik, és gecizik a kicsikkel. Ha már történelem, akkor ezt minimum tudhatnád. Minket is szarban hagytak 56-ban. De ettől még a ruszkik vonultak be ide tankokkal. Én nem az USA-t védem, csak ezzel a hülye kettős mércével van bajom. Mutass egy "jólelkű" nagyhatalmat? Kína az lenne? Gyakorlatilag leigázta Tibetet. Hogy mást ne mondjak...lehetne még sorolni azok szemétségeit is. Akkor miért van célkeresztben állandóan az USA? Putyin őfaszkalapsága (by Bödöcs), egész európát zsarolta a gázzal, nem is egyszer. Miről beszélünk? Egy utópiát kergetsz ha azt hiszed, bárki más a világon nem a saját érdekei mentén működik. Te magad is kizárólag a saját érdekeid mentén működsz...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.05.25. 04:30:32
  • ostoros #59
    Tudatlan vagy és kész.
    Csak hogy tudd, Japánt is az USA ugratta be a 2. világháborúba a szankcióival. Kiszámolták, hogy ha a szankciók maradnak, kettő éven belül összeomlik a Japán gazdaság. Erre a japánok azt mondták, hogy oké, ha feloldjátok a szankciót, mi készen állunk hogy kivonuljunk a teljes koreai félszigetről.
    Mire az amcsik válasza? Nem, nem, vonuljatok ki nem csak onnan, hanem Kínából is, gyakorlatilag feladva minden hódításukat. Nyilvánvaló volt, hogy ezt egyetlen nagyhatalom sem fogadja el önként.
    Arra viszont az amcsik már nem számítottak, hogy a japcsik akkor megtámadják Pearl Harbourt, pláne, hogy sikeresen, mert lebecsülték a "sárga majmokat".
    Történelmi tények.
    Az USA országok egész sorát fingatta már meg szankciókkal, ha pedig nem volt elég, akkor katonai eszközökkel is besegítettek. Ne csináld már, hogy ENNYIRE nem ismered a történelmet!
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.05.24. 22:04:38
  • TokraFan #58
    Konteó...látom már te is beszívtad. remélem az UFO-kban lapos Földben és a chemtrail-ben még nem hiszel...
  • ostoros #57
    Hazugság.
  • Sequoyah #56
    hány ország gazdaságát

    Ami egeszen pontosan 0...
  • ostoros #55
    " Tessék megfizetni és megbecsülni azt a szürkeállományt idehaza, és akkor senki nem fogja tudni elszívni! Period!"

    Jó, csak vegyük figyelembe, hogy például latin Amerikában hány ország gazdaságát dönt be illetve tart embermilliókat szegénysorban az USA. Ott aztán nem olyan könnyű kigazdálkodni a világszínvonalú fizetést, mint Európában.
  • Sequoyah #54
    Rengeteg esetben megtortent, hogy nyugati cegeket csak ugy engedtek be a Kinai piacra, hogy tudastmegosztast kertek cserebe. Aztan miutan megkaptak a tudast/technologiat, a remelt nagy uzlet megsem kottetett meg.

    Szoval a nyugati cegek igenis sarosak ebben, sajat maguk is sok-sok hibat elkovettek, amivel hosszabb tavon maguknak artottak.

    De az is hozzatartozik hogy ha csak 1 valaki csinal hulyeseget akkor az egy egyeni hiba. De amikor sokan kovetik el ugyanazt a hibat, ott mar rendszerszintu problemak vannak, es a kormanyzatnak is fel kell lepnie...
  • hypno #53
    "...khmm...Semmiféle technológiát nem adott át!..."

    "...és vitték a know-how-t is magukkal..."

    Akkor most melyik? Ez így komolytalan. El is engedem a dolgot...Csá!
  • Sir Cryalot #52
    ... a demagógia NEM 1dimenziós. Jobban nem mennék bele...
  • TokraFan #51
    "Vagyis a nyugat lustaságból és profitéhségből önként vitte oda és adta át a technológiáját, és azt képzelte, hogy egy ilyen régi kultúra semmit nem fog tanulni"

    khmm...Semmiféle technológiát nem adott át! Kiszervezte a gyártást, ami csak annyit jelent, hogy oda viszi a gyárat az óccsó munkaerő miatt (ahogy azért van nálunk az A*di meg a többi multi is, mert itt óccsó a munkaerő, nem azért, mert bárkit is érdekel egy magyar paraszt megélhetése). Az nem volt része a történetnek, hogy Kína a legális beruházás mellett, illegálisan technológiát is lop, majd az eredeti brandre köpésig hasonlító termékekkel árasztja el a piacot (kedvencem a Lego/kínai megfelelőe a Lepin, hogy rohadnának meg)! Érted a különbséget a legális beruházás és az illegális technológia/szellemi termék/szabadalom lopás között? Mert ha nem, akkor tényleg nem érdemes ezt a vitát folytatni.

    Ez a profitéhség duma meg nagyon rossz, mert Te bizonyára nem oda mész dolgozni, ahol több fizetést kapsz? Miért gondolják azt az egyeszerű emberek, hogy egy vállalkozó nem pont úgy a saját profitjáért hajt, mint az egyszeri melós? A melós sem fog senkinek a két szép szeméért dolgozni, ha nem fizetik meg. A vállalkozó meg nem fog ott dolgoztatni, ahol hatszor annyi költsége van, ha létezik olyan hely is, ahol hatszor kevesebb. Ez egy faék egszerű alaphelyzet, csak az átlag melós érzi úgy, hogy neki persze jár a jobb fizetés, de a vállalkozónak ezzel szemben karitatív módon kéne a piacon működnie. Természetesen ez nincs így, mindenki a nagyobb profitra hajt, a legutolsó segédmunkás is (csak nála a fizetés a profit)!

    "Még rosszabb is, mert az a szürkeállomány hiányozni fog abból az országból"

    Basszus, persze, hogy hiányozni fog, de ki kényszerítette azokat az embereket arra, hogy elmenjenek? Senki! Jobb ajánlatot kaptak, ennyi. Mondom, tetszett volna nem stadiont építeni, hanem többet ajánlani azoknak a tudósoknak és szakembereknek, akik elmentek/mennek ma is. Ha te holnap úgy döntesz, hogy elmész máshová mert jobb a fizetés -tehát jobb életet biztosíthatsz a családodnak és magadnak is-, akkor a te szakértelmed is hiányozni fog, de már bocs, a kőműves elmehet külföldre, a tudósnak meg érted kéne dolgoznia az éhhalál szélén, csak mert neked hiányozna a szürkeállománya? Tessék megfizetni és megbecsülni azt a szürkeállományt idehaza, és akkor senki nem fogja tudni elszívni! Period!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.05.23. 13:21:48