Gyurkity Péter

Gondban az Apple, baj lehet a lassulásból

A telefonok stagnálása miatt ugyanis a felhasználói bázis is csökkenni kezdhet.

Az Apple számára az utóbbi 2-3 évben a telefonok eladási adatai helyett egyre inkább a tábor méretének fenntartása, illetve további növekedése vált a legfontosabb szemponttá, ahogy a hardveres megoldások helyett a szolgáltatásokból származó bevétel tartotta inkább fenn a reményt a további sikeres szereplésre vonatkozóan. Ez sem jelent azonban garanciát, így a cég komoly bajba kerülhet.

Az amerikai CIRP által közzétett felmérésből kiderül, hogy bár a szolgáltatások területén a gyors növekedés ténye tagadhatatlan (2016-ban ugyanis még 25 milliárd dollár származott innen, idén pedig már 50 milliárdra számítanak), az utóbbi időszakban megfigyelt lassú növekedés, illetve stagnálás azonban komolyan megkérdőjelezheti a lendület fenntartását. A decemberben lezárult első pénzügyi negyedévben például (éves szinten) a telefonokból származó bevétel 15 százalékkal csökkent, a márciusban véget ért második negyedben pedig 17 százalékos volt a csökkenés. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben a meglévő felhasználók ritkábban döntenek majd a csere és a frissítés mellett, a felhasználói bázis is zsugorodni kezdhet, ami viszont a szolgáltatások terjeszkedését is leállíthatja.

Erről még nincs szó, az Apple tábora ugyanis az első negyedben 900 millió készülékre rúgott, és bár a növekedés üteme egyértelműen lassul, itt még nem beszélhetünk stagnálásról – 2016 végén például az Egyesült Államokban még 140 milliónál tartottak, 2 évvel később ez azonban már meghaladta a 190 millió darabot. Ugyanígy komoly fejfájást jelent, hogy számos cég ellenzi a digitális tartalmakra kivetett úgynevezett Apple-adót, pontosabban annak mértékét, amely a legtöbb esetben 30 százaléknak felel meg – ezt az egyes appok és egyéb szoftverek után szedik be, ami a kritikusok szerint (többek között) azért problémás, mert a cég a közvetlen értékesítő szerepét tölti be. Az európai bizottság nemrég jelezte , hogy akár 26,6 milliárd dolláros büntetést is kivethet, eközben azonban az USA-n belül is jól láthatók a hasonló törekvések.

Az amerikai legfelső bíróság éppen ebben a kérdésben, vagyis a közvetlen értékesítői szerep kapcsán hozott ítéletet, ami azt jelenti, hogy az ellenzők ezt követően jogi úton támadhatják meg a gyakorlatot, vagyis az Apple további pereskedés elé néz.

Időközben végre itthon is elérhetővé vált az Apple Pay, mégpedig először az OTP Mastercard és Maestro kártyáin, amelyet hamarosan a többi típus, illetve bank követ majd a sorban. Ezzel illeszkedünk a cég által korábban megszabott menetrendhez, amely mostanra írta elő a régió támogatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #30
    Használtam, működik teljesen jól. Apple Watch-csal is, ami azért jó, mert úgy az igazán kényelmes, telefont se kell előtúrni.

    Jelenleg csak OTP, pár hét és Erste, nyár végén CIB, október KH. Amikről hallani pletykákat.
  • Robertoo88 #29
    Valaki használta már egyébként itthon az Apple Pay-t? Jól működik? Még mindig csak OTP?
  • M2 #28
    Meg van sok tucat olyan dolog, amit az Apple rendszereiben készen kapsz, Androidon meg agyalhatsz, hogy most az adataiddal fizess vagy a pénzeddel. Meg agyalhatsz, hogy mennyire bízz meg a Chiungchangdoi nevű cégben, mondjuk a bankszámláddal kapcsolatban.

    Androidon ráadásul egy dolog még mindig nincs rendesen: kereső. Ami vicces.
  • BruceZ #27
    Látod, megint kiemeltél pár valóban státuszimbólumként működő Apple terméket és rávetíted az összesre. Hidd el, vannak olyan tevékenységek, amire ár/érték arányban és/vagy ökoszisztéma és/vagy fejlesztett szoftverek miatt, még mindig apple terméket érdemes használni.
    No meg választhattam a Nokia telefonom után Apple SE vagy Sony Compact... hát az előbbit választottam, szerintem jól ;)
  • ostoros #26
    Csak jelezni próbáltam, hogy ez a komcsi műkategória egy faszság. Csak az olyan hozzád hasonlók, akik soha nem oldottak meg még semmiféle gyakorlati problémát, azok hívják magukat értelmiséginek.
    Ne sértegesd a többieket, azzal, hogy leértelmiségized őket.
  • Bruce_Willis #25
    Ebbe tudott belekötni. Holnap majd a helyesírásba fog. ;)
  • M2 #24
    Aztán ha vegyesen vannak, akkor te hogy hívod, talán mérnjogorvok?
    facepalm
  • ostoros #23
    "értelmiségi"
    A mérnök mérnöknek hívja magát, az orvos orvosnak, a jogász pedig jogásznak. Értelmiséginek a bölcsész hívja magát.
  • Bruce_Willis #22
    Legújabb apple cikk...
  • Bruce_Willis #21
    Ja, mert szerinted megérdemel egy ilyen ember érveket aki ilyen kijelentést tesz? Az ilyenekkel felesleges szóba állni.

    Az ismerőseim, barátaim között van bőven almás is droidos is, de egyszer nem hülyéztem le egyiküket sem mert google kémprogramját használja. Tanult értelmiségiek.
    Aki ilyen hülye hogy egy szaros telefon alapján mond véleményt valakiről, azzal nekem nincs miről beszélnem, valószínű az életben sem lennénk haverok, elmennék mellette. Aki szerint csak sznobságból veszik az emberek az apple cuccokat, az úgysem tudna felfogni egyetlen érvet sem, ő csak egy logót lát amit gyűlöl, azt hiszi státusszimbólum, pedig nem.
    Ugyanakkor már nem egy cikknél leíratm a véleményemet, úgy hogy pont leszarom. Ő ennyit érdemelt.
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2019.05.24. 19:05:12