Berta Sándor

Facebook - szigorúbb szabályok vonatkoznak majd az élő streamekre

A közösségi portál okulni akar a Christchurch városában bekövetkezett merényletből és az azután történtekből.

Guy Rosen, a Facebook termékmenedzselési alelnöke jelentette be, hogy a jövőben a platformon sokkal szigorúbb szabályok fognak vonatkozni az élő stream-közvetítésekre és bizonyos stream-videókhoz eleve blokkolják majd a hozzáféréseket. Újdonság lesz az is, hogy a súlyosabb szabálysértést elkövető - többek között veszélyes szervezeteket vagy személyeket népszerűsítő - felhasználók egy bizonyos ideig, általában 30 napon át, nem közvetíthetnek élő streameket. Akár már egyetlen szabálysértés után is blokkolhatja a Facebook az élő streamelési funkciókhoz való hozzáférést.

Az intézkedésekkel a vállalat a Christchurch városában végrehajtott és 51 emberéletet követelő terrormerényletekre és azok élő közvetítésére reagált. A társaság által alkalmazott algoritmusoknak akkor ugyanis problémát okozott, hogy a videók új másolatait megtalálják, ha azokat módosították. Rosen kifejtette, hogy a terrormerényletek után megvizsgálták, hogy mit tehetnek azért, hogy a szolgáltatást ne használhassa fel senki a másoknak való károkozásra és gyűlöletterjesztésre. A szigorúbb szabályokat a következő hetekben vezetik be.

További elképzelés, hogy az előírások ellen vétők a jövőben nem hirdethetnek a közösségi oldalon. Az óriáscég 7,5 millió dollárt ad három egyetemnek (Marylandi, Cornell, Kaliforniai - Berkeley) azért, hogy közösen olyan képi és videotechnológiát fejlesszenek ki, amely lehetővé teszi a valósághű, de hamis fotók vagy mozgóképek felderítését.

Sir Nick Clegg korábbi brit miniszterelnök-helyettes, a Facebook globális kommunikációs részlegének vezetője áprilisban azt nyilatkozta, hogy a Christchurchben történteket közvetítő videó esetében, amikor még élő volt, 200 lekérdezésnél kevesebbet regisztráltak. A merényletet követő órákban a csoportjaiknak és a keresőiknek az eredeti anyag számos változatával kellett megküzdeniük. Végül több mint 800 különböző verziót találtak és blokkolták az azokhoz való hozzáféréseket. Az első 24 órában a támadásról készült több mint 1,2 millió videót távolítottak el már a feltöltéskor, így azok nem is voltak láthatók. További 300 000 felvételt pedig a feltöltésük után töröltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #2
    Tökmindegy nem old meg semmit ez az lépés. Majd keresnek más megoldást. Az emberekkel van a gond. Amíg az emberiség primitív addig nincs megoldás. Értéktelen elbutult életet élnek egyre inkább az emberek. Aki pedig nem áll be a buták sorába azt kinevetik és bolondnak nevezik. Én nem ölnék bele ennyi pénzt a dologba mert nem ez a megoldás. Amúgy is ez már eső után köpönyeg.
  • csicso82 #1
    Az algoritmusok - más néve AI vagy magyarul MI - pontatlanok, az emberek pedig lassúak, megoldás igazán nincs:
    - több ember a szűrésre - még nagyobb költség
    - okosabb AI vagy MI - utópia, még soká lesz és ehhez is sok pénz kell, mert magától nem fejlődik az egyszer biztos.