Berta Sándor

A Microsoft megsérti az új európai adatvédelmi rendeletet

Ez derült ki abból a vizsgálatból, amelynek keretében a holland hatóságok Office-használatát vették górcső alá.

Az eljárás során a szakemberek nyolc adatvédelmi kockázatot tártak fel. A vizsgálatot végző Privacy Company többek között azt írta, hogy a Microsoft gyűjti és tárolja a személyes adatokat az egyes felhasználók szokásaival kapcsolatban. A Privacy Company a holland igazságügyi és biztonsági minisztérium megbízásából tanulmányozta a Microsoft Office adatgyűjtéseit. Kiderült, hogy a szoftver sorozatosan megsérti az Európai Unió május 25-től hatályos új általános adatvédelmi rendeletét (General Data Protection Regulation - GDPR). Sjoera Nas, a Privacy Company munkatársa rámutatott, hogy a Microsoft a Word, az Excel, a Powerpoint és az Outlook segítségével egyaránt gyűjt adatokat, s erről a folyamatról egyáltalán nem tájékoztatja a felhasználókat.

Hollandiában számos hivatal alkalmazza a Microsoft Office irodai szoftvercsomagjait, többnyire az Office 2016 és az Office 365 Enterprise verzióit. Összesen 300 000 minisztériumi, hivatali és rendőrségi munkahely van felszerelve ezekkel a programokkal. Amint a szakemberek rámutattak, a termékek rendszeresen elküldik a telemetriai adatokat a Microsoft egyesült államokbeli szervereire, majd azokat 20-30 fejlesztőcsapat kielemzi. A gyűjtött információk között vannak a Word-események és az Office-csomagon keresztül használt fordítói szolgáltatással kapcsolatos adatok. Eddig összesen 23 000-25 000 különböző eseményt továbbítottak az Office változatai a Microsoft amerikai szervereire. A redmondi konszern eddig nem biztosított lehetőséget az adatfolyamok tartalmának átvizsgálásra vagy az információtovábbítás leállítására.

A Microsoft reagált a hírre és azt közölte, hogy a holland igazságügyi minisztériummal közösen keres megoldást a problémára. Az egyik megoldási javaslat az volt, hogy a társaság egy eszköz segítségével megmutatná a továbbított telemetriai fájlokat. A szóvivő hangsúlyozta, hogy kötelezik magukat ügyfeleik magánéletének a védelmére és átadják nekik az adataik feletti ellenőrzést. Továbbá biztosítani akarják, hogy az Office ProPlus és a többi Microsoft-termék, illetve -szolgáltatás összhangban legyen az új európai uniós adatvédelmi rendelettel és a többi hatályos törvénnyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #8
    Teljesen igazad van, nyilvánvaló, hogy adatokat gyűjtenek nagyjából azóta, hogy van internet. Ezt nem vitatom természetesen. Csak ezen a süket dumán akadtam ki, amit az MS rabszolga halandzsázott a "közös problémamegoldásról".
    Szerintem a kérdés az, mikor kezdik tömegesen beperelni a céget, mert a GDPR-t nem írhatja felül az EULA, tehát már azzal sem érvelhetnek, hogy elfogadtad.
  • wraithLord #7
    Nem vagyok benne biztos, hogy nincsenek erre vonatkozó sorok az EULA-ban, akár valami összefoglaló címszó alatt, amibe ezt is bele lehet (és kell) érteni.
    Mellesleg meg amióta kell a Windows, Office és társai legális/teljeskörű használathoz Microsoft account, azóta szerintem "sejteni" lehet, hogy a Microsoft cuccok mindent feltöltenek a MS szervereire.
    Elég csak bejelentkezni böngészőben a Microsoft accountba, ott van minden gépedről minden adat, amin Windows van, és össze van kötve az accounttal. Innentől nem nehéz eljutni a következtetésig, hogy masszívan gyűjtik a személyes adatokat...

    Az "igyenes" szolgáltatások is megérik a pénzüket, elég naiv feltételezés lenne azt hinni, hogy csak és kizárólag a személyre szabott reklámok miatt gyűjtögetik az adatokat... És azok sem közlik egyértelműen a felhasználóval, hogy ezenkívül pontosan még mit csinálnak vele. Csak néha derül ki, hogy eladták őket kismillió más IT cégnek vagy éppen politikai elemző és tanácsadó cégeknek... (lásd pl. a Facebook balhék). Egyértelmű, hogy mindegyik minimum kereskedik is az összegyűjtött adatokkal...
    Mindegyik nagy cég ugyanazt csinálja, csak valakinek még fizetni is kell a termékért, nem csak a felhasználót adja el kilóra.
  • TokraFan #6
    Ilyen célra is csak a felhasználó külön beleegyezése mellett szabadna gyűjteni adatokat! Az ingyenes szolgáltatások esetén a felhasználó tud arról, hogy a reklámok megtekintésével fizet, melyhez hozzá tartozik(tartozhat), a vonatkozó adatok gyűjtése is. Ezt azonban elfogadja, amikor ingyen használja a szolgáltatást. Ezzel szemben az office fizetős, ami nem csak a reklám célú, illetve azzal összefüggő adatgyűjtést teszi jogtalanná, hanem bármilyen más célból gyűjtöttet is. Egyetlen bitnyi személyes adatot sincs joguk begyűjteni, ha a felhasználó azt önszántából, előzetesen be nem kapcsolta a programban.
  • wraithLord #5
    Felhasználói élmény fokozása, személyre szabott szolgáltatások, userek preferenciáinak jobb megismerése, felhasználási szokások stb. Ilyesmikre szoktak hivatkozni. Nem csak reklámok személyre szabására lehet használni.
    Sőt, gyakorlatilag arra használják a legkevésbé, és gyanítom, hogy már jóval az "ingyenes" üzleti modell elterjedése előtt ezerrel gyűjtötték (MS és más is) az adatokat. A fent felsorolt felhasználási módok pedig nyilván csak a pozitív oldala a témának...
  • zola2000 #4
    Androidon én már noroot tűzfallal tiltom az összes szoftver internet hozzáférését, aminek szerintem nem kell...
  • TokraFan #3
    Az anyátok p*csáját kedves M$! Megoldást keresni a problémára? Milyen problémára? Ez egy fizetős szoftver, tehát még az "ingyenesen" rendelkezésre bocsátott termékeknél egyébként joggal alkalmazott üzleti modell sem lehet érv az adatgyűjtés mellett!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.25. 00:42:54
  • ostoros #2
    Ez pontosan így van.
  • jkedzs #1
    a mikroszaft megvásárolta a semmihez nem értő politikusokat és céges döntéshozókat, hogy mindenhol és főleg az oktatásban az ő hulladék szoftvereiket használják. ezzel pedig kialakították, hogy a modern társadalmak az ő szaros kis szoftvereiktől/szolgáltatásaiktól függjenek.

    érdekes mód ez senkit nem érdekel. pedig ezért megérdemelnék a teljes kitiltásukat a piacról.



    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2018.11.24. 11:18:46