Berta Sándor

Valószerűbb hologramokon dolgozik a Microsoft

A konszern szabadalmaztatott egy elképzelést.

A Microsoft benyújtott egy szabadalmi beadványt az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO). A társaság javítana a hologramokon, hogy azok kevésbé legyenek szellemszerűek. A felvázolt elképzelés az, hogy úgy tennék jobban felismerhetővé a hologramokat, hogy azok megjelenítésére egy szabályozható, egyszínű LCD-panelt alkalmaznának.

A szabadalom alátámasztja azt a korábbi hírt, hogy a Microsoft a HoloLens egyik olcsóbb változatán dolgozik. Az óriáscég többek között azzal érvelt, hogy a HoloLens egyre gyakrabban kerül alkalmazásra "nem ellenőrizhető" helyzetekben, például a szabadban. A kültéren - ellentétben a zárt helyiségekkel - gyakorlatilag alig lehet befolyásolni a közvetlen környezet fényviszonyait. Éppen ezért a szemüvegnek nagyobb teljesítményűnek kell lennie, mint mondjuk laboratóriumi körülmények között. Az új szabadalom biztosíthatja ezt, hiszen a HoloLens így jobban tudná kezelni az erősebb környezeti fényviszonyokat is anélkül, hogy eközben a hologram megjelenítési minősége romlana.


Az egyszínű LCD-panel ebben úgy segíthet, hogy jobban elválaszthatja egymástól a hologramot és a környezeti fényviszonyokat. Ennek köszönhetően kisebb lesz a két terület közötti kontraszt, míg a hologram, illetve a környezet felismerhetősége, megkülönböztethetősége jelentős mértékben javul. Szintén javíthat a helyzeten és valósághűbbé teheti a hologramok megjelenítését, ha a HoloLens készülékekre egy fotokróm bevonat kerül. A kiterjesztett valóság szemüveg már most is elég sötét, hogy kizárja a környezeti fényeket. Egy új LCD-panellel és egy aktívabb szűrővel megvalósulhat a lehető legjobb megjelenítés, ráadásul alacsony költségek mellett.

A Microsoft már 2015-ben azt tervezte, hogy a HoloLens szemüvegéhez elkészíti a Cortana életnagyságú hologramváltozatát, amely a Halo játékban lévő karakterre fog hasonlítani. Ezáltal a Windows 10 asszisztense még személyesebbé válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Kompromisszumként a szobát előre feltérképezhetné, élőben pedig csak pozicionálja a 3D-s térképet.
  • kvp #4
    Valoban, nem hologram, csak pozicio erzekeny sztereo kep. Az egyszeru megoldas pedig a teljesen zart VR kijelzo lenne, aminek a kulso felere ket kamerat kellene felszerelni, majd szoftverbol osszekverni a valos es a virtualis kepet. A megoldas azon kivul, hogy nagyon olcso, meg azzal az elonnyel is jar, hogy a virtualis kep mogotti tartalom szukseg szerint kimaszkolhato, tehat a megjelenitett kep nem attetszo, hanem tomor. Ezt lehet tovabb boviteni azzal, hogy a valos keprol keszul egy 3D-s melysegi kep is, majd ebbe kerul bele a virtualis kep, azaz a valos targyak moge is be tudnak menni a virtualis targyak, megfelelo takarassal. Persze az egesz csak akkor mukodokepes, ha az egesz folyamat max. 1 frame-es kesleltetesu.
  • Sir Cryalot #3
    de a normie-knak hologram és hanyattvágódnak és kész
  • NEXUS6 #2
    Ja de. :D
  • NEXUS6 #1
    Khmmm, csak szólok, ez nem hologram.