26
 • Akva
  #26
  "Az egyes házak falai és szerkezeti elemei mindössze 24 órán belül legyárthatók, miközben a folyamat során szinte alig keletkezik hulladék."

  Az a helyzet, hogy ez az egész egy nagy hulladék! Miért nem a helyszínen található természetes anyagokból építkeznek, ahogy évezredeken át tették?
 • mrzed001
  #25
  A daru nélkülözhetetlen, hisz a nyomtatottnál is egyben rá kell emelni a tetejét (azt is ki kell önteni ugyebár valahol). Mert nyomtatni konzolosan ugyebár lehetetlen (hisz folyik, tehát egyszerűen lefolyna).
  Valamint, mivel elég kis elemekről van szó, így egy mobil önjáró daru bőven elégnek tűnik (tetőhöz is gondolom azt használnak).
  A 3D nyomtató ellenben egy precíz eszköz, amely a kb 5x10 m*m-en is 1cm-en belül kell, hogy pozicionálni tudjon.

  A helyben keverés ott egyszerűsíti, hogy vidék, nagy táv, amit felesleges keverővel megtenni. És jóval költségesebb, mint kivinni nyersanyagokat és ott bekeverni.

  Egyébként meglepően hasonló véleményen vagyunk itt többen is.
  Azt nem értem, hogy most mi vagyunk a totál idióták, hogy nem látjuk ez mennyire szipiszuper übergiga hiperolcsó megoldás ... vagy tényleg totál blődli az egész ?
 • Zoltan1984
  #24
  A helyben keveres semmivel nem egyszerusiti a helyzetet.
 • Zoltan1984
  #23
  A haz meretu 3d nyomtato kitelepitese semmivel nem tunik egyszerubbnek mint egy darue.
  Szemelyzet mindkettohoz kell.
  Szallitani mindkettot ugyanugy kell.
  (A betonpumpat nem szamoltam, mert gondolom az a 3d nyomtato resze.)
 • mrzed001
  #22
  Sőt, a betont helyben is be lehet keverni (nehogy út közben keverőbe belekössön), úgyhogy elég alapanyagokat ömlesztve odaszállítani.
 • Merces2
  #21
  Jó ezt remélem nem kérdezted komolyan, a kész elemekhez emelő kell ,személyzet, rögzités, nyergesvontaó, A betonhoz elég egy keverő meg egy sofőr.
 • Zoltan1984
  #20
  Miert egyszerubb a betont kiszallitani mint a kesz elemeket?
 • mrzed001
  #19
  @kvp: teljesen egyetértek. Fillérekből lehet így tömérdek ház(ólat) felhúzni.

  @csicso82: Még csak alap se kell. Ha alsónak egy 20 cm-es vasbetont öntenek, akkor bárhova le lehet tenni, kb bármire. Lásd az amcsiban igencsak elterjedt mozgatható házak (ok, azok még ennél is bénább megoldás, mert a beton "konténer" az tényleg stabil is)
 • csicso82
  #18
  A legjobb lenne amúgy 10+ cm-es szendvicspanelből készíteni a házakat azokat kívülről festeni sem kell sőt ha nem zavaró belül a jellemzően fehér festett fém felület az is maradhat. JÓ hőszigetelő. Egy beton alap kell és kész.
 • tom_pika
  #17
  Tényleg utópisztikus elképzelés!
 • kvp
  #16
  A hazgyar gyakorlatilag csak egy betonkevero telep es par ontoforma/szerelokeret. Ezeket akar oda is lehet vinni egy epitkezesi helyszinre. A panelek elonye, hogy a szerelvenyek behelyezhetoek a rogzitokeretekre meg a beton betoltese elott, igy beleontodnek a falba. Pl. villanydrot a vedocsovel egyutt elore berakhato. A viz meg szerelopanelek moge megy, konteneres vizesblokkokkal. Betanitott munkasok szalagmunkajaval, raadasul gyorsabban mint szakmunkasokkal a hagyomanyos modon.

  Viszont jelen esetben ez nem kellett, mert semmilyen kozmu nem lesz a femoszlopos esobeallok ala rakott olakban. (ez utobbi megnevezes a cikkbol van)
 • TokraFan
  #15
  Egyrészt, a házgyári verziónál az elemeket készen kell szállítani, ami egy ilyen isten háta mögötti faluba ha egyáltalán megoldható is -infrastruktúra-, baromi kötlséges lenne! Itt meg odaviszed a nyomtatót és negyed annyi úttal odaszállítod a készbetont. Másrészt, ez nem sima beton, hanem adalékolt! Erről volt szó már korábban, egy másik épületnél amit hasonló elven nyomtattak. Ott mondjuk speciális hőszigetelő golyók is bele voltak keverve az anyagba, ami itt most az éghajlat miatt nyilván nincs, de itt sem szimpla betont kell elképzelni!

  Ettől függetlenül, szélesebb körben ez a tech. még nem életképes, amíg nem tudja integrálni valahogy a szerelvényeket a falba (legalább a csöveket). Egy nyugati ház legköltségesebb része nem a szerkezetkész állapot a falakkal és tetővel. Az igazán nagy pénzeket csak utána kell beletolni gépészetbe, burkolatokba, bútorokba, satöbbi. Ezen meg nem segít a 3D nyomtatás sajnos. Talán majd egyszer, ha egyszerre több anyaggal is tud dolgozni egy ilyen gép, mert akkor már lehetne úgy tervezni, hogy eleve beépített szerelvényekkel és bútorokkal operáljanak.

  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.05.12. 04:02:02
 • mrzed001
  #14
  Az egyik oldalt mindenképpen a fém oszlopok tartják, mivel túllóg. A másik oldalt nem látok ilyet (felülnézetbe sem). Ettől persze lehet.
  Saccra videó alapján 4-6 cm körüli beton csíkot húz minimum. Azaz 1x külső, 1x belső, meg a rácsos szerkezet ...
  Most komolyan, ennél még a beton oszlop és 2-4cm betonit lap megoldás is kevesebb anyagot igényel. Meg még feldobálni is gyorsabb.
  Az usa féle fa keret, meg fa léc házak meg még egyszerűbbek. (fa keret helyett beton, fa léc helyett lapokkal v. betonittal persze). És fényévekkel olcsóbb.
  Földrengéskor a vékony beton a vas merevítés nélkül pedig pont úgy roppan össze, mint egy támaszték nélküli betonit lap.
  És persze a nyomtatott rétegek elválásával is teljesen igazad van.
  Ha jót akarnának, olcsón (és a nyomtatottnál sokkal olcsóbban) ... házgyári.
  Továbbra se látom ennek semmi de semmi értelmét.
 • kvp
  #13
  Ezek nem teherhordo falak. A videon a fabol keszult tetot a fem sarokoszlopok tartjak. Ennel olcsobb a hazgyari megoldas, de itt alapvetoen futetlen, ablaknyitas nelkul is jol szellozo esobeallokat epitenek meleg eghajlaton elo szegenyeknek. Igazabol nem oldja meg az eredeti problemat, raadasul a teto es a fem tartooszlopok miatt jelentosen dragabb mint a jelenlegi kunyhok amiket kivaltana. A videoval ellentetben se az aram, se viz nem lett betervezve a proba faluba, mivel a jelenlegi kunyhokban sincs egyik sem. Ja es konyha meg furdoszoba sem lesz bennuk, ugyanis a helyiek a szabadban foznek es ahogy a cikk is irja, nincs folyoviz a telepulesen, de az olak legalabb bent lesznek a hazban, mert ugyebar az emberek es az allatok is ugyanazon teto alatt alszanak.

  ps: Ket kritikus elem van, az egyik az alapozas, mivel a megsullyedest nem toleralnak a falak, a masik a foldrengesbizonsag, mivel az ilyen egymasra fektetett betonretegekbol allo fal viszonylag konnyen delaminalodhat ha megrazzak.
 • mrzed001
  #12
  Idéznék: http://www.arc.sze.hu/epszerkea/falszerk.htm
  "A panelos építés szerkezeti elemei:
  - Homlokzati panelok: teherhordó, hőszigetelő és homlokzati rétegből állnak. Átlagos vastagságuk kb. 25-30 cm. (61. ábra).
  - Belső falpanelok: homogén vasbeton falak átlagosan 15 cm vastagsággal, teherhordó szerkezetként alkalmazzák őket a harántfalas panelos építés szerkezeti rendszerének megfelelően.
  - Válaszfalak: egységesen 6 cm vastag homogén vasbetonfalak, teherhordásra nem alkalmasak. Eltérő vastagságú a felvonóakna melletti válaszfal, mely 10 cm vastag.
  - Födémek: szobanagyságúak, illetve osztott méretűek, - a csomóponti megoldástól függően (62. ábra). Vastagságuk általában 12...14 cm, hálós vasalású vasbeton szerkezet, melyre 4...6 cm vastag úsztatott padlók kerülnek.
  "

  Momentán amit itt a panelba 6-10 cm vasbetont válaszfalnak használtak, az egy ilyen kicsi földszintes háznak mint fő tartófal simán elmegy.
  Szállítani a 6 cm-erest is szállították a házgyárból az építkezésre. Köszönte, jól volt.

  A fal vastagsága képeken nem látszik, de tiszta öntött betonnál is sokkal vastagabb kell legyen, mint vasbetonnál.
 • gombabácsi
  #11
  na de azt mondom, hogy a vasbeton azért nem lehet akármilyen vékony, mivel szállítani kell és azt bírnia kell. nyomtatással lehet, hogy annyival vékonyabb lehet a fal, hogy már megéri. persze emeletes házakhoz nem jó már ez bizonyára, de ahogy nézem (és ahogy latin-amerikát szoktam street view-n nézegetni), marha sok helyen ilyen kicsi és alacsony házak vannak.
 • mrzed001
  #10
  Ezt azért kétlem, lévén a vasbeton vékonyabban is erősebb, mint maga a tiszta öntött beton. És az öntött beton tuti jóval erősebb, mint az egymásra lapolt betoncsíkok.

  Szóval design-on kívül nem látom semmi de semmi értelmét se.
  És ahogy írod, szegényeknek, pont semmi értelme.

  Nem véletlen, hogy a panelek elemeit házgyárakban csinálták. Annál olcsóbban tartós épületet felhúzni kb lehetetlen.

 • gombabácsi
  #9
  lehet hogy vékonyabb falat lehet így csinálni mintha nagy vasbeton táblákat kéne mozgatni...

  én ott látnám értelmét az egésznek ha tök jó dizájnos házakat csinálnának. azért egy dizájnos-érdekes alakú és belső terű ház hangulatos. na persze ez az utolsó ami a szegényebbeket érdekli...
 • mrzed001
  #8
  Magyarán ez egy béna panel.
  Lehet itt mesélni 3D nyomtatásról, az akkor is egy buta beton épület. Hasonló, mint a csúsztatott zsalus panel (lényegében, az, sőt rosszabb).
  És akkor most felteszem a milliós kérdést: mivel jobb ez, mint az előre gyártott (vasbeton) panelekből épített ház ?
  Miért nem egyszerűbb "házgyárakban" (akár helyben) előre kiönteni a (vas)beton oldalakat, majd csak beemel, rögzít, és kész, mint ez ?
  Mennyivel jobb a tartószilárdsága a rétegenként odanyomott betonnak, mint az egybe kiöntött (vas)beton ?
  Fából vaskarika ?
 • csicso82
  #7
  Elméletben jó, igazán nem a munkaerővel van a gond, hanem az építőanyag kerül sokba, és a ház épületgépészetileg megcsinálása: villanyvezeték, víz, gáz, szennyvíz stb. sőt manapság már illene légkondi aminek nem csak a bekerülési költsége nagy de áramszámlát is generál persze napkollektorral ki lehet váltani de az is drága.
 • gombabácsi
  #6
  továbbra is kérdés hogy tényleg olcsóbb-e ez...
 • Zoltan1984
  #5
  Ezek csak a fal nem a komplett haz, ami a koltsegek es az ido toredeke. Inkabb formatervezes szempontjabol lehet ez forradalmi.
 • grebber
  #4
  Tanulj építészetet , köművességet, ácsmesterséget, gáz villany és egyéb dolgokat amik egy házépítéshez kellenek és tudsz spórolni rengeteget :)

  Pár napja egy napom rááldoztam mert én is házakat nézegettem illetve kerestem miket mennyiért építenek.. és gyakorlatilag tökmindegy hogy készház, rönkház, konténerház kb egységáron van az össze azaz 250k+áfa/négyzetméter + tervezési költségek..
  Tehát ha a nulláról telekkel akar építeni az ember egy új házat legyen az bármilyen alsó hangon 30 millió ft...
  Ilyenkor az egyénnek kell eldönteni hogy jó-e a mások által már (le)lakott 20-30+ éves ház olyan állapotba ahogy van 18-csillagos ég áron van felhúz egy újat.

  Az elmúlt években KEGYETLEN sokat emelkedtek az árak..melóhely mellett van egy ház (eddig azt hittem egy db) de mint megtudtam ikerházak 3 és 5 szobásak egész nagyok. Ezt 1.5 éve AZ EGÉSZET 25 millióért hirdették aztán jött a bumm és most külön külön 22.9 millió mindkettő brutális.
  Sok esetben viszont elképesztő mennyire szédülnek az eladok..sokszor lepratelepet adnak platina áron.
 • ximix #3
  Nagyon jó kezdeményezés.
  Van egy utópisztikus elképzelésem, melyben minden embernek a földön alanyi jogon járna egy x méretű ház,
  melyet több féle helyiség kiosztásközül kiválaszthat, majd panelekből pik-pak összerakják, de ez 3D print még ennél is egyszerűbbnek tűnik.


 • datango
  #2
  remelem mihamarabb elterjed! imadom a 3d nyomtatást. nembeszelve az irrealis házépítési árakrol
 • Sydra
  #1
  Ezt nem kéne vakolni? Elég hamar koszos lesz az a redős fal.