Berta Sándor

Továbbra is vita van a .amazon doménnévről

Az Amazon és nyolc dél-amerikai ország évek óta nem tud megegyezni a kérdésben.

Az amerikai kereskedelmi óriás már 2017 novemberében is ajánlatot tett a .amazon doménnévvel kapcsolatban az Amazonas környezetében található államoknak (Bolívia, Brazília, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Peru, Suriname, Venezuela), de azok nem fogadták el azt. Benedicto Fonseca, Brazília ICANN-képviselője akkor azt nyilatkozta, hogy a témában köti őket az Amazon Cooperation Treaty Organization - ACTO (másik nevén: La Organización del Tratado de Cooperación Amazónica OTCA) nevű szervezet minisztereinek korábbi döntése.

A BBC most arról számolt be, hogy egy utolsó javaslat merült fel a doménnév használatával kapcsolatban. Ennek alapján az Amazon az üzleti szempontból számára fontos doménneveket (books.amazon vagy kindle.amazon) azonnal alkalmazhatná. Ugyanakkor minden ország jogosult lenne arra, hogy a kulturális örökségével összefüggő doménneveket használjon. Az államok létrehoznának egy bizottságot, amelyben mind a társaság, mind a nyolc ország képviseltethetné magát és megvétózhatná a tervezett legfelső szintű tartományneveket.

Az óriáscég ezt a felvetést elutasította, ehelyett azzal az ötlettel állt elő, hogy minden állam jelenhessen meg egy kibővített doménnévvel, például Brazília esetében ez a br.amazon lenne. Az Amazon megígérte, hogy együttműködik a kormányokkal és támogatni fogja az olyan új legfelső szintű tartománynevek elfogadását, mint a .amazonia vagy a .amazonas. Tavaly a vállalat egyébként egy 3,8 millió dollár értékű Kindle készülék- és szolgáltatás-csomaggal akarta meggyőzni a nyolc országot, de az ajánlatát elutasították.

Francisco Carrión, Ecuador egyesült államokbeli nagykövete márciusban az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű szervezetnek írt levelében kifejtette, hogy nem akarnak pénzügyi kárpótlást és sokuk számára ez a dolog szuverenitási kérdés. Az pedig, hogy a legfelső szintű tartománynevet hajlandók megosztani az Amazonnal, már eleve egy kompromisszum.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #9
    Olyan országoknak alapból nem engedném, hogy belepofázzanak a kérdésbe, akik szennyezik és irtják az Amazonas vidékét. Már pedig ezek az országok ebben nyakig benne vannak. Érdekes, hogy ilyenkor történelem, meg kultúra és hasonlók hangzanak el, aztán meg jönnek az erdőirtások, a folyók szennyezése, stb.
  • csicso82 #8
    Egyetértek, egy cég nem való előbbre mint egy ország, de szerintem az ajánlatuk vállalható mint írtam .br.amazon címet használhatná Brazília. Természetesen a világ egyik legnagyobb cége van pénzük tehát jól meg kellene vámolni őket plusz NEM örökre hanem mondjuk 100 millió dollárért 10 évre, vagy hasonló.
  • Ellaberin #7
    Tipikus nagyarcú hozzáállás. Bejön egy üzlet és utána már a világuralom kellene nekik.
    Lóf.szt az Amazon nevű cég hátsójába és még üveggyöngyökkel próbálkozik a pofátlanja...
  • nlght #6
    Neked lementek otthonról tengerszint alá...
    Az Amazon név történelmi és földrajzi múlttal rendelkezik, egy mostnában megerősösdött könyv- és felhőszolgáltatásos vállalat ne pattogjon, inkább viselje a következményeit, amiért hülye nevet választott 20-25 éve az alapítója.
    Ha holnap alapítok egy Grand Canyon nevű céget Ukrajnában, akkor pár év múlva kérhetem az ehhez tartozó amerikai államokat, hogy fizessen nekem jogdíjat?
  • ostoros #5
    Az amazon kapja be! Nehogy már neki legyen elsőbbsége...
  • csicso82 #4
    Újra nekifutottam és teljesen logikus az Amazon cég kérése, a folyó melletti országok ha általánosan használják a .amazon domaint az elég összemosott lesz miközben sok külön országról van szó, de mint pl. a .br.amazon teljesen jó ötlet.
  • kvp #3
    Vegul is, ha az amazon is hajlando lenne egy .com.amazon ala bemenni, akkor realis lenne. Ismerve a ceg vezeteset, ok ugy gondoljak, hogy a fent emlitett par 2 betus nev kivetelevel kerik az osszeset.

    A jobb megoldas pedig az lenne, ha az erintett allamok kozos szovetsegben adnak ki a neveket es az amazon minden egyes utan fizetne nekik egy eves berleti dijat.
  • csicso82 #2
    Ja :)
  • csigafi #1
    Nahát milyen gondjaik vannak egyeseknek :-)