Berta Sándor

EU - a tagállamok elfogadták a szerzői jogi reformot

Az európai uniós tagországok többsége megszavazta az előterjesztett csomagot.

Az Európai Unió egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy sikerült egyezségre jutni a szerzői jogi reformmal kapcsolatban. Az egyes tagállamok brüsszeli nagykövetei most nagy többséggel megszavazták a kidolgozott csomagot. A voksolás során csak Belgium, Málta és Szlovénia tartózkodott, illetve Finnország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg és Olaszország szavazott nemmel.

Az elfogadott csomag szerint az olyan nagy internetes vállalatoknak, mint a Google-t és a YouTube-ot tulajdonló Alphabet vagy a Facebook, szerződniük kellene a művészekkel és hírszolgáltatókkal, akiknek a jelenleginél több pénz járna a felhasznált tartalmak után. A közösségi oldalaknak szűrniük kellene a feltöltéseket, megakadályozva a jogvédett tartalmak illetéktelen felhasználását. Az online keresők nem idézhetnék szabadon a keresési találatok között és a Google Hírekben cikkrészleteket nem lehet közzétenni. A védett művelet licencelni kellene, mielőtt bármely platformra feltöltenék azokat. Amennyiben nem lesz licencfizetés, nem válik lehetségessé a feltöltés sem. Az új szabályok alól kivételt jelentenek a startupok, az olyan nonprofit oldalak, mint a Wikipédia és az olyan nyílt forráskódot használó portálok, mint a GitHub.

A döntés heves vitát váltott ki nem csak az érintett vállalatok, de egyes fogyasztóvédelmi csoportok körében is, akik szerint a döntés nagyon megnehezíti majd a saját tartalmak feltöltését is például a YouTube-ra. „A felhasználóknak a jelenleginél sokkal nehezebb lesz megosztani a saját, nem kereskedelmi célú zenéiket, videóikat vagy fotóikat. Ez a reform egyszerűen nem veszi figyelembe azt, hogy az emberek miként használják az internetet” - kritizált például a BEUC európai fogyasztóvédelmi szervezet.

Az európai újságíró szervezetek ugyanakkor üdvözölték a döntést, mert szerintük ezzel több pénz juthat a profi újságírásra. „Ha szeretnénk, hogy az Európai Unióban legyen jövője a szakmai alapú újságírásnak, akkor lépnünk kell a támogatása terén és kiegyensúlyozott környezetet kell létrehozni számára” - írták közös közleményükben. A döntés ellen intenzíven lobbizó Google egyelőre annyit közölt, hogy tanulmányoznia kell a végleges szöveget, mielőtt dönt a következő lépésről. A megállapodást még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is el kell fogadniuk.

A döntés után komoly vita bontakozott ki az Európai Unióban. A csomagot elutasító tagállamok a közös közleményükben többek között azt írták, hogy nagyon sajnálják, hogy az új irányelv nem teremt valódi egyensúlyt a szerzői jogtulajdonosok védelme, illetve a társaságok és az állampolgárok érdekei között. Ezért fennáll annak a veszélye, hogy az innováció inkább akadályozva, mint erősítve lesz és a döntés negatív módon fogja befolyásolni az európai digitális belső piac versenyképességét.

Németországban az egyik fő vélemény az volt, hogy Angela Merkel gyakorlatilag megsértette a hatályos koalíciós szerződést, amely kimondja, hogy a szerződő felek elutasítják az olyan feltöltési szűrők alkalmazását, amelyek átkutatják a felhasználók által feltöltött anyagokat a szerzői jogot sértő tartalmak után. A vitára jellemző, hogy a csomag elfogadását még Merkel saját pártjának egyes tagjai is keményen bírálták. Maik Beermann, a CDU képviselője például közölte, hogy a reform nem csupán az internet kreatív fejlesztését veszélyezteti és ezáltal a művészeknek is árt, hanem a vélemény- és művészeti szabadság számára is veszélyt jelent, ha a szűrők a szükségesnél több dolgot fognak eltávolítani. Tankred Schipanski, a CDU-frakció internetpolitikai szóvivője pedig hozzátette, hogy sokkal jobb lett volna, ha egyáltalán nem került volna sor a szerzői jogi reformra, minthogy elfogadtak egy rossz csomagot.

A Google egyelőre annyit közölt, hogy tanulmányozza a végleges szöveget. A megállapodást még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is el kell fogadniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #31
    Igen, sajnos ez igaz.
    Itt a mai ezzel kapcsolatos (egyik) hír.
  • mrzed001 #30
    Ez pontosan arra példa amit írtam: régen politikai nyomás volt a rendőrökön, hogy tartsanak rendet.
    Ma politikai nyomás van a rendőrökön, hogy ne tartsanak rendet (mert cél a liberális anarchia).
    Tudod hogy hívják a rendőrt aki elsütötte a fegyverét ? Leszereltnek.

    És lehetne mesélni órákon át a hamis riasztásra kiérő rendőrpárosok esetét, akiket 20-30 "kézi szerszámokkal felfegyverzett" kisebbségi támad le (befenyítés) ... és még akkor sem vehetik elő a fegyverüket önvédelmi célzattal.
    Na igen, USA nagyon messze van.

    Javaslom a Blue Boods (zsaruvér) sorozatot (egyedülálló konzervatív krimi). Ott csak úgy osztogatják a pofonokat a liberális anarchistáknak.

    Utoljára szerkesztette: mrzed001, 2019.02.26. 19:53:36
  • Tetsuo #29
    Igazad van, az arányokat nem tudhatom, és valószínű, hogy van olyan rendőrörs, ahol becsületesen próbálnak dolgozni, de mint írod, az egész rendszer bűzlik. A felülről jövő nyomásnak a rendes ember nem bír ellenállni, tönkremegy; az erkölcstelen pedig beáll fogaskeréknek.

    Hogy a rendőrség nem tesz semmit (érdemlegeset), az sajnos bevett gyakorlat pl. így: https://kuruc.info/r/2/195452/
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.02.26. 13:52:22
  • mrzed001 #28
    Igen is, meg nem is.
    Kezdjük talán ott, hogy a módszerváltás előtt rengeteg igen jó, képzett, szakember volt a rendőrségnél.
    Nekik köszönhetjük pl hogy az ukrán maffia nem tudta megvetni itt a lábát. Pedig próbálkozott keményen. És hogy rend és közbiztonság volt (nem úgy, mint ma .. meg 2 hét alatt rendet teszünk ... ). És persze megkapták a megfelelő politikai támogatást a rend fenntartásához.
    Na de a gengszterváltás után elkezdték ezeket a vén profikat lenyugdíjazni. Vagy mert tényleg nem fiatalok, vagy mert útjában álltak a korruptaknak. Na meg a politikai hátszél, meg a politikusok rendőrellenessége miatt (hisz ellenük nyomoztak, lévén a politika maga a korrupció).
    Ennek ellenére továbbra is maradt egy jelentős tisztességes réteg (mondjuk 1/3). Csendben, kssban. Viszont lett egy nagy opportunista (1/3), meg egy agresszív (1/3) réteg.
    Miért? Hát, mint azt tudjuk, bizony a fejétől bűzlik a hal.
    Kovács K2 rendőr nem azért áll ki trafizni, mert nem lenne más dolga, vagy mert élvezi ... hanem mert ezt kapta utasításba (és oda a bokorba, mert oda küldték).
    Ezért Kovács K2-t elítélni ... nevetséges lenne.
    Hogy miért fogad el kenőpénzt? Mert minimálbér közeli a fizetése. Annyi, hogy a Parlamenti WC-s néni többet keres. Ő az opportunista.

    A TV székház ostrománál is azonnal látszott, hogy mely osztagot vezényelték vidékről. Ott főleg az első két csoportból voltak. Na a pestiek, azok viszont fullra a 2-3-as csoport volt. Nem csoda, hogy következő napokban küldték is haza a vidékieket, illetve az akciótól messze biztosító helyekre tették csak őket.


    Utoljára szerkesztette: mrzed001, 2019.02.26. 13:14:25
  • Tetsuo #27
    Ahogy én tapasztalom és hallom ismerőseimtől, illetve a logika is azt diktálja, a rendőröknél a "rohadt mag" nem kicsi, hiszen megalkuvó, opportunista, önkényeskedő férgek többségéről van szó. Magyarországon a rendőrség összefonódott az alvilággal. Gyakran rendőrők végzik el a komolyabb piszkos munkát és ők takarítanak a "nyomozás" során sok esetben úgy, hogy "balekokat" varrnak és gyógyszereznek be. Több esetben drogot árulnak, majd azt fedezik hasonlóan, arra járró szerencsétlennel.
    Sok ügyben egyáltalán nincs nyomozás, csak valami fedő papírmunka. Gyakran elkeverednek bizonyítékok, összekeverednek DNS-ek, a szakértői vélemények lefizetettek.
    Az elsimítás politikai indíttatása sem különleges, aminek a kisrendőrtől az ezredesig mindenki kézséggel megfelel.
    Hogy egy becsületes, dolgos embernek komoly kára keletkezett, arra nagy ívben tesznek (többségében), de az állománynak bevételt képző traffipaxozás megy ezerrel, ahol ugyancsak nem a balesetmentesség a fő szempont.
    A "Magyar" Rendőrséghez történő újabb felvételek során kiszelektálják a hazaszerető, őszinte ifjakat a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, illetve már a középiskolában erős az átnevelés, később pedig egy gerinces ember egyszerűen nem bír a testületnél dolgozni, alkoholista vagy öngyilkos lesz (hátulról fejbe, 3m-ről) stb.
    Biztos vannak kivételek, de ahogy én gondolom, ez az általános.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.02.26. 11:56:06
  • mrzed001 #26
    Ennél azért viccesebb a helyzet.
    Ugyanúgy ahogy a sok ezer békés tüntető közé becsempészték a felforgatókat, ugyanúgy a rendőrök tömegei is normálisak és békések voltak.
    Kezdhetnénk azzal talán, hogy eleve feltüzelték őket rádión (a hivatalos saját rendőri rádiójukon, ott a forgalmazás leirata), mindenféle kamu hírekkel mint tömegesen rendőrt öltek, felgyújtottak a tüntetők. Vagy hogy kivégezték a felborított vízágyúsokat (valójában kikísérték) a tüntetők.

    Ugyebár ők is csak emberek, akiknek ráadásul össze is kell tartani, mert különben a bűnözők egyesével eltiporják őket.
    Így tehát ők úgy indultak neki, hogy innen nem biztos, hogy haza fognak élve jutni (gyerek, asszony ... )
    Naná, hogy ettől úgy bef.stak, hogy maximális brutalitással vetették bele magukat, halálra vártan. Te nem ezt tennéd ?
    Őket verték át a legdurvábban, legaljasabban, a saját vezetőik (foglalkozáskörében elkövetett árulás ?). Naná, f.sott a Feri, hogy nehogy a tüntetők mellé álljanak.
    És persze ott volt a rendőrségből a rothadt mag, a kisebbség, akik élvezetből verik az ártatlan szurkolókat a meccseken, a készenléti kemény magja ... na ők igen jól érezték magukat.

    A TV székházat követő napokban ... na az egy vicc volt. Akkorra már a normális rendőröket teljesen kivonták az utcákról, a tüntetők helyett meg megjelentek a focihuligánok. Ja azok akik pl mostanság testükkel állják el egyes liberális képviselők útját és gátolják pl népszavazási kezdeményezés leadásában.
    Kimondjam, vagy úgyis egyértelmű, hogy ki küldte őket akkor "randalírozni" ?
    És így már kerek a vicc :D
  • Tetsuo #25
    Hogy 2006 őszén rendőrterror volt Budapesten az mára konvencionális tény lett, köszönhetően elsősorban a Nemzeti Jogvédő Alapítványnak.
  • Tetsuo #24
    Többszörös tévedésben vagy. Egyrészt nem "állítottam be senkit mintapéldánynak", hanem a probléma kezelésének különbségére világítottam rá. Másrészt ha a polgárok megelégelik az elnyomó rezsimet, akkoraz ellen fellépni csak erőszakkal lehet és kell is, te erről megfeledkeztél.
    Magyarországon pl. a rendszerváltás azért nem volt hatalomváltás is, mert - többek között - az erőteljes fellépés elmaradt.

    Tehát, ha jól értem, a szánkógyújtogatókat gumilövedékkekkel térítetted volna jobb belátásra?

    (Bármit látsz a CNN-en, az nem igaz. Ha részleteiben igaz is, a tálalás olyan, ami miatt dezinformál. Eleve a szándék nem az igazság hirdetése, hanem annak elferdítése.)
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.02.25. 23:22:46
  • Andrevv #23
    Mielőtt megkérdeznéd, hogy az EU miért kérte volna a rabok elengedését, a válasz roppant egyszerű: mert nem megfelelőek a fogvatartási körülmények, csakhogy ez már rég így van, viszont most jött kapóra, segíthetnek káoszt csinálni. Második ok: a korruptakat is mind elengedhették, két legyet egy csapásra :)
    Utoljára szerkesztette: Andrevv, 2019.02.25. 12:33:51
  • Andrevv #22
    Jó látni, hogy vannak mások is rajtam kívül, akik nem dugják homokba a fejüket vagy nem mosták ki az agyát. Össze sem beszéltünk és nagyjából ugyanazt a lényeget írtuk le ugyanabban az időpontban :)