9
 • ostoros
  #9
  Pontosan így van.
 • ostoros
  #8
  A szabadalmaztatás egyúttal azt is jelenti, hogy az adott találmányt a világ elé tárod. Ha pedig a világ elé tártad, akkor bárki ellophatja, aki nem tiszteli a szabadalmi törvényeket. Sokszor inkább megéri a találmányt üzleti titokként kezelni.
 • Cat #7
  A szabadalmi védettség borzasztó drága, időigényes folyamat. Én már jegyeztettem be szabadalmat, saját kézből tudom hogy szakértő nélkül ne vágjon bele senki. (Több tucat áruosztály van, és az EU-ban országonként külön-külön kell eljárni, és akkor még ott van az európai szintű bejegyzés, no meg a világ többi része. Ráadásul x év után meg is kell újíttatni.) Sok millió forintba kerül, csak a nagy cégek engedhetik meg maguknak.
 • Sydra
  #6
  Én a valóságról beszélek, nem a te kitalált univerzumodról. A szabadalmaknál gyakran a működő termék bemutatása sem szükséges. Az is gyakori, hogy evidenciákat védetnek le.
 • kvp
  #5
  Igazabol az egesz semmit nem er. Kinaban torveny van rola hogy rajuk belfoldon nem vonatkoznak a kulfoldi szabadalmak. Ezert jon ki sokszor a masolat hamarabb mint az eredeti.

  A masik hogy pont a szabdalom hasznalhato reverse engineeringre. Neha en is szoktam. Az erdekesebb regi Tesla fele leirasoktol a Magyarorszagon mar elveszett regi vasuti talalmanyokon at (a Google patent search-ben az amerikai hivatalnak megvolt), egeszen a meg ki nem adott dan (!!!) elektronikaig. A kinaiak meg pont lemasoltak mire megjelent, hala a pontos szabadalomnak. En meg talaltam ra egy hardveres exploit-ot es ket mod-ot.
 • Cat #4
  "Az évi több tízezer szabadalom azt jelenti, hogy mostantól a fél világ több tízezer dologgal kevesebb dolgot csinálhat."

  Baromság. Annyit jelent, hogy valaki kitalált/kifejlesztett valamit, amit te is felhasználhatsz, ha fizetsz érte valamekkora összeget, licencdíjat. Ezek termékek (pl. mobiltelefonok) esetében darabonként néhány százalékot jelentenek.
 • Sydra
  #3
  A szabadalom azt jelenti, hogy rajtad kívül senki nem csinálhat valamit, amit levédettél. Azt nem jelenti, hogy te bármit is fogsz csinálni. Az évi több tízezer szabadalom azt jelenti, hogy mostantól a fél világ több tízezer dologgal kevesebb dolgot csinálhat. A szabadalmak óriási részéből soha nem lesz semmilyen termék, csak a konkurenciát korlátozzák le velük. És a szabadalmi rendszer így bénít meg teljes iparágakat és így biztosítja be a nagy cégek monopolizálódását. Az meg hogy szabadalom nélkül nem fejlesztenének semmit az soha nem volt igaz, mivel kismillió olyan mérnöki termék van, ami mögött nincs semmilyen szabadalom. A gyakorlatban ahol meg a mérnöki vállalatok egymást másolják, ott úgy néz ki a dolog, hogy a másolásnál minden gyártó kiegészíti a terméket a saját ötleteivel, amit az eredeti ötletgazda szintén lemásolhat és hozzá teheti az újabb ötleteit. Iteratívan minden másolási ciklusban jobb terméket kapunk azáltal, hogy mindenki folyamatosan fejleszti mindenki ötleteit és így fejlődik az ipar. Mindenki folyamatosan túl akarja szárnyalni a konkurenciáját hiszen az is idő, mire erre a többi cég a piacon reagál és addig versenyelőnye van. Ha meg azon aggódsz, hogy valamibe sok pénzt ölsz, amit más egyszerűen lenyúlhat, akkor olyan finanszírozási modellt kell választani, ahol a pénzt előre gyűjtöd össze és nem utólag törleszted a fejlesztés hitelre alapozott költségeit. Ez az internet létezése óta könnyen megvalósítható, sok project tömegfinanszírozással indult be. Illetve egy már kész termékből sok féle képpen lehet pénzt keresni, nem csak úgy hogy kitiltjuk a konkurenciát a versenyből. Továbbá a legnagyobb technológiai vívmányokat nem olyan egyszerű lemásolni, hiszen a sorozatgyártásuk gyakran teljesen új infrastruktúrát igényel, amit nem lehet 1-2 nap alatt elővarázsolni. Elsőnek lenni valamiben meg önmagában nagy reklám amit ki lehet aknázni.
 • csicso82
  #2
  Ezt nem teljesen értem. Van előnye és van hátránya is a szabadalmi hivatali eljárásnak:
  Hátránya egyértelműen a lassítás a bürokratikus akadályok stb. de fontos az előnyére is kitérni mert ha ilyen nem lenne akkor sokan egyszerűen belexarnának a fejlesztésekbe és csak a lopásokból próbálnának megélni ergo drámaian visszaesne az innovációs hajlam. Hiszen amit kifejlesztek, időt és energiát fordítok rá azt ellopják.
 • Sydra
  #1
  Ti fordítva ültök a lovon. A szabadalmi hivatalok önmagukban is fékezik az innovációt. Ha nem tudják elvégezni a dolgukat, akkor az csak jót jelent.