Berta Sándor

Ellenzik a Microsoft alkalmazottai a HoloLens 2 katonai használatát

Tiltakoznak az ellen, hogy cégük nem csak emberek megölésében segít, hanem videójátékká alakítja a háborút.

A Microsoft néhány nappal ezelőtt mutatta be a HoloLens 2-t, amelynél megkétszerezték a szemüvegben lévő kijelző képpontjait és az eszköz hosszabb időn át is kényelmesen viselhető marad. Az amerikai hadsereg már tavaly megbízást adott a redmondi konszernnek 100 000 HoloLens 2 szemüveg továbbfejlesztésére és leszállítására. A hadsereg 479 millió dollárt fektet be egy robusztusabb változatba, amely az amerikai katonáknak digitális információkat szállíthat a baráti és ellenséges csapatokról. A használó látóterében megjelennének a saját, a szövetséges és az ellenséges pozíciók, a drónok élő videói és a bajtársak infrakameráinak a képei.


Az izraeli hadsereg is tesztelt két HoloLens-szemüveget. A norvégok a konkurens Oculus Riftre vetettek szemet, felmerült, hogy ez kerülhet a norvég páncélozott járművekbe és a rendszernek köszönhetően a vezetők jobban észlelhetik a környezetüket.
A megrendelésnek közel sem örül mindenki, a munkatársak egy része nyílt levelet írt Satya Nadella vezérigazgatónak. A dokumentumban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a Microsoft fegyvertechnológiát fejleszt az amerikai fegyveres erők részére azért, hogy a katonák azok segítségével hatékonyabban ölhessenek. A levelet aláíró több mint száz tiltakozó rámutatott, hogy nem azért kezdtek dolgozni a társaságnál, hogy fegyvereket alkossanak meg és követelik, hogy megtudhassák: milyen célokra használják fel a munkájukat.


Satya Nadella megvédte a döntést és kiemelte, hogy nem fogják visszatartani a technológiát a demokratikus kormányoktól. Nagyon átlátható elvi döntést hoztak, de folytatják a párbeszédet a munkavállalóikkal. Korábban Brad Smith, a Microsoft elnöke és jogi igazgatója korábban azt hangsúlyozta, hogy ők amerikai cégként nem csupán támogatni akarják a helyi fegyveres erőket, hanem aktívabban szeretnének azzal kapcsolatban is párbeszédet folytatni, hogy a miként lehet a kiterjesztett valóságot, a mesterséges intelligenciát és más hasonló technológiákat az eddiginél felelősségteljesebben alkalmazni.

A helyzet nagyon hasonló a pár hónapja a Google-nél kirobbant tiltakozáshoz, amikoris a fejlesztőknek a katonai drónok videófelvételein látható dolgok automatikus azonosításával volt lelkiismereti problémájuk. Kiderült, hogy a Microsoft elkötelezett a Pentagon támogatása mellett, már négy évtizede működik együtt az amerikai védelmi minisztériummal és a technológiái számos katonai területen találhatók meg. Például egy 1,76 milliárd dolláros pályázat keretében a redmondi konszern biztosít tárhelyet öt éven át az amerikai védelmi minisztériumnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mentol #13
    Azért ebbe bele tudnék kötni.
  • fonak #12
    Egy cég dönthet úgy, hogy az arculatához nem illik az ilyen célú felhasználás. Az alkalmazottak meg, ha nem tetszik nekik, persze követelhetik a cégvezetéstől, más kérdés, hogy milyen eredménnyel.
  • ostoros #11
    Egyik szemem sír, másik nevet... Vagy inkább úgy mondhatnám, hogy a sírva röhögés, és a bőgés határán egyensúlyozik ez az egész helyzet. Tragikomikus.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.02.27. 19:22:30
  • Timbu #10
    A kínai meg orosz mérnököknek nem lesznek ilyen etikai problémái...
    Ez is csak egy következménye azoknak a nyugati társadalmi változásoknak, amik a szép gondolatokat a józan ész elé helyezik.
  • Sir Cryalot #9
  • Sir Cryalot #8
    Ebben az esetben ez az ún. vegánkodás kategória.
  • Sydra #7
    Kínában szerencsére nincsenek ilyen tömegesen aggodalmaskodó emberek, ők gond nélkül fejleszthetik a fegyvereiket.
  • Sir Cryalot #6
    Ráadásul ez meg egy papírtigris.
  • Sir Cryalot #5
    Nevetséges, vacak hw, ráadásul katonai sisak mellett megnézem hogy lehet felhajtani ha már felszokták, meg egyáltalán milyen buziság hogy komplett rendszert szállítgat a szájkarateszoft komponensek helyett, minek middleman a láncba?
  • Zoliz #4
    Hát igen. A pacifistáknak a valóság virtuális.
    Lehet hízni tovább a kanapén a hamis világban.