Berta Sándor

Könnyebb lehet a HoloLens

A Microsoft mérnökei megpróbálják optimalizálni az eszköz technológiáját.

A szakemberek elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a HoloLens sikeresen értékesíthető termék legyen és a szemüvegnek mind a tömegét, mind a beszerzési költségeit csökkentsék. Egy benyújtott szabadalomból kiderült, hogy a célkitűzések úgy valósíthatók meg, ha több funkciót is sikerül egyetlen komponensbe integrálni. Ahhoz, hogy ezt el lehessen érni, a társaság munkatársai egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amelynek a segítségével a kiterjesztett valósághoz szükséges képfeldolgozás az eddiginél sokkal jobb és hatékonyabb. A szakértők ehhez a mikro-elektromechanikus rendszerekre (MEMS) összpontosítottak, amelyek ötvözik a mechanikus és az elektronikus elemeket, így a HoloLens esetében sikerült ötvözni a környezeti és a képi adatokat.

A fejlesztések során a rendszerbe integráltak egy aktív elemet, amely két különböző elektromágneses jelet küld a környezetbe. Az egyik segítségével felderíthető a környezeti struktúra, míg a másik lehetővé teszi a beágyazott mozgó objektumok követését. Ezáltal biztosítható, hogy csak a környezetet vagy a kiválasztott tárgyakat mutassák meg a felhasználónak. Az eljárás gyakorlatilag kiválthatja az eddig használt és külön gyártott kamerákat, képelemző és -feldolgozó chipeket, továbbá a projektorokat. Ezek funkciói egyetlen kisebb és könnyebb elembe vonhatók össze.

Az egyelőre még kérdéses, hogy a technológia milyen szinten van és az is, hogy az eljárást integrálhatják-e már a HoloLens következő változatába. Az új HoloLens nem az Intel valamelyik CPU-jára, hanem a Qualcomm Snapdragon 850 típusú chipjére fog épülni. A HoloLens 2-t az eredeti tervek alapján elvileg még tavaly be kellett volna mutatni, de a megjelenési időpontot 2019 első negyedévére halasztották. Az alkalmazott processzornál sokkal fontosabb ugyanakkor a Microsoft saját fejlesztésű Holografikus Processzor Egysége (HPU), amely a valódi munkát végzi. A HPU-t 2017 júliusában jelentette be a társaság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #1
    Idö szerü lenne lassan egy a vegfelhasznaloknak szolo, nekik is elerhetö verzio megjelenese. Ha jol müködik, nagyobb potencial van benne mint a VR-ban. szvsz.