Berta Sándor

Tagjai tartózkodási helyére lesz kíváncsi a Facebook

A társaság előre jelezné a felhasználók várható tartózkodási helyeit. A Facebook igyekszik kisebbíteni új szabadalmainak jelentőségét.

Amint az az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) benyújtott szabadalmi dokumentumokból kiderült, a Facebook vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével prognosztizálhatja, hogy egy-egy regisztrált tagja merre fog mozogni. A társaság mindehhez alkalmazná az aktuális tartózkodási adatokat és azt is, hogy az illető mikor nincs fent a világhálón. A benyújtott szabadalmak közül az egyik az Offline Trajectories, amely egy olyan módszer, amely előrejelezheti, hogy valaki legközelebb hová fog menni. Ezt a tartózkodási helyekkel kapcsolatban feljegyzett adatokból mondaná meg a cég.

Egy másik szabadalom a Location Prediction Using Wireless Signals on Online Social Networks azt írja le, hogy miként lehet a WLAN-, a Bluetooth-, a mobil- és a Near Field Communication (NFC)-jelek erősségét arra felhasználni, hogy kitalálják, hová megy legközelebb egy adott személy. A Predicting Locations and Movements of Users Based on Historical Locations for Users of an Online System szabadalom egy online rendszer felhasználóinak a korábbi információira épít. Akár több ember pozíciós adatait is figyelembe vehetik ahhoz, hogy felmérhessék a tartózkodási helyeiket és a mozgási trendjüket, valamint ezekkel kapcsolatban előrejelzéseket készíthessenek.

Anthony Harrison, a Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy gyakran keresik olyan technológiák szabadalmait, amelyeket soha nem fognak felhasználni és éppen ezért az ilyen jellegű szabadalmi bejegyzéseket sem kell úgy értelmezni, mintha azok a jövőbeli terveikkel egyeznének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gosub #4
  Csak cinikus megjegyzés volt. Valószínűsítem a facebook nagyjából, apránként bármit megtehet.
 • Macropus Rufus #3
  a baj ott van, hogy akkor is követ ha nem is vagy fb tag.

  https://sg.hu/cikkek/it-tech/111608/mindenkit-kovet-a-facebook

  "kiemelték, hogy az sem segít a felhasználókon, ha nem regisztrált tagjai a platformnak, mert az azokat is követi, akik egyáltalán nem tagjai, korábban voltak tagjai vagy akik nem engedélyezték a követésüket. A Facebook ugyanis akkor is sütifájlokat tárol, ha valaki megnyit egy olyan oldalt, amely valamilyen módon össze van kapcsolva a Facebook.com doménnel. Ide tartoznak például a portál lájkgombjai és bejelentkezési ablaka, amelyek számos honlapon megtalálhatók."

 • gosub #2
  Facebook nem kötelező.
 • caprine #1
  Az emberi szabadság szempontjából ez egyre szörnyűbb trend.