Berta Sándor

Ezekre a tévé­trendekre lehet számítani

A gyártók kénytelenek egyre több dolgot bevetni azért, hogy az emberek új televíziókat vásároljanak.

Épp, hogy vége a karácsonyi vásárlási láznak, a gyártók máris új dolgokkal igyekeznek fenntartani az érdeklődést. Pár nap múlva kezdődik Las Vegasban a CES, a szórakoztató elektronikai iparág legmeghatározóbb kiállítása. Ugyan okosporszívóktól kezdve telefonokig minden lesz ott, de a standok leglátványosabb elemei változatlanul a tévék - persze minden eddiginél nagyobb méretekben. A cégek eddig igyekeztek titokban tartani az újdonságaikat - már csak azért is, hogy ne késztessék az embereket ünnepi vásárlásaik elhalasztására -, de azért a legfőbb trendek nyilvánvalóak.

2018 egyik, ha nem a legmeghatározóbb tévétrendje az Ultra HD (4K) felbontás elterjedése lehet, az árak csökkenése miatt idén jöhet az áttörés. Már most is kaphatók 500 euró körüli 4K-modellek, azonban ez még tovább csökkenhet, ráadásul számos televízió lesz HDR-képes (HDR = High Dynamic Range). A folyamat elsősorban a kínai gyártóknak köszönhető, hiszen tartalom változatlanul alig van (kivételként szinte csak a Netflix említhető), de emellett az is szerepet játszik, hogy az UHD-készülékek előállítása egyre olcsóbbá válik. Arra is számítani lehet, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokság előtt a gyártók új modelleket dobnak piacra, illetve a kereskedők pénztárcabarát akciókkal jelentkeznek.


Az LG egy 88 collos (223 cm-es) 8K felbontású csodával fogja megörvendeztetni a gazdagokat

A másik izgalmas technológia az OLED; szinte mindegyik jelentős gyártó kínál ilyen televíziókat, az egyetlen kivétel a Samsung, amelynek a készülékei az LCD-alapú QLED-technikára épülnek. A többinél jóval mélyebb feketéket kínáló technika egyre kiforrottabb, így lassan ideje, hogy az árak is csökkenjenek.

A tévé az elmúlt években egyre nagyobbak és vékonyabbak lettek, de az alapvető felépítésük nem változott. Az utóbbi időben azonban egyre fontosabb lett a dizájn is, a cégek nem csupán az eddig megszokott és bevált szögletes kialakításban gondolkodnak. Az egyik változás az lehet, amit már az LG is bemutatott: a készülékekből elmarad a beépített hangszóró, sőt, a Sonynál a soundbar is, és a kijelző rezgése generálja a hangot.Az új modellek még vékonyabbak lehetnek, a Sharpnál pedig bármilyen formájúak, akár kör alakúak is. A másik változás pedig, hogy az ívelt televíziók lassan eltűnnek a boltok polcairól. A Samsungon kívül gyakorlatilag az összes gyártó kivonult erről a piacról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vegicsek #1
    Én azért kattintottam, hogy a legfrissebb étkezési tévhitekről olvassak. :D