Berta Sándor

Hamarosan tőzsdére megy a Spotify

A stream-szolgáltató minden korábbinál közelebb került a terve megvalósításához.

Az Axios több forrásból is úgy értesült, hogy a cég már tavaly december végén - gyakorlatilag titokban - benyújtotta az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) a tőzsdére lépéshez szükséges dokumentumokat, így akár rövid időn belül bejelentheti a hírt és megvalósulhat az első tőzsdei kibocsátása (IPO). Ez lehet az idei esztendő egyik, ha nem a legfontosabb IT-tőzsdei megjelenése.

A Spotify ugyanakkor nem a megszokott eljárás keretében regisztrálta magát az egyik egyesült államokbeli tőzsdén és ez meglehetősen furcsa. Az ilyen eljárások egyik előnye, hogy a stream-szolgáltatónak nem kell díjakat fizetnie a pénzügyi intézetek felé. Az Axios rámutatott, hogy az egész eljárás arra utal, hogy a társaság akár már az első negyedévben megjelenne a tőzsdén. Mindezt viszont hátráltathatja az, hogy a stream-szolgáltatót 1,6 milliárd dollárra perelte be egy kiadó állítólagos szerzői jogsértések miatt. A Spotify jelenleg vizsgálja a keresetet, majd elemezni fogja, hogy az miként hathat a befektetők részvényvásárlási kedvére.

Tavaly augusztusban még úgy tűnt, hogy még 2017-ben szabadon megvásárolhatók lesznek a részvényeik, viszont az már akkor is kiderült, hogy a cég nem a megszokott elsődleges részvénykibocsátást alkalmazná, hanem egy viszonylag szokatlan modellt, az úgynevezett közvetlen elhelyezést. Ennek keretében az eddigi részvénytulajdonosok - az új papírok kiadásával kapcsolatos megszokott eljárásokat és a kezdő ár megadását elkerülve - egyszerűen eladhatják majd az értékpapírjaikat a New York-i tőzsdén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!