Berta Sándor

Az európai túlszabályozásra panaszkodik az Alphabet

Digitalizációs csúcstalálkozót tartottak Bécsben. A fővendég a korábbi Google-vezér Eric Schmidt volt, aki szerint Magyarország kis volta ellenére jelentős digitális súllyal bír.

"Amerikaiként Európáról az a véleményem, hogy egy büszke kontinens, de néhány területen nagyon lassan halad előre. Sokkal több szoftverfejlesztőre van szükség, mert ők a jövőt fejlesztik. Az egyetemekről nagyon jó szakemberek kerülnek ki, de a rendszer hibás" - foglalta össze a véleményét Eric Schmidt. A menedzser két lehetséges megoldást lát: az egyiket a szabad vállalkozások jelentik, a másikat a mesterséges intelligencia. Véelménye szerint a vállalkozóknak készen kell állniuk a kockázatvállalásra. "Sok európai ország azonban nagyon fél a kockázatoktól, pedig a bukás, a rossz döntések hozzátartoznak az élethez. Rengeteg olyan embert alkalmazunk, akinek csődbe ment a cége, mert ezekből a dolgokból tanulnak az emberek."


Sebastian Kurz kancellárral is beszélgetett

Az üzletember hozzátette, hogy a vállalkozók nem csupán az egyetemekről jönnek, hanem akár szegény családokból is, de lehetnek ugyanígy árvák vagy éppen migránsok. Ezekre a felhasználókra szükség van, mert elindítanak bizonyos folyamatokat. Szerinte a kormányoknak olyan programokat kellene indítaniuk, amelyek keretében támogatják a bátor, kreatív vállalatokat. Az Alphabet ügyvezető elnöke rámutatott arra, hogy Ausztriának együtt kellene működnie a szomszédaival és példát kellene vennie olyan államokról, mint Magyarország és Szingapúr, amelyeknek óriási digitális súlyuk van. Ausztriának változtatnia kell a képzési rendszerén, több kockázatot kell vállalnia és magasabb célokat kitűznie.

Eric Schmidt úgy véli, Európa jelenleg komoly problémákkal küzd és a kontinensre jellemző a túlszabályozási tendencia. S ez csak súlyosbítja a meglévő helyzetet, hiszen amúgy is elég nehéz felépíteni cégeket. A munkaerő és a tehetségek területén viszont legalább olyan jó a helyzet, mint például az Amerikai Egyesült Államokban. A jövőt a kooperatív munkavégzés jelentheti.

További probléma, hogy Európa nagyon statikus. Mindenki teszi a dolgát, de úgy tűnik, mintha leragadna a feladatánál. Amennyiben ez nem változik, akkor nehéz lehet a kontinens jövője." Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy globális konkurenciahelyzet van, India és Kína például nagyon dinamikus. Bár az erős szabályozás segít kivédeni a kockázatokat és jól jön a régi társaságoknak, de nehezebbé teszi az innovációt." Szerinte a kormányoknak nem kellene teljesen visszavonulniuk erről a területről, támogathatnák mondjuk a szélessávú hálózatok kiépítését. Az utóbbi területen Európa korábban vezető volt, de mostanra visszaesett. Az Alphabet ügyvezető elnöke példaként említette, hogy régen Európában jobb internetelérése volt, mint az USA-ban, de mostanra a helyzet fordított lett.

Eric Schmidt szerint hatalmas tehetségek vannak Magyarországon

A menedzser szerint az egyik fő probléma az, hogy a kontinensen kevés a szoftverfejlesztő, pedig ez pont a kisebb országok számára fontos. Emellett Ausztriának ki kellene használnia a keleti kapcsolatait és tehetségeket kellene toboroznia Szlovéniából, Szlovákiából, Romániából vagy Magyarországról. Ez segíthetne a versenyben és a mesterséges intelligencia esetében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #12
  Én vagyok troll baszki, amikor egytlen k*baszott érvet nem tudsz írni, csak pofázod bele a kommunista dumádat a világba.
 • ostoros #11
  Szalmabáb öcsi sajt. Büdös troll voltál eddig is, de ez már a legalja.
 • TokraFan #10
  Akkor te még a netre se csatlakozz fel, mert tőled még ennyi sem telik. Még azt sem vagy képes megérteni, hogy a világon minden az érdekek mentén működik! Az, hogy te szelektíven kizárólag a gyűlöleted tárgyainak tulajdonítod ezt a megatartást, csak a saját értelmetlenségednek köszönheted . Közben nyilván te is nap_mint_nap, az érdekeid mentén működsz. Minden ember az érdekei mentén működik, már csak azt kéne felfogni, hogy a cégek is így működnek, természetesen. Marika néni sarki boltja is, és egy milliárd dolláros multi is. Period!
 • TokraFan #9
  A megfejtés annyi, hogy Te tudsz szöveget értelmezni, mások pedig funkcionális analfabetizmusban szenvednek.

  Sequoyah
  Akkor valóban nem érted...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.12.05. 23:02:18
 • ostoros #8
  Fogd be ha csak ennyi telik tőled inkább.
 • Sequoyah #7
  Ezt most nem ertem, szoval a komuves erdekei le vannak szarva, es csak a gazdagok erdekei legyenek kielegitve?
 • felemelő #6
  Csak ha az ő érdeke és az én érdekem ütközik valamely pontban, akkor az EU-tól azt várom el, hogy a polgárai oldalára álljon egy olyan multival szemben, aki leginkább nem is akar itt adózni sem.
 • bdzsana #5
  Én nem látom a sajnálatát. Csak azt írja, hogy természetes, hogy mindenki az érdekét védi.
 • nlght #4
  Nekem tetszik! Jaj ne sajnáljuk már a "szegény" googlet, pont telibeszarom hogy mondjuk 10 millárd $ profit helyett 8-al kell beérniük évente... Cry me a river!
 • TokraFan #3
  "Szóval gugli ez egyszer a [email protected] rossz végére került, és nem tetszik."

  Az kinek tetszik? Miért, te nem azért utálod a gazdagokat, mert a drót rossz végére kerültél? Ha dőlne a lé, nem lenne semmi bajod, sőt! Teljesen érthető, hogy pattog az Alphabet, mert sérti az érdekeit a GDPR. Ahogy az egyszerű kőműves is pattog, ha valami sérti az érdekeit. Mindenki pattog, ha sérülnek az érdekei. Megint olyan helyre citálod a nyugat utálatot, ahol semmi értelme nincsen, mert a csóringerek pont így működnek, csak a saját kis szűk világukban, mondjuk fúrja a munkatársát ha az érdekei éppen azt kívánják.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.12.05. 05:59:18