Berta Sándor

Monopólium-e az Apple alkalmazás­boltja?

A tárgyalóteremben döntenek a kaliforniai vállalat bevételeinek egyik fő pilléréről és annak jogszerűségéről.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága tárgyalja azt az ügyet, amelynek keretében eldöntik, hogy az Apple iOS platformja monopóliumhelyzetet valósít-e meg vagy sem. A konkrét kérdés az App Store szoftverbolttal kapcsolatos, ugyanis az embereknek csak ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy további programokat telepíthessenek fel az Apple-termékekre.

A helyzet egyaránt érinti a felhasználókat és a fejlesztőket. Az előbbiek ezért nyújtottak be gyűjtővádas keresetet az Apple ellen, mert tisztázni akarják, hogy az App Store monopolhelyzete felelőssé tehető-e azért, hogy túl magas árat kell fizetni az alkalmazásokért. A szoftverbolt tavaly 11 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el.

Korábban már elutasították a felhasználók beadványát, azonban ez nem tántorította el őket. Az Apple ügyvédei kezdeményezték az új kereset elutasítását is. Azzal érveltek, hogy nem az óriáscég adja el a programokat az embereknek, hanem csupán egy piacteret üzemeltet, amelyen keresztül a fejlesztők és a vásárlók üzleteket bonyolíthatnak egymással. S végső soron a fejlesztők döntik el, hogy mennyi pénzt kérnek a termékeikért.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy milyen hatással lehetne, ha mások is létrehoznának egy hasonló piacteret iOS-alkalmazások számára és ott teljesen szabadon határoznák meg az árakat. A bíróság ugyanis ezt a forgatókönyvet is meg fogja vizsgálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #17
    "És nálad mit jelent a szigorúság?"

    Az EU területén nem forgalmazhatnának olyan készüléket, amelyikben ez nem biztosított. Tudod a jog meg már csak ilyen kétélű fegyver: nem kötelező nekik szarrá keresniük magukat eu állampolgárokon.

    De ez persze fikció, nem vagyok eu döntéshozó.
  • Sydra #16
    És nálad mit jelent a szigorúság? Az apple azt mondja, hogy elad neked egy ilyen telefont, amit persze nem kötelező megvenned. Te meg azt mondod, hogy te nem ilyen telefont szeretnél és köteleznéd őket, hogy csináljanak neked egy teljesen másmilyen telefont. Miért nem te csinálsz magadnak másmilyen telefont és miért lenne jogod kényszeríteni erre másokat?
  • M2 #15
    Én sokkal szigorúbb lennék ilyen ügyekben. Követelném a készülék feletti teljes konroll lehetőségének biztosítását.

    Tehát a felhasználó, ha úgy akarja és természetesen elfogadja a feltételeket, jailbreak és minden egyéb trükközés nélkül nyithassa meg a készülékét. Innen kezdve látszódjon a teljes fájlrendszer és lehessen bárhonnan alkalmazásokat telepíteni. Lemondva természetesen a hivatalos App Store használatáról, meg olyan dolgokról, ahol számít a biztonság (banki szoftverek, Apple Pay stb.).
  • esemve #14
    Mutass akkor egy olyan ios alapú eszközt amin törés és hackelés nélkül appstore nelkül lehet alkalmazást telepíteni. Teljesen jogos amúgy a beadvány szvsz.
  • Major #13
    Ó a mester itt még visszafogottan írt, nézd meg, hogy milyen, amikor akadémikusan vezet le dolgokat: https://sg.hu/forum/uzenet/1535874826/11
  • TokraFan #12
    És te mit toltál amikor ezt idehánytad? Bízom abbam, hogy nem alapból vagy ennyire sötét...

    Témához: Addig nem lehet monopol helyeztről beszélni, amíg van lehetőség másik hasonló célú eszközön az app store kikerülésére. Márpedig nem rá mód. Ez pedig választási lehetőséget biztosít, tehát nem beszélhetünk monopol helyzetről.
  • cateran #11
    Ja..kar, hogy a hardware nem az ove...(a procin kivul minden mas mashonnan jon..Toshiba, Hynix, Samsung, Qualcomm, etc) Ilyen alapon minden branded pc is szeparalt hardware

    https://www.businessinsider.com/iphone-x-teardown-parts-cost-ihs-markit-2017-11
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2018.12.02. 20:19:01
  • cateran #10
    Microsoft udvozol....
  • Sir Cryalot #9
    Jelen allas szerint apple hw-t nem lehet venni csak idorol idore megengedik hogy ratedd a kezed* de javitgatni mar ne nagyon akarjal, persze alant latszik hogy sok "usernek"(!) ez aligha problemas, inkabbb/foleg a meret a lenyeg . *https://en.m.wikipedia.org/wiki/Phallocentrism
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2018.12.02. 14:35:55
  • Sippie #8
    Az a helyzet, hogy ha én csinálok egy terméket, és én eldöntöm hogy mi kerülhet rá a termékre, és milyen forrásból, akkor nem hiszem, hogy bárki is bele ugathatna, hogy márpedig engedjek másokat is árulni az én termékemre...
    Ugyanakkor:
    "A helyzet egyaránt érinti a felhasználókat és a fejlesztőket. Az előbbiek ezért nyújtottak be gyűjtővádas keresetet"...
    Már bocsánat, de a kedves felhasználók miért nem vesznek más telefont, és akkor mindjárt nincs ilyen gondjuk?