Berta Sándor

Apple - egyszerűbb lesz a felhasználói adatokhoz való hozzáférés

A kaliforniai konszern egy új online eszközt akar elérhetővé tenni a hatóságok számára.

Jelenleg, ha a rendőrök hozzá akarnak férni az Apple ügyfeleinek az adataihoz, akkor e-mailt kell írniuk a társaságnak és így kell kérniük az információk kiadását. Mindez azonban már az idén megváltozhat és az óriáscég által biztosított online megoldás segítségével világszerte könnyebbé válhat a felhasználói adatok kiadásával kapcsolatos kérelmek elkészítése.

Mindez abból a levélből derült ki, amelyet Kate Adams, az Apple jogtanácsosa írt Sheldon Waterhouse demokrata szenátornak. A vállalat nem kommentálta a levelet. Mint kiderült, a vállalat csak az Amerikai Egyesült Államokban 14 000 keresetet kapott a felhasználói adatok kiadásával kapcsolatban a különböző hivataloktól és a beadványok közül 231-et kevesebb, mint 20 perc alatt megválaszolt. Az új rendszer ezt az együttműködést tenné még egyszerűbbé és gyorsabbá.

Ahhoz, hogy az új eszközt megfelelően alkalmazni lehessen, az Apple össze akar állítani egy szakértői csapatot, amely a rendőrökkel dolgozhat együtt azért, hogy egy online kurzust indíthasson a felhasználói adatok kiadásával kapcsolatos keresetekről. Ezt a kurzust világszerte elérhetővé tennék a feljogosított hivatalok számára. A megoldás várhatóan az végére lesz kész. A társaság korábban közel 1000 bűnüldözési tisztviselőt képezett ki arra, hogyan kell megfelelően adatokat kérni, a képzésre az óriáscég központjaiban került sor, de ez önmagában nem volt elegendő, ezért merült fel egy online kurzus kidolgozása.

Az Apple döntése egyébként azért meglepő, mert a múltban határozottan megtagadta azt, hogy a hatóságok számára hozzáférést biztosítson az iPhone készülékeken lévő titkosított információkhoz. Ugyanakkor a felhőkörnyezetben tárolt adatokkal kapcsolatban a gyártó sokkal együttműködőbb.

A vállalat júniusban egy korlátozással megnehezítette a telefonjai feltörését, hangsúlyozottan a lopások miatt. Egyes cégek (így például a Cellebrite és a GrayShift) a Lightning-csatlakozón keresztül, az általuk piacra dobott eszközökkel kerülték meg az iPhone készülékek zárolását. Az új korlátozás viszont az ilyen és ehhez hasonló megoldások ellen irányul. Az Apple közölte, hogy tiszteletben tartják a hatóságok munkáját és törekvéseit, ezt a megoldást a lopások ellen szánja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!