Berta Sándor

Hajlék­talanokat segítő adót vezetne be San Francisco

Magyarországon börtönnel fenyegetik őket, de az USA-ban másképp gondolkodnak. A lakhatási költségeket a Szilícium-völgy óriásai tolták az egekbe, a város a tőlük beszedett pénzzel akarja megoldani a problémát.

San Franciscóban jelenleg 7500 ember él fedél nélkül. A helyzet egyre súlyosabb, egyaránt érinti a lakosokat és a turistákat. A járdákon gyakran heroinos tűk hevernek és emberi ürülék látható. A város egy saját csapatot foglalkoztat, amelyek eltávolítják az injekcióstűket és van egy különleges takarító csoport is, amely az emberi ürülékeket szedi össze. London Breed polgármestert néhány hónapja választottak meg, San Franciscóban nőtt fel és harcot hirdetett az áldatlan állapotok ellen. Az egyik fő elképzelése az, hogy új adót vetnek ki a helyi cégekre.

A régió legnagyobb problémája, hogy pont a Szilícium-völgy miatt emelkedtek az egekbe az ingatlanárak. Az, hogy valakinek normális munkája van, már régóta nem garancia arra, hogy egy lakást tud vásárolni vagy bérelni. San Francisco rendelkezik az egyik legmagasabb ingatlanárakkal az Amerikai Egyesült Államokban. Egy 2 szoba összkomfortos lakás havonta 3300, egy 3 szoba összkomfortos közel 4500 dollárba kerül. Így fordulhat elő, hogy már azok a családok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, amelyek éves keresete meghaladja a 100 000 dollárt.


A lakásbérlet ára alig néhány év alatt megduplázódott, aki nem menő cégnél dolgozik, az bajban van

A hajléktalanok száma is azért nőtt jelentős mértékben, mert nagyon megugorttak az életviteli költségek. A szegények és a gazdagok közötti egyenlőtlenségek egyre nagyobbak, több, mint 70 milliárdos él a környéken. Éppen ezért vélik úgy sokan, hogy az Airbnb, az Apple, a Facebook, a Google, a Salesforce.com, a Twitter és az Uber egyszerre jelentenek áldást és átkot San Francisco és az egész régió számára.

A néhány héttel ezelőtt tartott amerikai kongresszusi választásokkal egy időben a város lakóinak 60 százaléka úgy szavazott, hogy a Proposition C nevű javaslatot valósítsák meg. Ennek az a lényege, hogy minden olyan vállalat, amelynek a székhelye San Franciscóban van és az éves bevétele legalább 50 millió dollár, fizessen adót a hajléktalanok megsegítésére. Az adókulcs ágazatoktól függően 0,175 és 0,69 százalék között mozog. A település azzal számolt, hogy 300-400 társaságot fog érinteni az új adó és a teljes befolyó összeg elérheti majd akár a 300 millió dollárt is. Ez azt jelentené, hogy körülbelül a kétszeresére nő a városnak a hajléktalankérdés megoldására létrehozott alapja. A pénzből többek között kis lakások és hajléktalanszállások létrehozását, valamint drogelvonó és pszichés betegségekkel kapcsolatos kezeléseket finanszíroznának.


A Proposition C-t komoly felzúdulás fogadta. Az elképzelés legnagyobb támogatója Marc Benioff, a Salesforce.com társalapítója és első embere. A menedzser egy ideje komoly küzdelmet folytat cégén belül a férfiak és a nők fizetése közötti egyenlőtlenségek megszüntetéséért. Benioff kétmillió dollárral támogatta a programot. Még Jack Dorsey Twitter-vezetővel is szembeszállt, aki 125 000 dollárt adott ki azért, hogy a Proposition C elbukjon. Dorsey azzal érvelt, hogy a javaslat nem kínál hosszú távú megoldást és nem gyors, tüneti kezelések kellenek, amelyek csak egy hónapig adnak jó érzést.

London Breed polgármester is ellenzi az elképzelést, mert az szerinte nem elég részletes, nem taglalja, hogy mire fordítsák az összeget és nincs szó a pénz felhasználásának ellenőrzéséről sem. Attól is tart, hogy a cégek az adó miatt esetleg elköltöznek a városból. Érdekesség, hogy korábban hasonló adót akartak bevezetni Seattle városában is, de ott a terv az Amazon és a Starbucks ellenállása miatt elbukott.


San Franciscoban a Lava Mea nevű projekt keretében két olyan busz is közlekedik, amelyek lehetővé teszik a fedél nélkül élők számára a tisztálkodást. Az átalakított járművek One Shower at a Time felirattal közlekednek és üzemeltetésüket a Szilícium-völgy óriásai, például a Google és a Salesforce.com teszik lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #37
    A komcsik 100 év után sem értik, hogy a szociális rendszer az kitermeli a szegénységet, nem pedig megszünteti azt.
  • ostoros #36
    "Aki meg épp elméjű és megáll egy gyereknél max. (mai világba bőven elég) azok meg nyomorognak mert nincs lakás vagy bérlik ugye csillagászati árakon. "

    Az épelméjűség nem igazán jellemez téged.
  • ostoros #35
    Az USA-ban másként gondolkodnak? NEM.
    San Franciscoban ESETLEG másként gondolkodnak.
    Ez az egyik.
    A másik az, hogy addig mindenki szereti a hajléktalanokat, amíg nincsenek a közelükben.
    "Not in my backyard!" mondja a jenki, vagyis igen segítsük őket, csak a közelembe ne jöjjön EGYETLEN DARAB SEM.

    És ehhez hozzátehetjük még a: "ne az én pénzemből!" szöveget is.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.11.27. 20:05:34
  • CairoJack #34
    Álszent dolognak tartom ezt. Az államnak alapból az lenne a feladata, hogy rendet tartson a köztereken. PONTOSAN erre találták ki az adót. Az, hogy külön adót vezetnek be egy olyan feladat ellátására, amit 5000 éve az alapkoncepció része, a vezetők inkompetenciájáról tanúskodik.

    Amúgy a cikk is nagy baromság, hogy fér össze a drága lakásár miatt nehézkesen megélő családok problémája, az utcán eldobált heroinos tűkkel. Nyilván nem ugyan az a réteg.

    Magyarországon ugyan ez az álszentség megy, sokszor szentté avatják a hajléktalanokat, pedig nagyobb részük önhibájából (tehát nem betegség, stb) kerül utcára, mert drogozik, iszik, aberrált, szociálisan összeférhetetlen.

    És persze megértem, hogy nekik aztán mindenhez joguk van, a kérdés az, hogy én mikor tudok úgy végigmenni egy aluljárón, hogy ne kelljen hányom a szaguktól, vagy ne keljen végignéznie minden ott áthaladónak (gyerekeknek is) ahogy ezek piának, drogoznak, hánynak, ürítenek, maguk alá piszkítanak, sőt nemi életet élnek.

    Én igen is elvárom, hogy ezek az állam bá olyan helyekre kényszerítse, ahol nem zavarnak senkit.

    Nyilván arról lehet beszélni, hogy amellett, hogy kipakolják őket az aluljárókból, emberivé kéne tenni a szállókat, méltó körülményeket kell számukra biztosítani, pénzt kell tenni a prevenciós hálózatokba, meg kell őket próbálni visszaintegrálni a társadalom, rehabbal, stb. De aki erre nem nyitott, annak nincs pardon. Ha kell, takarítsák el őket erővel. Ez az állam dolga.
  • dyra #33
    Ha nem tudsz nekik jobbat akkor nem. Márpedig most nem tudsz nekik jobbat. Egész egyszerűen arról van szó zavarja a döntéshozókat a látványuk.
  • M2 #32
    "Ennél humánusabb ha hagynak az utcán lődörögni és megfagyni."

    Nem, az a humánum vége. Ha megfognak és bevisznek valahova, az meg a kezdete. Az utóbbin aztán lehet javítani, hogy tényleg humánus legyen. De mégegyszer: ott kezdődik, hogy foglalkoznak veled.
  • dyra #31
    A választás nem így néz ki. Hogy halál megfagyás utca, vagy pihe puha ágy és kaja.

    Inkább.

    Beviszik egy olyan helyre, ahol zsúfoltság van, mindenféle betegséget elkaphat, tetű, poloska, megverik és ellopják mindenét.

    Nekem se kéne ingyen se. Ennél humánusabb ha hagynak az utcán lődörögni és megfagyni.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.11.26. 20:18:21
  • TheGreatFilter #30
    Magyarországon börtönnel fenyegetik őket...
    Kár, hogy az SG kockáztatja eddig pozitív reputációját.
  • M2 #29
    Talán az első az lenne, hogy megkérdezik őket, hogy mik az igényeik. Aztán ezekből amit lehet és elfogadható, azt kivitelezni.

    Jó ötlet például a fűtött gyárcsarnokban kialakított mini lakások sora.
  • M2 #28
    "Az nem megoldás, hogy bűnözőnek tekinted a hajléktalanokat!"

    A saját gondolataidat ne vetítsd rám! Én egy szóval nem állítottam, hogy bűnözőknek tekintem a hajléktalanokat.
    Mi is lenne pontosan ez a c. ? Több adóbevétel a hivatalnak?