Berta Sándor

Németország kihátrál a digitális adó mögül

Az európai unió vezető tagállama váratlanul teljesen megváltoztatta a korábbi álláspontját.

Németország eredetileg 600 millió euró bevételre akart szert tenni a nagy internetes konszernekre kivetett digitális adóból. Ehhez képest gyakorlatilag 180 fokos fordulat következett be, hiszen Olaf Scholz alkancellár, pénzügyminiszter csapatától kiszivárgott egy anyag, amely alapján "a nagy digitális vállalatok démonizálása nem célravezető". Ez egyben azt is jelenti, hogy a német szociáldemokraták is hátat fordítottak az elképzelésnek, hiszen Scholz az SPD ideglenes elnöke. A párt a legutóbbi választásokon még a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon megadóztatásának ötletével kampányolt, s Sigmar Gabriel korábbi pártelnök az amerikai digitális óriáscégeket "aszociálisoknak" nevezte.

A mostani dokumentum már úgy fogalmaz, hogy az a nyilvánosan gyakran hangoztatott kijelentés, miszerint az olyan társaságok, mint a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon nem fizetnek adót a nyereségeik után, már nem tartható tovább. A nyereségeket továbbra is ott kellene megadóztatni, ahol e vállalatok székhelye van. Minden más megoldás komoly hátrányokat jelentene az exportból élő Németország számára. Az országnak éppen ezért a nemzetközi szinten is meg kellene akadályoznia egy ilyen jellegű adóztatást. Az irányváltás egyébként annak tükrében nem nevezhető meglepőnek, hogy Scholz és Angela Merkel kancellár legutóbb már nagyon visszafogottan reagált az Európai Bizottság nagy internetes vállalatokat érintő adótervekre.

Márciusban az európai pénzügyminiszterek még azért lobbiztak, hogy az internetes óriáscégek az eddigiektől eltérő módon adózzanak. A dokumentumot Peter Altmaier ügyvezető német pénzügyminiszter is aláírta. Később az Európai Bizottság új szabályokra tett javaslatot. Ezek lényege az volt, hogy az adóbevételeket a felhasználók tartózkodási helye szerinti tagállam szedné be és csak azokra a társaságokra lehet majd kivetni, amelyeknek a világszintű éves összbevétele legalább 750 millió euró, uniós bevételük pedig legalább 50 millió euró. Az EU illetékesei úgy számoltak, hogy évente körülbelül 5 milliárd euró bevétel keletkezhetne, ha az adót 3%-os mértékkel alkalmaznák. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök a Mesebergi Nyilatkozatban azt hangsúlyozta, hogy az év végéig meg kell születnie a digitális gazdaság megadóztatásáról szóló európai uniós egyezségnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #9
    Nem szándékoztam összemosni. Alább csak illusztráltam, hogy a végeredményt hogyan tálalja nekünk a sajtó. Az mindegy hogy most korrupció vagy sem, a pampogás ugyanaz.
  • Tetsuo #8
    Csak tudod, az ámerikai cégek részvényesei és az európai cégek részvényesei között igen nagy az átfedés, és tudniillik, ők diktálnak, az államelnökök pedig szerepelnek.
  • ugh #7
    Miert adnek le vizumkerelmet te nyomrult.
    A faszom se akar odamenni.
    Neked viszont ott a helyed...
  • Nos #6
    Eleg eros sarkitas, es osszemosod a korrupciot a nemzeti erdekervenyesitessel, de lenyegileg igazad van.
  • ostoros #5
    Az EU-t eleve a korrupció hozta létre. Az EU az Európai Gyáriparosok Kerekasztala (European Roundtable of Industrialists) projektje. Magyarul a gazdasági szereplők befolyása a politikára vezetett el az EU létrejöttéhez. Az, ami eleve korrupció miatt jött létre, az ne lenne korrupt????????
    A németek pedig különösen azok. Nem a sarki zöldséges az érdekes, hogy ő mennyivel becsületesebb, mint a hazai zöldséges, vagy sem. Az lényegtelen. De magas szinten, ahol a tét nagyobb, (Euró milliárdokkal nagyobb!) ott bizony bőven megy a lé a bürokrácia fogaskerekeinek megzsírozására.
    És aztán az egésznek az eredményét eladják nekünk emberjogi, meg versenyjogi, meg mindenféle jogi aggódásként.
    Déli áramlat? Jaj, csúnya oroszok, befolyást szereznek a Balkánon, antidemokratikus folyamatok, stb. Az évi sokmilliárdos tranzakciós díjak, amelyek például Bulgáriának igencsak jól jöttek volna, (na meg nekünk is) azok orosz pénzek, kitudja milyen negatív hatással járnak!
    Északi Áramlat? Minden rendben, Gerhardt Schröder aki a német-orosz vegyesvállalat igazgatótanácsában ül mindent elintéz. A német-orosz tandem eyetértésben osztja a gázt a függőben lévő államoknak, például Csehország, Lengyelorság. A tranzakciós díjak pedig nagyon jó helyre kerülnek, a német államhoz, nem pedig a koszos balkáni söpredékhez a gyarmatokon, ők úgyse tudnának bánni vele!
  • end3 #4
    Nem baj majd legközelebb Guantánamo-n megmagyarázod, az amerikai vízumkérelmed pozitív elbírálása után, hogy mi indokolta, hogy a világ legerősebb katonai-gazdasági hatalmának megválasztott első emberét "osotba", "tehetsegtelen", "alvallasos", "fasiszta balfasz"-nak tituláltad.
    :)
  • ugh #3
    Es akkor mivan?
    Ez a bolyhos nyomorult mar mindenkibe belekotott.
    Ha mindenki beintene neki egyontetuleg, ott doglenenek meg az atlanti ocean tulpartjan.
    A kovetketo ciklusig se huzna ki ez az osotba, tehetsegtelen, alvallasos, fasiszta balfasz.

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.09.08. 11:11:22
  • Cat #2
    Inkább tényleg nagyon félnek attól, hogy Trump cserébe a német autógyárakra vet ki komoly adót.
  • ugh #1
    "Az európai unió vezető tagállama váratlanul teljesen megváltoztatta a korábbi álláspontját."
    Megerkeztek az utalasok.
    Annyira ordit a korrupcio, hogy azt mar egy masik galaxisban is hallani.
    Ez a kivenhedt stazis ringyo is megeri a penzet ahogy latom.