Berta Sándor

Női kvóta kavar vihart a Szilicíum-völgy IT-cégeinél

Kalifornia szövetségi állam bevezet egy olyan intézkedést, miszerint a nagyobb cégek vezető testületeibe kötelező lesz nőket is beválasztani.

Jerry Brown helyi kormányzó aláírta azt az SB-826 nevű törvényt, amely előírja, hogy a nagyobb vállalatok felügyelőbizottságaiba, igazgatótanácsaiba és más vezető testületeibe kötelező bizonyos számú és arányú nőt jelölni, illetve választani. A kaliforniai székhellyel rendelkező, tőzsdén bejegyzett társaságoknak 2021 végéig kell átültetniük a gyakorlatba a jogszabályt és az 5 fős testületeknek legalább 2 női taggal kell majd rendelkezniük. Amennyiben pedig egy testület több mint 6 főből áll, akkor 3 női tagnak kell lennie.

Tisztán férfiakból álló bizottságok és más testületek már jövőre sem lehetnek, 2019-től ugyanis kötelező lesz minimum 1 női tagot jelölni és választani. Azok a társaságok, amelyek nem tartják be a törvényt minimum 100 000, maximum 300 000 dolláros pénzbüntetést fizethetnek. A tervezetet Connie Leyva szenátor és más demokrata politikusok nyújtották be, akik nem csupán a nemek közötti esélyegyenlőséggel érveltek a jogszabály mellett, hanem azzal is, hogy annak elfogadása "pénzügyi előnyöket" kínálhat azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek több női vezetőjük van. Az érvek között elhangzott, hogy az azon cégek, melyek igazgatótanácsában nők vannak, magasabb hozamokat és saját tőkét tudnak felmutatni. A törvényt kidolgozók az MSCI amerikai pénzügyi szolgáltató és a svájci Credit Suisse tanulmányaira hivatkoztak, s azt állították, hogy a nők jót tesznek az üzletnek és a nemi sokszínűség nyereségesebbé teszi a cégeket.

Az új előírások elsősorban a Szilícium-völgy vállalatainál hozhatnak komoly változásokat. A legjobb a helyzet a Hewlett-Packardnál, ahol a testületi tagok 40, míg a Walt Disney, a Netflix és a Twitter esetében 33 százaléka nő. Ugyanez az arány az Apple, az Alphabet, a Facebook és a Salesforce.com esetében 25 százalék, az Oracle, a Visa és az Adobe esetében 21, illetve 20-20, a Qualcomm esetében 18, az Intelnél 17, míg az nVidiánál 16 százalék.

A Twitternél 2014-ben még csak a vezetők 21 százaléka volt nő és felmerült, hogy diszkriminálják az IT-cégeknél dolgozó nőket. Eleve kevés a női dolgozó és egy részük úgy érzi, hogy szándékosan akadályozzák a szakmai előmenetelüket és hátrányos helyzetbe hozzák őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #52
    Igaz. Csak ami jó, azt nem fikázza az ember, ami negatív, azt meg igen, ilyen az emberi természet.
  • dyra #51
    Minden behozott érték. A nemzet is. Nem mi találtuk ki, hogy legyen nemzetünk. Leutánoztunk másokat. A kereszténységet is így vettük fel. Copy / paste folyamatosan. Annyi, hogy más a nyelvünk, ha hang nélkül átmennél egy másik közeli európai országba észre sem vennéd, hogy nem itthon vagy. Akkor mi az az ideológia ami nem "hozott"?
  • ostoros #50
    Ez meg egy természetellenes álláspont, ami a társadalom összeomlását eredményezi.

    ÓRIÁSI OFF:
    Észrevettem amúgy liberális/bal körökben egy dolgot. Nevezetesen, hogy imádják a birodalmakat.
    Legjobb példa a Római birodalom. Ami totális képzavar, mert Róma
    -rabszolgatartó
    -nőket a hagyományos szerepbe kényszeríti (a vaskori kelták lerohanásakor például a rómaiak meg voltak döbbenve, hogy a nők gyakorlatilag egyenrangúak a férfiakkal lásd: Buodica királynő története)
    -kicsit sem demokratikus
    -militarista
    -kicsit sem békés, gyakorlatilag minden évben háborúzott fennállása alatt (ha épp nem polgárháború dúlt évtizedeken át)
    -népirtó

    Szóval nem értem, különösen annak fényében, hogy a liberalizmus eredetileg egyet jelentett a nemzeti önrendelkezéssel, és a BIRODALMAKTÓL való függetlenséggel.
  • ostoros #49
    Nos, jellemzően ezen ideológiák nem itt születnek, hanem behozott termék, szóval nem csoda, ha a káros folyamatokra mint gonosz külföldi mételyre "az török áfium" tekintünk.
    Ha itt pattanna ki valamelyik barom agyából a dolog, akkor persze csak egy mucsai baromság lenne a baloldalnak, tehát nem pártolná, hanem ellenezné...
  • dyra #48
    A mi agyhalott nemzetünknek teljesen mind1. Úgyis más tehet róla (libsik, zsidok, nacik, cigok, gender, Brüsszel, Soros, migrik stb..)
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.10.06. 21:20:12
  • ostoros #47
    Ne bagatelizáld a témát! Az ideológiai agymosásnak idejekorán kell gátat szabni, amikor még csak kezdi megvetni a lábát, nem a 24. órában siránkozni, hogy jaj, jaj, jaj, már kvázi polgárháborús a helyzet a különféle fanatikusok miatt...
    A gender marhaság ugyan nem az azonnal veszélyes ideológiák közé tartozik, inkább hosszabb távon rendkívül káros, de ettől még káros.
  • dyra #46
    Hogy kerülnek ide a migrik? A piaccal meg nem én hanem te dobálóztál. Az a libsik ismérve. Csak neked szerintem lövésed nincs a liberális értékekről, a liberálisok nem hiszem, hogy támogatnának egy női kvótát. Ez inkább baloldali kezdeményezés. Csak mielőtt okádod a szádból a szarságokat utána kellene nézned dolgoknak.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.10.06. 21:16:25
  • dyra #45
    Ne viccelj a komoly problémákról hallani sem akar a társadalom. Nagyobb ház több lové jobb feleség/férj stb.. Ez az ami az átlagot érdekli. Ezzel a kvóta dologgal is nekünk pl semmi dolgunk a mostani kormány magasról tesz ilyenekre. Szóval nekünk még csak álprobléma sem.

    Amúgy a társadalom csak egy bégető birkatömeg. A demokrácia pedig a legjobb formája annak, hogy az idióták akik kellően populisták és karizmatikusak simán 2/3-al évtizedekig elírányítsanak egy agyhalott országot.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.10.06. 21:13:08
  • ostoros #44
    Szóval a parlamentbe nem az kerül be akit beszavaznak a emberek, hanem akit a kvóta odahány? Hát, nem tudom...

    Nem inkább arról van szó egyébként, hogy a nőknek nincs szüksége ezekre a munkakörökre, és ideológiai alapon akarjuk kényszeríteni őket, hogy, de csak azért is kötelező neked munkába menni, méghozzá olyan munkába ami amúgy nem is érdekel téged?
    Az ember helyett az ideológiát nézzük. Nem az ideológiát kellene inkább az emberhez szabni, ahelyett, hogy az embert próbálnánk beteg ideológiai sémákba bepasszírozni?
    Honnan is ismerős ez? Hát onnan, hogy "kommunista embertípus", igen, amikor az embert próbáljuk formába önteni, préselni, mint egy darab tésztát. Csakhogy az ember nem tészta.
  • Dobronski #43
    hurra most mar dolgozhatnak, beleroskadhatnak a meloba, lehet napi 2 orat metrozni 9et dolgozni, gyerek? kell a fasznak, majd potoljuk migrikkel. gratulalok...

    liberalis? hamarabb neveznem magam nacinak mint agymosott liberalisnak