Berta Sándor

Moduláris mérőkarkötő személyre szabott kezelésekhez

A demencia mindenekelőtt az időseket érinti, de komoly terheket ró a hozzátartozókra és az ápolókra is. A legnagyobb problémát a hiányos egészségügyi adatok jelentik. Ezen változtatnának kutatók.

A PYRAMID projekt keretében a szakemberek egy rendkívül kis méretű, modulárisan bővíthető mérő- és tanácsadó rendszert fejlesztettek ki. Az új megoldás, amely leginkább egy karkötőre hasonlít, automatizáltan méri szenzorok segítségével a demenciában szenvedők egészségügyi és ápolási adatait, s naponta aktuális és személyre szabott kezelési és cselekvési lehetőségeket kínál a betegeknek.

Az új karkötővel időben észlelhetők az állapotban bekövetkező változások és az érintett személyek ezeket az információkat a megfelelő időben meg is kaphatják. A rendszer méri a szívritmust, a testhőmérsékletet, a bőr ellenállását, de az olyan külső tényezőket is, mint a hőmérsékletet, a fényviszonyokat és a hangerőt. Az eszköz feljegyzi a betegek mozgási mintáit, aminek köszönhetően gyorsan kiderülhet, ha valaki alig vagy egyáltalán nem mozog már és már nem hagyja el a lakását. A mért értékek mellett kiértékelik a hozzátartozók kérdőíveit és az adatokat integrálják a diagnózisokba.

A mérőrendszert teljesen integrálták a karkötőbe, amelyben helyet kaptak a különböző szenzorok, az elektronika, az adatokat feljegyző mikrovezérlő, a Bluetooth-modul, az akkumulátor, valamint az USB-port és az NFC-antenna. Az utóbbi automatikus ajtónyitóként működik. Az adatokat Bluetooth-kapcsolaton keresztül, az adatvédelmi előírásokat maximálisan betartva, titkosítva küldik el egy dokumentációs rendszernek és azok az ápolási folyamatban résztvevő összes személy számára elérhetők egy mobilalkalmazáson keresztül.

Az első eszközöket a tesztelők jól fogadták és további tesztekre kerülhet sor az idén. A fejlesztők biztosak abban, hogy a mérőrendszerrel javítható a betegellátás, továbbá a résztvevők együttműködése, ráadásul a vészhelyzetek, például az esések is gyorsabban felismerhetővé válnak.

A 2 millió euróval támogatott és 2019. március 31-ig tartó projekt koordinátora a ClinPath cég, de a tagok között van a Fraunhofer Társaság, két egyetem (a berlini Charité Egyetemi Klinika és a magdeburgi Otto von Guericke Egyetem), továbbá egyéb cégek. Erik Jung fizikus elmondta, hogy a céljuk a pácienseket a gyanút igazoló diagnózistól a klinikai ellátásáig elkísérni, az információkat frissítsék, növeljék az érintettek önrendelkezési jogait és megadják a lehetőséget a számukra, hogy viszonylag hosszú ideig ismerős környezetben maradhassanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!