Berta Sándor

Terápia videochaten keresztül

Az elmúlt években kialakult és jelentős mértékben fejlődött az online terápiák piaca.

Martin Schulze-Vorberg egy müncheni internetszolgáltató szóvivőjeként dolgozott. A férfi nem érezte jól magát, nem tudta felvenni a telefont, nem tudott felkelni, félelemérzete volt. Felkeresett egy terapeutát, aki közölte a vele a diagnózist: depresszió. Kapott gyógyszereket és jobban lett. Tavaly jött a második mélypont, amikor külföldön egy ingatlanprojekttel foglalkozott. Észlelte, hogy a gyógyszerek ellenére ismét depressziós lett, azonban helyben nem talált terapeutát és emiatt az állapota romlott. Németországba visszatérve nem csupán egy további terápián vett részt, hanem a MindDoc programban is beválogatták, egyike lett a 300 kiválasztott személynek.

A MindDoc a Schön Klinika online terápiás platformja, amely december eleje óta érhető el. A magántulajdonban lévő klinikacsoport 23 létesítményt működtet Nagy-Britanniában és Németországban. A Schön Klinika kifejezetten depressziós, evészavarokkal küzdő és kiégés szindróma által sújtott betegekre specializálta magát. Bernhard Backes, a MindDoc vezetője kifejtette, hogy a pácienseket videochatek és szöveges üzenetek segítségével kezelik, ezt egészítik még ki a viselkedésterápiás gyakorlatok.

Martin Schulze-Vorberg otthonról vagy a világ bármely tájáról csatlakozhat a videochatekhez. Ehhez elegendő a laptopjáról bejelentkeznie, majd egy titkosított vonalon keresztül 50 percig tart egy beszélgetés. Iris Hauth, a Német Pszichiátriai és Pszichoterápiás, Pszichoszomatikus és Ideggyógyászati Társaság (DGPPN) elnökségi tagja szerint egy videoterápia esetében ugyanakkora a hibás döntések kockázata, mint egy személyes beszélgetés esetén. A lényeg az, hogy a pszichoterápia alapja egy pontos diagnózis legyen. Fontos továbbá, hogy legyen lehetőség a krízishelyzetekre való reagálásra és hogy a titkosításnak köszönhetően az adatvédelem is biztosítva legyen.


A MindDoc nem az első terápiás platform: két évvel ezelőtt elindult a Selfapy, a programot pszichológusok fejlesztették ki. Ennek keretében szintén webkamera és chat segítségével kommunikálhatnak a betegek a terapeutáikkal, s ennél is vannak viselkedésterápiás gyakorlatok. Farina Schurzfeld, a Selfapy társalapítójának közlése szerint a pácienseik 40 százaléka lemond a videofunkcióról, inkább telefonálnak és névtelenek maradnak. A programot már több mint 4000 ember használta és összesen 20 pszichológus segíti a munkát.

A Selfapy úgy tekint magára, mint az ambuláns pszichoterápia kiegészítője. Ezzel szemben a MindDoc egy önálló terápia. Backes szerint Németországban ez teszi egyedülállóvá a platformot. Hozzáférést csak egy személyes diagnózisbeszélgetés után kaphatnak a felhasználók. Az online terápiák hatásosságát már több tanulmány igazolta. A legnagyobb előnyt a hozzáférhetőség jelenti. Vidéken egy nagyon jó kiegészítő, a sok időt külföldön töltő páciensek szintén profitálnak a rugalmasságból.

Gyakori probléma, hogy a betegek csak hosszú várakozási idő után kapnak terápiás helyet, ez az idő akár 6 hónap is lehet. A Német Pszichoterapeuták Egyesülete (DPtV) ezeket az ambíciókat meglehetősen kritikusan szemléli. Kerstin Sude, a DPtV elnökhelyettese úgy véli, nem az online platformoknak, hanem a politikának kell megoldania a várakozási idővel kapcsolatos problémákat. Ráadásul az online ajánlatoknak egyelőre hiányzik a törvényi háttere is. A DPtV azt tartaná elfogadható megoldásnak, ha az internetes programokat receptköteles segédeszközökként alkalmaznák. Stude leszögezte, hogy ott, ahol az internetes terápiák hatásosak, azok a valódi kezeléseket jól kiegészítő, de nem kiváltó megoldások lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!