Berta Sándor

Felismeri a szívritmus­zavarokat az Apple Watch

Egy új tanulmány bemutatta az okosórákban rejlő valódi potenciált.

A Cardiogram nevű alkalmazás fejlesztői és a Kaliforniai Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az amerikai cég okosórája mennyire alkalmas a szívritmuszavarok felismerésére. Nos, mint az adatok alapján kiderült, a készülék az esetek 97 százalékában jól érzékelte a szívritmuszavart. A tanulmány alapját 9750 személy összesen 139 millió mintája jelentette, amelyeket 2016 februárja és 2017 márciusa között rögzítettek. A mérési adatokhoz hozzáférhetett a Cardiogram DeepHeart nevű felismerési technológiája, amely így tanulhatott. Az elemzésre tavaly március és szeptember között került sor. A tesztcsoportban 6143 férfi és 3607 kapott helyet, az átlagéletkoruk 42 év volt. A csoport tagjai között volt 347 olyan személy is, akiknél korábban pitvari fibrillációt diagnosztizáltak.

Johnson Hsieh, a Cardiogram társalapítója úgy kommentálta az eredményeket, hogy az Apple Watch jelentősen jobb eredményt ért a szívritmuszavarok mérésében, mint az Európában kifejlesztett KardiaBand nevű EKG-mérőrendszer, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatósága (FDA) hivatalosan is egészségügyi segédeszköznek minősített. Miközben a KardiaBand 93 százalékos mérési hatékonyságot ért el, addig az Apple Watch 98 százalékosat. A mérési pontosság a két készülék esetében 84, illetve 90 százalékos volt.

Az Apple Watch eddig nem kapott minősítést az FDA-tól, annak ellenére sem, hogy már egy 2017 májusi vizsgálat során is nagyon magas felismerési arányt sikerült elérnie. Abban a tesztben 6158 személy vett részt, köztük 200 olyan, akiről ismert volt, hogy a szívritmuszavara van. Egyelőre azonban még mindig kérdéses, hogy kap-e minősítést az FDA-tól az Apple okosórája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!