Berta Sándor

A Pentagon reagált a Strava- és a Polar-botrányra

Az amerikai védelmi minisztérium új szolgálati utasítást adott ki.

A szaktárca megtiltotta a katonáknak az olyan fitneszalkalmazások használatát, amelyek rendelkeznek GPS funkcióval és ezáltal lehetővé teszik a tartózkodási hely meghatározását. Ezek a programok ugyanis a személyes fitneszadatok mellett mindenkivel megismertethetik a titkos katonai létesítményekkel, az egységek erejével és a napi rutintevékenységekkel kapcsolatos információkat is. Ez pedig alapvetően veszélyeztetheti a bevetéseket.

A Pentagon feljegyzése alapján a fegyveres erők tagjainak tilos földrajzi funkciókat és geolokációs funkciókat használniuk a kormányzati és nem kormányzati eszközökön, alkalmazásokon és szolgáltatásokon a működési területeken kijelölt helyeken. A tilalom azonnal hatályba lépett. (Az amerikai védelmi minisztérium tavaly 2500 darab GPS-szes funkcióval ellátott Fitbit készüléket vásárolt a katonák számára. Az elképzelés az volt, hogy a fitneszkarkötők segíthetnek a túlsúllyal küzdő katonáknak a fogyásban.) A Pentagon egyébként különleges törlési keresetek segítségével eltávolíttathatja a Strava Heatmap rendszeréből az érzékeny adatokat. Más szolgáltatások is kínálnak ilyen lehetőségeket, például a Google Térkép kérésre manipulálja a műholdas felvételeket. A szaktárca szerint ez azonban önmagában nem elegendő, ezért volt szükség a tilalom bevezetésére.

Januárban ismertté vált, hogy az amerikai katonai létesítmények és a hadsereg tagjainak az épségét is veszélyeztethetik az okostelefonos fitneszalkalmazások, amelyek térképen jelölik a felhasználók mozgását. Az interneten nyilvánosan hozzáférhető térképen a Szíriában, Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai katonák futóútvonalait, valamint a katonai szempontból érzékeny amerikai létesítmények helyzetét is ki lehet venni. Júliusban pedig a De Correspondent és a Bellingcat közös vizsgálata kimutatta, hogy a Polar nevű cég alkalmazásprogramozási interfésze komoly kockázatot jelenthet a fegyveres erők tagjainak, azok hozzátartozóinak és a kémeknek. A Polar ugyanis átfogó hozzáférést engedélyez a felhasználói adataihoz, ezáltal nem csupán egyes személyek kerülhetnek veszélybe, hanem a titkos állami létesítmények is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Csak szolok, hogy a facebook is logolja a poziciokat, szoval ha a messenger fel van rakva a telefonra, akkor az is koveti a katonakat... (+meg ugyebar eleg sok program idonkent kepeket is keszit, akar a katonai letesitmenyeken belul is)

    Osszessegeben a hivatalos keszulekeken kivul semmit nem lenne szabad beengedni egy katonai bazisra, az eldugott helyeken levoknel pedig mar kilometerekkel korabban egy kevesbe gyanus helyen lerakatni mindent a katonakkal.
  • wraithLord #2
    Mondjuk a Polar alkalmazása olyan szempontból jobb helyzetben van a többihez képest, hogy az csak egy telefonos interfész viselhető sportcuccoknak, tehát az magától nem rögzítget semmi, hanem a training karóráról kapott adatokat tárolja, és tölti fel a Polar szerverre. Az óra pedig csak akkor rögzít GPS adatokat, ha az ember elindítja az aktív edzés trackelést, és a trackelési presetben be van kapcsolva a GPS.
    A Strava nem tudom, hogy hogy működik, de pl. a Google Fit vagy az LG Health folyamatosan trackel mindent a telefon szenzoraival, max. low accuracy módban.

    Szóval nem is az a legnagyobb gáz, hogy néhány cég alkalmazása hagy némi kívánnivalót maga után, mert ugye az csak egy sima konzumer cucc, előfordul, hogy becsúsznak technikai hibák, hibáznak a programozók, vagy netán szándékosan hagynak kiskapukat.

    De a katonaságnak most jut eszébe az ilyesmit betiltani? Eddig azt hittem, minden olyan GPS képes eszköz ki van tiltva katonai létesítmények területéről, ami nincs a katonaság maximális kontrollja alatt. Tehát pl. a katonák speckó szolgálati telefont kapnak. Ehhez képest meg kiderül, hogy még most sem a sima fogyasztói szféra telefonjait és viselhető eszközeit tiltják ki, hanem fitnessalkalmazásokat? Érdekes.
  • gabpapa #1
    "Az elképzelés az volt, hogy a fitneszkarkötők segíthetnek a túlsúllyal küzdő katonáknak a fogyásban." Eddig azt hittem, a tudatos mozgás és edzés segít:-).