Berta Sándor

Gondok vannak az ismert karbantartó szoftverrel

A CCleaner legújabb verziója kikémleli a felhasználókat, ráadásul a funkciót nem lehet kikapcsolni.

A CCleaner 5.45-ös változatában van egy olyan "javítás", amely arra késztette a Ghacks és a BetaNews oldalakat, hogy telepítési figyelmeztetést adjanak ki a szoftverrel kapcsolatban. Mindezt elsősorban az indokolta, hogy a program aktív felügyeleti funkcióját nem lehet kikapcsolni, s a CCleaner ingyenes kiadásában nincsenek a magánélettel és annak védelmével kapcsolatos beállítások sem.

A szoftver kiadási megjegyzéséből, amely a változásokat sorolta fel, látható, hogy a CCleaner 12 óránként jelenti a használati statisztikákat, hogy ezzel segítse elő a hiba- és a termékjavításokat. A magánszférával kapcsolatos beállítások csupán tavaly májusban kerültek a karbantartó programba. Akkor az volt az indok, hogy az ingyenes kiadást használóktól névtelenül gyűjtik az adatokat és hogy az előre aktivált funkciót eleinte nem lehetett kikapcsolni. Most már a beállítások között elvileg ki lehet kapcsolni a rendszerellenőrzést és az "aktív monitorozást", de a valóságban a CCleaner következő elindítása után mind a két funkció ismét újra aktiválódik. Ráadásul a Ghacks kiderítette, hogy a CCleanert jelenleg csak a Feladatkezelőn keresztül lehet kikapcsolni.

A Piriform egy fórumszálban reagált a felhasználók aggodalmaira. A cég gyakorlatilag elismerte, hogy az eddiginél jobban be akart tekinteni a felhasználók szoftverrel kapcsolatos interakcióiba. Azt ugyanakkor a fejlesztők egyelőre nem árulták el, hogy a termék milyen adatokat gyűjt, s azokat hol és hogyan tárolja. A Piriform azt viszont bejelentette, hogy az aktív ellenőrzést el szeretné választani az anonim adatgyűjtéstől, s egyúttal lekapcsolhatóvá is akarja tenni. Mindez azonban hetekbe is telhet, így a felhasználók kénytelenek addig lemondani a népszerű program használatáról. Jelenleg tehát a CCleaner 5.44-es verziója a biztonságos.

Tavaly szeptemberben kártevő került a szoftverbe, az alkalmazást ismeretlenek helyezték el a CCleanerben. A kártevőt véletlenül fedezték fel a program 5.33.6162-es változatában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magnum PI #2
    " a fejlesztők egyelőre nem árulták el, hogy a termék milyen adatokat gyűjt, s azokat hol és hogyan tárolja."

    Fura, hogy erre még nincs EUs törvény
  • bunny #1
    Már rég kigyomláltam. Kár érte, jó ügynök volt.