26
  • HyBrIDNyLA
    #26
    Te is az a fajta srác vagy, aki művelt és nyitott szemmel jár a világban! Ha lenne itt egy like gomb, most nyomogatnám az írásodon! (;
  • ostoros
    #25
    Sajnos igazad van, ha kórházat építesz, viszi a pénzt. Minél modernebb, minél felszereltebb, annál jobban viszi. Állami szempontból tökéletesen érthető, hogy a jelenlegi rendszer toldozása foldozása mellett döntenek.
    Ugyanez egyébként egyén szintjén is látható, és logikus döntés: csak azért, mert ma már van modernebb épületgépészet, még nem fogod lerombolni a házadat, hogy teljesen újat építs. Viszont esetleg lehőszigeteled, mert azt lehet integrálni a régibe.
    Ugyanez nagyban azt jelenti a kórházak esetében, hogy a hetven éves technológia és a legújabb technológia egymás mellett van a harminc évessel. Hiába mondja azt a választópolgár, hogy mindenből újat akar (sőt, legújabbat, a tavalyi okostelefon már megy a kukába) azt nem szabad neki megengedni. Miért nem szabad?
    Mert drága, mert környezetszennyező, mert pazarló.

    A stadion meg azért lényeges téma nálunk, mert azt külföldi beruházók nélkül is tudunk, ezért a hazai ipar és építőipar támogatására szánt pénz. Magyarországon egy öt évvel ezelőtti hír szerint ugyanis a lakossági építkezés az építőipar 7%-át teszi ki, az EU átlag pedig 30 százalék. Vagyis az akkori stadion építkezések nélkül a hazai építőipar összeomlott volna...
    Ezt mára részben lecserélték arra, hogy felturbózzák a lakossági beruházásokat CSOKkal, lakáskorszerűsítési támogatásokkal, stb.-vel.
    Mondjuk én még mindig megtízszerezném a lakásszigetelésekre és energia takarékos lakókörnyezet kialakítására adott pénzt, de mindegy.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.05.17. 09:31:09
  • ostoros
    #24
    Elefántcsonttorony effektus.
  • HyBrIDNyLA
    #23
    Ufff.. feladom! (: Kinek jó ez, h ennyi stadion épül? Neked jó? Valakinek biztos, különben nem épülne ennyi, próbáld meg a lényeget megtalálni. Beruházok, adok pénzt, te megépíted. A munka összekovácsol minket, barátok leszünk és a jó barátok mindent megosztanak. Neked is jó lesz, nekem is. A barátságunk %-an lesz súlyozott. Annyiból is ki lehetne hozni, de mi hozzuk ki ennyiből! (: Csodálatos lesz. Látom magam előtt a dübörgő tömeget, a fantasztikus hangulatot, szerintem itt majd BL meccs is lesz majd játszva!
    This is the beginning of a beautiful friendship (: Remélem meghívsz majd lányod esküvőjére! (;
    Amíg épül, rakás embernek tudunk munkát adni és megajándékozzuk a várost is egy csodálatos létesítménnyel, ahol a sport égisze alatt új egységet kovácsolhatunk. Több legyet ütünk egy csapásra. (((((((((((;
  • NEXUS6
    #22
  • MerlinW
    #21
    Oké, de az összes, azaz az ÖSSZES stadionunk veszteséges. Mielőtt építettek egy tucatot is az volt, azóta meg még inkább.
  • HyBrIDNyLA
    #20
    Köszönöm, h megosztottad velem a sajátságos álláspontodat, ismételten a sajátságos stílusodban. Pontosan ezt írtam le, amit te is mondani akarsz, ha nem gőzölt volna el az agyad most is, mint amikor általában szokott, Balázs! Egyébként majd erről kérdezd meg Chikán Attilát, hogy egy kórház h illeszkedik bele az értékteremtő gazdasági modellbe. A kórház, mint termelő egység. Majd ha Ő azt mondja, h értéket teremt, akkor neki elhiszem. A klasszikus értékteremtés közgazdasági szempontból az a fogyasztói igények kielégítése a termelői kompetenciák felhasználásával, maradjunk ennyiben.
  • paragic
    #19
    Ez egy közkeletű tévhit, de ugyanúgy nem fog megvalósulni, mint ahogyan nem járunk térdig lószarban egy paradigmaváltásnak köszönhetően.
    Egy ilyen általad felvázolt mértékű automatizálás évtizedekig tartana, de a centralizált termelésnek legfeljebb még 30 éve van hátra, mielőtt elsöpri a decentralizált termelés: ami nem más mint a 3D-s nyomtatás és a nanotechnológia keresztezése, a desktop nanofactory.
    Ha mindeneki saját magának elő tudja állítani a szükséges termékeket, többé mi szükség gyárakra és ipari robotokra?
  • Archenemy
    #18
    ???
    "Míg a magyar államfőnek évek óta csak a víz a fontos bárhol is szólaljon fel," wtf
  • paragic
    #17
    A válaszod tehát röviden: nem.
    "A politikusok szeretik a trendi dolgokat" - mint Kövér László az internetet :D
    Utoljára szerkesztette: paragic, 2018.05.16. 18:27:12
  • overseer-7
    #16
    "Míg a magyar államfőnek évek óta csak a víz a fontos bárhol is szólaljon fel..."

    Az SG.HU Nemzetellenes, antiszemita és gyűlöletbeszédet terjeszt az olvasóinak. =((((
  • kvp
    #15
    "A digitalizáció sincs ott, ahol azt egyesek látni vélik, lásd Musk Tesla gyára, emberek nélkül (ha így folytaja akár meg is valósulhat, mert be kell zárnia, az embereket meg kirúgnia)."

    Egyszeruen bizonyos esetekben nem eri meg. Egyelore tul draga lenne minden folyamatot automatizalni. Egyreszt azert, mert rengeteg tervezest igenyelne, ami hosszu ido, masreszt rengeteg extra koltseget, amit a betanitott munkasoknal a szulok es az allam fizetett meg korabban.

    Viszont ha tovabb fejlodik a technika, akkor a robotok kepesek lesznek a gyartasi folyamatokat is megtervezni, azaz eleve olyan termek keszul amit utanna a hozza tervezett gepsor le is tud gyartani. A japanok mar csinaltak ilyen rendszereket, de meg mindig dragabbak mint az emberi munkaero. Ha viszont olcsobbak lesznek, akkor rengeteg betanitott munkas es mernok munkaja valik dragabba mint a gepek beszerzese. A ketto kozotti kozeput amit a legtobb autogyarto csinal, azaz amit geppel olcso gyartani, azt gep gyartja, amit nem azt emberek. A termekek tervezesnel is fontos szempont a tomeggyarthatosag, meg akkor is ha ez tobbi szempont (minoseg, design) rovasara megy. Viszont ennek ellenere ahogy no a gepek tudasa es csokken az aruk, ugy no az automatizacio aranya a gyartasban.

    Hosszu tavon ez oda vezethet, hogy szinte a teljes ipari termeles csak a nagytokesek kozvetlen igenyeit szolgalja, mig a munkanelkuli lakossag (99.9%) csak valamekkora segelyt kaphat. Mar ameddig a nagytokeseknek megeri eletben tartani a lakossag szegenyebb reszet a sajat szemelyzetukon kivul. Ez egy megfeleloen eros nagytoke es egy megfeleloen gyenge, lehetoleg kozpontositott kormanyzat eseten realis jovokep, csak eppen nem jo nekunk. (feltetelezve, hogy az sg.hu olvasoi kozott elvetve akad csak dollar milliardos nagytokes, annak rokona vagy kozvetlen cseledje)
  • NEXUS6
    #14
    Ugye nem azt akarod mondani, hogy ezek a folyamatok ha nem is tökéletesen megtervezettek, de rendelkeznek egyfajta szabályszerűséggel, amelyet megismerve és kihasználva bárki és akár mindenki a folyamat kedvező oldalára kerülhet.

    Hát nem kedves barátom, ez egy tök kaotikus folyamat ( értsd öszetett dinamikus rendszerben zajló folyamat, szakszerűbb nevén) , mint a legtöbb társadalmi változás, a politikusok meg szokás szerint észnélkül csacsognak nem tudva, de sokszor nem is törődve azzal hogy szavaikkal milyen hatást váltanak ki. A politikusok szeretik a trendi dolgokat, mert azok leegyszerűsítik a világot az általuk kezelhető szintre, legalább is azt hiszik, hogy a trendek így működnek. Mellé állnak, aztán vagy bejön, vagy nem, mint az 50-es években az atomtechnika, meg a rakéta, meg a sok sci-fi kellék.

    A digitalizáció sincs ott, ahol azt egyesek látni vélik, lásd Musk Tesla gyára, emberek nélkül (ha így folytaja akár meg is valósulhat, mert be kell zárnia, az embereket meg kirúgnia).
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.05.16. 16:20:43
  • molnibalage83
    #13
    A kórház pl. azzal teremt értéket, hogy megment egy 10 éves gyereket a haláltól és élete hátralevő 6-7 évtizedében az ember majd termeli a GDP-t.

    Egy stadion karbantartás nélkül meg rohad lefele, mint bármi más.

    Tömören, marhaságokat beszélsz.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.05.16. 16:16:42
  • paragic
    #12
    Ugye nem azt akarod mondani, hogy a politikusok hajszolják bele a társadalmat és az egyébként húzódozó cégeket a digitalizációba?
  • paragic
    #11
    Nincs olyan, hogy nem lesz víz, a víz soha nem fogy el. Persze a sivatag közepén nincs, de ott nem is nagy a népsűrűség, mivel az emberek többsége vízpartok közelében él.
    Nyilván nem jó szennyezni a vizeinket ökológiai okokból, de azzal riogatni, hogy nem lesz mit innunk, ostobaság. Izrael is nagyon jól megoldotta a vízproblémáját.
  • end3
    #10
    Valóban nem...,

    Ami a munkahelyek elvesztése vagy a közbiztonság romlása az egyik oldalon, az a másik oldalon nagyon sokkal több pénz. Ezért kezelik előzetes, "profi" konfliktus kezelés-feloldás módra a problémát. (Nem kell megijedni.., nem fog fájni..!)

    A haszon mindenkit-mindent felülír, nem számít itt migráns tört élete, több ezer kilométeres menetelésével, v. földközi tengeren való átgumicsónakázásával kivívott modern kori rabszolgasága egy számára teljesen idegen kultúrvilágban, de az őslakosok baja sem.

    Ma már a technológiák fejlesztése is csak pénzügyi szempontok szerint történik. Ami nem szolgálja eléggé a pénz v. a hatalom "istenét", - ami valójában ugyanaz, - rövidesen eltűnik a süllyesztőben.

    Az Emberiség fejlődését elősegítő feladatokat nem oldunk meg, a kihívások elöl elfordítjuk a fejünk, csak pénzt szerzünk a mindennapjainkhoz. (Hogy milyen értékelőállító munkavégzés van mögötte, inkább ne firtassuk.)

    Ennek ellenére a Föld globális "piacán" adnak-vesznek, és már jó előre igényt tartanak mindenre ami haszonnal kecsegtet, a nem haszonelvű megközelítés lassan kiveszik a világból.

    Éljük az életünket a világunkra egyre kártékonyabb környezetszennyezés mellett, fajunk kihalását ezen a módon is bebiztosítva. Tegyem hozzá, mindannyiunk tevékeny asszisztálásával.
  • HyBrIDNyLA
    #9
    Senki nem mondta, h egy stadion nem az (főleg itthon), de egy stadion üzemeltetésénél is nyereség realizálása, vagy legalább az önfenntartás valósul meg célkitűzésnek. Ilyenről, egy kórház esetében még csak beszélni sem lehet. Kórházak esetében a pénzmozgás egyirányú, míg stadionok esetében ez közel sincs így predesztinálva és lényegesen kevesebb az egy havi fenntartásuk, mint mondjuk egy kórháznak. Igazából pont ez a lényege, amit te írtál le, hogy megépíted és már nem is kell bajlódnod a fenntartással. Egyszerűen tökéletes projekt, mind állami, mind kivitelezői oldalról, valószínűleg nem véletlen.
  • Cat #8
    "Stadionok helyett, azért nem épülnek pl. kórházak, mert egy kórház az pénztemető"

    Értem, tehát a stadion az nem az. Azt nem kell fenntartani, üzemeltetni. Legalábbis szerinted. Ezzel szemben olyan szintű veszteségbe taszítja az önkormányzatokat a fenntartásuk, hogy fogalmuk sincsen hogyan és mire fogják azokat használni. Mert hogy focimeccsre alig jár ember, az tény.
  • HyBrIDNyLA
    #7
    Stadionok helyett, azért nem épülnek pl. kórházak, mert egy kórház az pénztemető. Azt fenn kell tartani, kifűteni, kivilágítani attól a pillanattól kezdve, h megépült és konstans nyeli a pénzt 0-24 órában. A kórházak esetében a "jószág", a "nyereség" nem fiskális. A prevenciónak, vagy az értékmegőrzésnek pontosan ugyanolyan fontosnak kellene lennie, mint az értékteremtésnek, de ugye ez nem így van. Az értékteremtés, a realizált nyereség - sajnos - minden felett áll. Ezen csak a legjobb, legokosabb közgazdászok látnak tovább. Az egészségügy ezért küzd finanszírozási problémákkal, mert egyszerűen más megítélés alá esik. Modern egészségügyi rendszerre szükség van, de aki még nem volt igazán beteg, az nem tudja úgy értékelni az egészséget.
    A digitalizálás elveszi és exponenciálisan fogja elvenni a munkahelyeket, ezt még az iskolákban is tanítják, gyakorlatilag modern kori ipari forradalom zajlik már jó ideje, amely elégedetleneket fog generálni és szabad munkaerőt fog a piacra szabadítani, amely semmi jóhoz nem fog vezetni. Viszont, tény, hogy aki majd továbbra is akar dolgozni, az fog találni munkát. A történelem ismétli önmagát.
  • felemelő
    #5
    Ha van modern technológia, akkor van élelem, víz és levegő.
    Ja és élet (kicsit elvonatkoztatottabban, mondjuk nem napi 12 óra rabszolgamunka).
    Mára így változott a világ.

    A vízről egyébként nem beszélni kellene, hanem szakembereknek lehetőséget adni (költségvetési pénz stadion helyett víztárolókra, vízelvezető csatorna rendszerre, ami mellesleg munkahelyet is teremt és a felesleges közmunkás valami hasznosat is tehetne).
    Mo. egy nagy lavór. Befolyik tavasszal a sok olvadt hólé. Már csak hasznosítani kellene, nem hagyni hogy egyszerűen kifolyjon.
    De ehhez nem duma, hanem szakértelem és pénz kell.
  • NEXUS6
    #4
    "De azt, hogy mindez mit jelent majd a jövő munkája szempontjából, még nem tudjuk teljesen képzelni."
    "Az egyik ilyen hullám a digitalizálás, amely az élet minden területére komoly hatást gyakorol. A politikus ellenzi, hogy a digitalizálást nyilvánítsák minden társadalmi rossz dolog forrásává, hiszen szerinte sokkal inkább arról van szó, hogy az új lehetőségeket kínál az embereknek és a cégeknek."
    "Az embereknek és a cégeknek egyaránt fel kell készülniük arra, hogy algoritmusok és robotok veszélyeztetik az állásaikat."
    Ha a fenti mondatok egymáshoz való viszonyát vizsgáljuk, akkor azt látjuk hogy tök ellentmondás az egész.
    Szóval van egy dolog, amit valójában nem is ismerünk, hogy micsoda.
    Ez a dolog mindenkinek az életét meg fogja változtatni.
    Ezt a dolgot el kell fogadnunk akkor is ha rossz, mert ennek nincs alternatívája.

    Hmmm. olyan ismerős ez a hozzáállás, jaaaa, hiszen a migráns válságot is pont így kezelik!!!

    Én azt látom a német, de általában az EU magállamai poltikus elitje hibájának, hogy pofáznak dolgokról, amikehez lövésük sincs, mer ez trendi és inkább belekényszerítik az egész társadalmat egy negatív szituba, minthogy komolyan utánanézzenek, megvizsgálják a valós lehetőségeket, az alternatívákat.
    A sok birka meg simán elfogadja, hogy ez a jövő, mert ők hasonló módon nem néznek utána a dolgoknak.
    Idiokrácia alfa verzió bemutatva.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.05.16. 10:43:55
  • felemelő
    #3
    De ő legalább nem pótcselekszik, hanem a valós problémákra keres megoldásokat :)
  • sertrex
    #2
    "Míg a magyar államfőnek évek óta csak a víz a fontos bárhol is szólaljon fel..."

    Ha nincs víz, nincs élet. Nincs digitalizáció, nincs robotika... Na, melyik a fontosabb?
  • Skylake
    #1
    Bullshit level 999 reached.