Berta Sándor

Intelligensebb adatbázisok kellenek

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlesztéséhez hatalmas adatmennyiség kell, de nagyon nem mindegy annak minősége.

Az adatok egyre fontosabb nyersanyaggá válnak a kutatás és a gazdaság számára. A mesterséges intelligencia a gépi tanuláson alapul, ez azt jelenti, hogy az algoritmusokat nagy adatmennyiségeken trenírozzák, azokban keresnek mintákat és törvényszerűségeket. Ez a konyhanyelven tanulásnak nevezett dolog kiválóan működik számos területen, például az egészségügyi képadatok elemzésekor (daganatok keresése röntgenfelvételeken) vagy a műholdas felvételek tanulmányozásakor. A kutatás területén sok fontosnak számító technika van a DNS-elemzéstől az elektronmikroszkópos vizsgálatokig és ezeknél szükség van a hatalmas adatmennyiségek hatékony kezelésére. Éppen ezért kell az adatbázisoknak is intelligensebbé válniuk, hogy lehetővé tegyék a komplexebb adatlekérdezéseket.

Reinhard Pichler professzor, a Bécsi Műszaki Egyetem Logikai és Számítástechnikai Intézetének munkatársa, a szakterületének az adatbázisok és a mesterséges intelligencia számítanak. Csoportja kutatásainak középpontjában az információintegráció áll. A szakember kifejtette, hogy számos vállalatnak az a problémája, hogy az adataikat heterogén forrásokban, különböző módokon szervezett adatbázisokban tárolják. Amennyiben lekérdeznék vagy összesítik az ezekből a heterogén adatbázisokból származó információkat, akkor könnyen következetlenségek valósulhatnak meg. Például hogyan kell eljárni akkor, ha két különböző kórház adatait összesítik? Mindez jelenleg egy nagyon fontos kutatási terület az adatbázis-közösségben.

Amennyiben valaki nagy adatmennyiségeket kezel, akkor néha fel kell adnia azt a célt, hogy megtalálhatja a tökéletes választ egy bizonyos kérdésre. Gyakran csak akkor érhető el a szükséges adatfeldolgozási sebesség és hatékonyság, ha ehelyett inkább arra összpontosítanak a szakemberek, hogy egy észszerű megoldást találjanak. Éppen emiatt egyre fontosabb szerepet játszanak például a statisztikai módszerek. Tehát a cél nem csupán az, hogy az algoritmusok alkalmazási területét szélesítsék és azok hatékonyságán javítsanak, hanem az is, hogy azok használhatóbbak legyenek az elemzők számára azért, hogy racionálisabb döntések születhessenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!