Berta Sándor

Egészségügyi adatokat elemez az SAP és az IBM

Az SAP és az IBM is hatalmas piacot lát az egészségügyi adatelemzésben, legyen az sportolók teljesítménye vagy röntgenfelvételek kiértékelése.

A két konszern számos sportágban (futball, tenisz, kosárlabda, vitorlázás) gyűjt adatokat, amelyek segítségével javítanának a sportolók teljesítményén. Amikor a német válogatott 7:1-re legyőzte Brazíliát a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon, akkor a 12. ember nem a közönség volt, hanem az SAP - legalábbis ezt állítja Stefan Wagner, aki a társaságnál többek között a sportért felel. A Nationalelf az SAP elemzőszoftverével folyamatosan figyelemmel kísérte az egyes játékosok teljesítményét és a mérkőzések alakulását. A futást, a védekező mozgásokat, az átlagos labdabirtoklási időt videofelvételek és szenzorok segítségével rögzítették, majd feldolgozták.

A Bayern München és a TSG Hoffenheim meccsein szintén jelen van az SAP. Az egyesületek megvásárolják az óriáscég szoftvereit, cserébe bevonják őket az új fejlesztésekbe. A játékelemzések mellett figyelik és kiértékelik a játékosok teljesítményjellemzőit és sérüléstörténetét is. "A passzok hosszát, a lövési sebességet, a sebességet, a fékezést ugyanúgy lehet mérni, mint a megtett lépések számát vagy azt, hogy a labdát bal vagy jobb lábbal lőtte-e el valaki. A RedFIR-rendszer másodpercenként akár 50 000 pozíciós adatot is fel tud jegyezni" - fejtette ki Rafael Hoffner, aki a Hoffenheimnél a sport IT-innovációkért felel. Az edzők akár néhány másodperc alatt hozzáférhetnek az SAP adatbázisában tárolt több millió adathoz és azokat bevonhatják az edzéstervbe.

A német vállalat három évvel ezelőtt kínált először programokat a sport területén. Először az egészet csak egyszerű marketingnek szánták, de azóta a megoldás komolyabbá vált. A cég felhőalapú szoftvere minden adatot egyesít a focistákról. A Sports One platform biztosítja a játékosok és a csapatok hatékony menedzselését, valamint a teljesítmény optimalizálását. Más sportágak is hasznosítják, például a német nemzeti vitorláscsapat a 2012-es olimpia előtt már alkalmazta az SAP elemzőszoftverét, amelyet az NBA a játékstatisztikák kiértékelésére vet be és amelyet a Women's Tennis Association (WTA) versenyein is használnak. Az edzők valós időben kapják meg az adatokat, így már a mérkőzések közben elemezhetik a játékosaik teljesítményét, gyengéit és erősségeit és akár a meccsek közben is változtathatnak.


Az IBM 25 éve szállít Wimbledonba IT-felszereléseket és a mérkőzéseket kiértékelő alkalmazásokat. Ehhez jönnek a valós idejű elemzések, amelyek a nézőknek segíthetnek a játékok követésében. Így vált lehetővé a legfrissebb események összehasonlítása az 1877-es első meccsekkel. Sam Seddon, az IBM wimbledoni technológiákért felelős munkatársa közölte, hogy sok sportszervezet keresi meg őket azzal a kérdéssel, hogy tudnának-e segíteni nekik. Ők nem készítenek külön sportszoftvereket, hanem különböző módon konfigurálják a meglévő programjaikat.

Az adatelemzés nem csak a sportolókat, hanem a betegeket is segíti, Watson nevű szuperszámítógépüket a kórházakban is bevetik. Egymilliárd dollárért felvásárolták a Merge Healthcare nevű céget, amely az egészségügyi képek feldolgozásához és kezeléséhez kínál platformot. A technológiát az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 7500 egészségügyi intézmény használja. Az IBM a Watson már meglévő képelemző képességeit integrálná a Merge Healthcare rendszerébe, amelyet többek között a radiológia, a kardiológia és a szemgyógyászat területén alkalmaznak. A szuperszámítógép cloud-szintű használatával bővülhetnek a platform okos funkciói, így később akár az intelligens betegakták létrehozására is lehetőség lesz.

A képelemző funkció bevonásával a Watson például segíthet az orvosoknak a röntgen- és MR-felvételek elemzésében, egyúttal gondoskodhat arról, hogy a képeket más anyagokkal vagy laborértékekkel is össze lehessen hasonlítani. Az IBM a tranzakció keretében minden Merge Healthcare-részvényért 7,13 dollárt fizet, a vállalat felvásárlása az idén lezárulhat. A Watson Health Cloud szövetséghez áprilisban csatlakozott az Apple mellett a Johnson & Johnson és a Medtronic is. Az előbbi gyógyszereket, az utóbbi pedig egészségügyi eszközöket készít. A szervezet keretében nem csupán archiválnák és minden arra jogosult személy számára hozzáférhetővé tennék a betegek egészségügyi adatait, hanem az orvosok és a kutatók lehetőséget kapnának arra is, hogy azokat az IBM adatbányász és elemző technikáinak a segítségével kiértékelhessék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!