Berta Sándor

Az ellenőrzött lépések birodalma

Kínában a jövőben díjazzák azokat, aki betartják a szabályokat és a társadalmi normákat. Olyan a pontozás, mint egy számítógépjátékban, csak itt életekről döntenek.

Valaki türelmesen várakozik a sorban vagy tolakszik? Átmegy-e a piros lámpánál az úttesten vagy sem? A megadott helyen helyezi-e el a szemetét vagy csak eldobja az utcán? Ilyen kérdések alapján osztályozzák majd az embereket néhány év múlva a távol-keleti államban. Aki betartja a társadalmi elvárásokat és törvényeket, az jutalmakat vagy kedvezményeket kaphat, például kedvezőbb elbírálásban részesülhet egy hitel kérésekor vagy előrébb vehetik a rangsorban az ügyintézéseknél.

Az úgynevezett Social Credit System az emberiség történetének legnagyobb ilyen jellegű népnevelő programja lehet. Az új rendszert a tervek alapján 2020-ban vezetik be és nagyon egyszerűen fog működni: aki jól viselkedik, jutalmakat kap, aki nem, az büntetéseket. Az alapokat az ellenőrzési megoldások jelentik, amelyek területén Kína vezetőnek számít. A technika még a nagyobb embertömegek esetén is biztosítja, hogy minden egyes személyt azonosítani lehessen.


A Megvii nevű startup székhelye Peking északnyugati részén, a helyi Szilícium-völgyben található. A vállalkozás központjának előterében lévő kameraszoftver megállapítja, hogy a belépő férfi vagy nő. A kor meghatározása már kissé nehezebben megy, ezért általában először egy tágabb határt ad meg, majd képes a pontos év behatárolására. Rögzítik az illető arcképét, létrehozzák a mozgási profilját és megállapítják, hogy vannak-e különleges ismertetőjelei, például májfoltjai, milyen színű a szeme vagy milyen formájúak a fülkagylói. Az alkalmazott rendszer képes a tanulásra. Ai Jiandan, a Megvii PR-részlegének munkatársa azt nyilatkozta, hogy ha valaki a kamerájuk előtt áll, akkor már tudják, hogy ki az, mert minden arcnak megvannak a maga különleges ismertetőjelei.

Pekingben már a metróállomásokon, a pályaudvarokon, a bevásárlóközpontokban, a kereszteződésekben több száz intelligens térfigyelő kamerát szereltek fel, amelyek mindent rögzítenek arról, ami a környezetükben történik. Az eszközök a feljegyzett adatokat a központokba továbbítják, ahol elemzik azokat, majd gyakorlatilag valós időben részletes profilokat hoznak létre a segítségükkel. Ezek a profilok később elérhetők mind a hatóságok, mind a magáncégek számára. A 400 munkatársat foglalkoztató Megvii ügyfelei is ilyen magán biztonsági társaságok, valamint bevásárlóközpontok és luxus lakóparkok üzemeltetői. A legnagyobb és a legfontosabb ügyfél azonban a kínai állam. Ai elmondta, hogy a használt rendszer olyan, hogy akiről már tudni lehet, hogy bűnöző vagy rosszban sántikál, az akár egy metróállomáson is feltartóztatható.

A népnevelési program kísérleti szakaszát, amelynek neve Citizen Scoring már most is tesztelik több helyi régióban. Az állam a polgárokat jegyek alapján osztályozza. Aki például az interneten egészséges bébiételt rendel, az plusz pontokat kap. De, aki online pornót néz vagy túl sok időt tölt a számítógépes játékokkal, az komoly levonásokra számíthat. A legmagasabb AAA besorolást legalább 1300 ponttal kaphatják meg a felhasználók.

Amennyiben egy ideig bent tudnak maradni ebben a kategóriában, úgy kedvezőbb hiteleket vagy jobb betegbiztosítást kaphatnak, esetleg jobb felsőoktatási intézményekbe kerülhetnek be. A legrosszabb kategóriába a 600 pont alatti személyeket gyűjtik össze. Az utóbbiaknak még attól is tartaniuk kell, hogy elveszítik a munkahelyüket. A pontokat a kormányhivatalok adják, amelyek - a magáncégeknek köszönhetően - hozzáférhetnek például a böngészési szokásokkal kapcsolatos adatokhoz is.

Egy okostelefonos alkalmazás segítségével mindenki tájékozódhat az aktuális pontszámáról. Az értékelésbe bevonhatók a hatóságok, a bankok, a munkaadók, a bérlők esetében a lakástulajdonosok, a bevásárlási platformok, az utazásszervezők és a légitársaságok. Ehhez társulnak még az arcfelismerő technológiával gyűjtött adatok a polgárok nyilvános viselkedéséről. A szükséges arckép-adatbázis már rég készen van, mindegyik kínai állampolgár biometrikus személyi igazolvánnyal rendelkezik.


Az értékelések kezdik átszőni a kínai társadalmat. Az Alibaba a Sesame Credit nevű rendszert alkalmazza. Li Yingyun, a Sesame Credit munkatársa közölte, hogy aki naponta 10 órán át videojátékokkal játszik, az nem lehet túlzottan agilis, de aki gyakran vásárol online bioélelmiszereket, az felelősségteljes és egészségtudatos. Az utóbbi személy jutalmul olcsóbb utazásokat és más kedvezményeket kap. Fontos ugyanakkor, hogy senkinek sem kötelező csatlakozni az Amazon programjához. A konszern ennek ellenére eddig mégis közel 800 millió ügyfele információit gyűjtötte össze, amelyeket elérhetővé tett a hatóságoknak és a bankoknak is.

Az Alibaba ráadásul azt tervezi, hogy azt, aki a jövőben belép egy üzletébe, automatikusan rögzíteni fogják a biztonsági kamerák. A kapcsolódó szoftver megjegyzi majd, hogy az illető milyen ruhák előtt áll meg vagy melyik darabokat próbálja fel. Minden ilyen információ bekerül a személyes profilba, így online még több olyan terméket kínálhatnak fel az adott személynek, amely tetszik neki. Amikor Chris Tung, az Alibaba marketingvezetője ismertette az elképzelést, egy újságíró megkérdezte, hogy mi lesz a magánélet védelmével. Tung már a kérdést sem értette.

A Tencent, amely a WeChatet üzemelteti és a második számú kínai techóriásnak számít, egy a Sesame Credithez hasonló megoldáson dolgozik.

Vannak természetesen komoly aggodalmak is. Egy pekingi aktivista példaként megemlítette a Santung tartománybeli Rongcsengben létrehozott kísérleti várost. Aki az ottani lakosok közül rendszeresen megtekinti a kommunista párthoz közeli Népújság honlapját, az bónuszpontokat kap. Nem telik majd sok időbe, amíg valaki ír egy ilyen látogatásokat szimuláló szoftvert azért, hogy így csapja be a rendszert, s juttassa önmagát és a felhasználókat jutalompontokhoz. Aki viszont az országban tapasztalható negatívumokról ír, azt pontlevonásokkal "jutalmazzák". A cél rövid távon egyértelműen a "kommunista mintapolgárok", hosszú távon pedig a teljes ellenőrzés létrehozása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #27
    Ahogy ostoros irta, es kombinalva azzal amit TE irtal, kb ott az igazsag, a sajat jovodet zalogositod el, ugy ez azt jelenti kevesebb utod(ami nem baj) igy oszpontosulna a vagyon, de ugye az meg nincs igy nincs mas mint eladni az egyen eletet az elkovetkezendo 20-30-40 evre, hogy legyen hol laknia....Vagyis ezek az egyenek szinte csak az alapszuksegleteke kielegiteseert leteznek, ergo rabszolgak, egy kis extraval. Ennyi az emberiseg nagyon nagy % ezt teszi... SZVSZ
  • ostoros #26
    Azt hiszed, hogy attól jutottak előre az emberek, mert kapitalizmus van? Nagy tévedés.
    Attól jutottak előre, hogy egy gyerekes családmodell van, és két ember munkájának eredményét örökli meg egy ember. A társadalom nagy tömegei csak is így képesék előrejutni, saját meg nem született gyermekei feláldozása árán. Ha nyolc felé menne a családi vagyon, akkor ugyanott lenne ahol a szülei és a nagyszülei is.

    Lásd: szlogen a kommunizmusban a kádári Magyarországon: "Kocsit vagy kicsit?"
    Mert itt már a Kádár rendszerben fogyasztói társadalom volt, csak akkor még ezt nem tudtuk olyan mértékben kielégíteni, mint most. Nem véletlen, hogy Magyarországon 10 évvel korábban kezdett el csökkenni a népesség, mint bárhol máshol a világon.
  • fonak #25
    Van akinek ha nem kp-ben, akkor a tehermentes, pl. örökölt öröklakása formájában van ennyi pénze, vagy jóval több is. Valóban egyenlőtlen a vagyon eloszlása, aki a semmiből indult, az általában nem jut messzebb annál, mint egy hitelből vett lakás, aminek fizetheti a törlesztőjét húsz évig. De a hitel előre hozott fogyasztás is, ez a nagy találmány benne. Különben az illető kuporgathatna húsz évig lakásra, a kamatok fizetése helyett pedig a lakbérre menne el a pénze... (Nem véletlenül sikerült annyi embert beugratni a devizahitelekbe, ami persze egy kvázi csalás volt, gyanútlan embereket devizaspekulációban való részvételre vettek rá.) A kapitalizmus nem működhetne hitel nélkül, gondolom ez alap. Anélkül csak a feudalizmus működhet, ahol a pénz földtulajdonban meg párnacihában áll, és akinek nincs, annak kb. esélye sem lehet előre jutni, az marad azon a szinten a társadalmi ranglétrán, ahová született.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.02.17. 04:14:45
  • Agyturbinikusz #24
    Attol meg rabszolga, hiszen mindent hitelre vesz, ergo a kerdes kinek a rabszolgaja, es kitol retteg....

    A mai vilagban gyakorlatilag semmid sincs, ha egy kicsit is fejletebb orszagban elsz, de mar BP is ilyen. Mutass nekem olyanokat akik 40 millat zsebbol kicsengetnek egy panelert? Akkor mi az amirol beszelunk?
    Erre probalok kilyukadni, gyakorlatilag ugyan az a kizsakmanyolas megy csak most eppen 1 kiflivel tomik be a szadat regen meg egy fallosszal, vagyis tenyleg fejlodtunk csak nem eleget....
  • Cat #23
    " a társadalom nem működhet másképp, csak ha van egy szolga/rabszolga réteg."

    Azért nem mindegy, hogy milyen az a "rabszolga réteg". Régen szó szerint semmilye nem volt, ma meg a nyugati társadalmakban még az árufeltöltő is el tud utazni évente külföldre nyaralni, és a bérelt otthonában hatalmas tévén nézheti a Barátok köztet.
  • Agyturbinikusz #22
    Itt nem arról van szó amire te gondolsz, nem irigység vagy egyéb áll a háttérben részemről, egyszerűen, a társadalom nem működhet másképp, csak ha van egy szolga/rabszolga réteg. Erre alapoz a kapitalizmus akar hogy is csűrjük csavarjuk, és az ezelőtti nemtom hány társadalmi modell is. Az hogy van lehetőség, igaz de ha nem lenne az alsó réteg akkor nem működne mert a felső rétegnek nem lenne kinek a munkáján hasznot húzni ergo megszűnne az infláció. Vagyis ez az elv magában hordozza meg mindig ugyan azt a hibát amit az elmúlt 5000 ev majdnem minden társadalma, csak a módszerek mások...
  • fonak #21
    Maradjunk annyiban, hogy a sokat ostorozott kapitalizmust a jelenben létező és a múltban létezett más társadalmi rendszerekkel kellene összehasonlítani, nem elefántcsonttoronyban vagy buborékban élő radikálisok utópista elképzeléseivel (akik többnyire szívesen rendeznének vérfürdőt is, ha tehetnék). Vagy azokéval, akik simán csak irigyek, és azt akarják, ha nekik nincs, akkor másnak se legyen. Vagy nem akarnak szembenézni vele, illetve nincs annyi önismeretük, hogy tudják, hogy nem elsősorban a gonosz rendszer tartja vissza őket attól, hogy az elitbe emelkedjenek, hanem a saját korlátaik. Volt/van egy alternatív utópisztikus elképzelés, történt is kísérlet a megvalósítására a 20. században, kb. 100 millió halottat eredményezett, a pontos számon lehet vitatkozni, de nagyságrendileg stimmel. A jelenben pedig meg lehet nézni Észak-Koreát, Kubát, Venezuelát (természetesen ezek sem egyformák, de olyan rendszerek, amelyek azt állítják magukról, hogy meghaladták a kapitalizmust). Az megvan, hogy 2000 óta felére csökkent a világon a legmélyebb nyomorban élők aránya pl.? Persze nőtt a népesség is.
    Kína is gyakorlatilag kapitalista állam, a kommunista párt hatalma meg fog inogni előbb-utóbb, ha túlzásokra vetemedik. Ha túl mélyen próbál beavatkozni piacellenes módon a gazdaságba, akkor csődöt fog előidézni előbb-utóbb, ha nem teszi, akkor pedig a mindenhatóságát fogja aláásni, egy idő után a fejlesztési diktatúra meg fogja haladni az időszerűségét, lásd Tajvan, Dél-Korea, Szingapúr is diktatúraként működött évtizedekig, és egy ideig hasznos is volt számukra. A kommunista elit is inkább akar tőkés lenni az elsikkasztott pénzekből, külföldön taníttatni a gyerekét, utazni, a legújabb fogyasztási javakat élvezve, mint egy totalitárius állam fogaskereke. Persze ettől még van miért aggódni, nyilván.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.02.16. 08:35:48
  • Agyturbinikusz #20
    Es mi a különbség? Most is rettegsz, hogyan fizeted ki a kifizetni valóidat nem? A pénzügyi terror jobb, azt gondolod van választási lehetőséged? Van csak az a baj vele, hogy elbutították a népet így ha tudatában is van, nem fog kiválni a társadalomból, mert egyszerűbb így viszont ugyan úgy belekényszerítik a "tutiba".
    A Terror terror marad akár, hogy is nézzük, csak a módszer más, most a társadalomba való beilleszkedés ami terrorban tart, akkor a gondolat, hogy a besúgó van benne, most az hogy kivet magából ha nem idomulsz, vagyis nem kell a besúgó sem. Szép nemde?
    És így tovább, az hogy nem latjak, hogy ugyan az a szitu csak a módszer változott az nem az én bűnöm SZVSZ
  • ostoros #19
    Vagyis gyakorlatilag osztályharc helyett az állam által kikényszerített osztálybéke van, mint a nemzeti szocializmusban...
  • Agyturbinikusz #18
    De ez miért baj?
    Eltűnnek a szemben álló csoportok, homogenizálva lesz a társadalom, Es mindenki boldogan veszi a sommat magához, és megy a heti kötelező sex-re. Mi ebben a rossz?
    Így is mindig valaki a rossz végen áll annak a fallosznak, és így is rengetegen szenvednek mindenfele idióta megkülönböztetés miatt, az orvosi ellátás mar most is a pénzesek kiváltsága, főleg a nyugati társadalmakban.
    Semmi más csak egy módszerváltás, ismételten...
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2018.02.14. 08:53:14