Berta Sándor

Illegális a venezuelai digitális pénz

A venezuelai elnök az új virtuális fizetőeszközzel akarta elkerülni az államcsődöt és megmenteni az országot, azonban a helyi parlament nem támogatta a tervet.

Tavaly december elején írtunk Nicolas Maduro venezuelai elnök ambíciózus, ugyanakkor meglehetősen kétségbeesett elképzeléséről. A Petro nevű digitális pénzhez szükséges anyagi hátteret Venezuela nyersanyag-tartaléka jelentette volna. Az államfő a terv bejelentésekor azt hangsúlyozta, hogy a lépéssel a "monetáris szuverenitást" akarja visszaállítani. A Petrót egyaránt alkalmazták volna belföldi és nemzetközi pénzügyi átutalásokhoz. Az ellenzék már akkor is támadta a projektet, mondván hivatalos pénzt csak a helyi parlament felhatalmazásával lehet kiadni.

Tavaly a venezuelai bolívar 2616 százalékkal gyengült. Erre jelenthetett volna megoldást a Petro, amely állítólag stabilitást hozhatott volna az ország gazdasági életében. Azonban a helyi parlament a virtuális fizetőeszközt illegálisnak, míg a bevezetését alkotmánysértőnek minősítette. Jorge Millan ellenzéki képviselő közölte, hogy a Petro nem kriptovaluta, hanem a venezuelai olaj kiárusítása és ezáltal kiválóan alkalmas a korrupcióra. A Petro mögötti biztonságérzet gyakorlatilag nulla és ha Maduro elnök jövőre elveszíti a hivatalát, akkor teljesen elértéktelenedhetne. A lehetséges befektetők számára éppen ezért a Petro nem igazán lenne vonzó.

Az államfő 100 millió Petrót akart kiadni és az ebből befolyó bevétel elérte volna a közel 6 milliárd dollárt. A pénzt a venezuelai gazdaság korszerűsítésére és a valódi pénzhez való hozzájutásra használták volna fel. Ráadásul a virtuális fizetőeszközzel ki lehetett volna kerülni az Amerikai Egyesült Államok által az ország ellen alkalmazott gazdasági szankciókat. A Petro Fehér Könyvét január 14-én kellett volna megjelentetni. Maduro legfőbb támasza a legfelsőbb bíróság, amely meggátolja a parlament által elfogadott törvények hatályba lépést és végrehajtását. Az egyelőre kérdéses, hogy a parlament egyértelmű elutasítása ellenére bevezetésre kerül-e a Petro.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #16
    Kevered. A Fülöp szigetek góréja volt buszsofőr, tudtommal.
  • Tetsuo #15
    A CIA lokális felforgatását, mint puccskísérletek sorozata, infratrsuktúra és cégek elleni akciók, emberölések, karaktergyilkosságok, megvesztegetések, fenyegetések, zsarolások, kormányzatellenes propaganda minden területen és minden eszközzel.
    Az Egyesült Államok egyéb eszközei által végrehajtott gazdasági kiszipolyozás, majd ellehetetlenítés; hazugság-hegyek a nemzetközi politikában, irányított mainstream sajtóban és egy alap Venezuela-ellenes diplomácia a nemzetközi porondon, erősen befolyásolva a világ közvéleményét és más kormányok reakcióit, hozzáállását.
    Ugo Chavez felvette a kesztyűt és nem kerülhette el sorsát, ahogy sok más dél-amerikai politikus sem.
    Szaúd-Arábia irányítói, a királyi család meghajolt a fölé tornyosuló hatalom előtt, nem úgy, mint Moammer Kadhafi, Bassar el-Aszad vagy éppen az iráni rezsim - ahol ugyancsak bőszen munkálkodik a CIA és egyéb felforgató szervezetek.

    Természetesen az olajár esése nagyban hozzájárult a kialakult helyzethez, bár azt is el tudom képzelni, hogy az amerikai olajpala feldolgozása és kinyerése veszteséges művelet, de szükséges a venezuelai, orosz és a közel-keleti olaj ellenében.


  • VolJin #14
    Ha szabotázs alatt azt érted, hogy Venezuela csakmaz olajból élt, és az amerikaiak sok új mezőt vontak be a termelésbe, ezért kevesebbet vásároltak külföldről, és csökkentek az árak, akkor bizony mekkora nagy genyák ezek, hogy nem mástól veszik...

    Amúgy meg egy ország csak saját magát tudjaeladósítani, másikat nem...
  • Tetsuo #13
    Azért az sem normális, aki szerint Venezuela (és egyéb dél-amerikai országok) eladósodásához nincs köze az Egyesült Államok "áldásos" - szabotázs - tevékenységének.
  • VolJin #12
    Az idióta,naz a buszsofőr,més aki nem látja...
  • VolJin #11
    Nem tudja az ember, hogy sírjon vagy nevessen az ilyen idiótákon, mint te!
  • HUIrnok #10
    Vajon a magyar példát is miért hallgatják el itthon még mindig? Félnek ám tőle rendesen, már akinek van még félni valója!

    A Szentkorona Országa: Magyar Királyság is támadva volt a helyi oligarchia által, mert így a kezükbe kaptak egy eszközt az itteni emberek, ami segít a szabadságukat visszanyerni. A sok még kialakuló lehetőség mellett.

    Ezért is fontos lenne már inkább arról beszélni, hogy állítsák le a 2018-as választásokat is. Felszámolni a rész közügy rendszerét. Már az új rendszer alapján, a Szentkorona Jogrendje alapján kéne vezetni az ország ügyeit. Az alaptörvénynek nevezett maffia rendelkezéseket meg mellőzni teljesen.

    Az állam nem működhet úgy, mint valami vállalat. Csakis közvetíthet, ami az egyetlen jog. Hozzányúlni csak úgy nyúlhat, ha az rendkívül indokolt volna.

    Aztán így az embereket élni hagyni, hogy bármibe belekezdhessenek, ami csak a számításaik közé kerülne.
  • Tetsuo #9
    "Reménytelen népség..." Ilyen az emberiség, amióta megkapta a szabadságot.
  • morguldae #8
    Végre valakinek akad egy jó ötlete, aztán a sok korrupt idióta gyorsan leszavazza.... Alkotmány sértő - röhejes. Szánalmas, amikor a sok idióta alkot törvényeket meg ír alkotmányt, aztán rákényszeríti az értelmesebbjére, hogy az törvény tarcsad be... És ez alapján büntet.... Reménytelen népség...
  • Tetsuo #7
    Te is el vagy tévedve, meg ő is. Nem a "virtuális pénz" fogalmát nem érti, hanem azt, hogy miért illegális.
    Erre "kvp" adta meg a választ, illetve benne van a cikk első mondatában.