Berta Sándor

Virtuális pénzzel menekülne meg Venezuela

Kétségbeesett tervnek tűnik, ráadásul kétséges is, hogy sikerül-e valaha megvalósítani.

Nicolas Maduro venezuelai elnök virtuális pénz bevezetésével és alkalmazásával kerülné el az államcsődöt, megmentve ezáltal az országot. A Petro nevű digitális fizetőeszközhöz szükséges anyagi hátteret Venezuela nyersanyag-tartaléka jelentené. A venezuelai rezsim álláspontja az, hogy a kialakult súlyos gazdasági helyzetért az Amerikai Egyesült Államok által bevezetett blokád felel elsősorban, habár az csak reakció arra, hogy a világ egyik legnagyobb olajtartalékán ülő diktatúra államosította a kitermelő cégeket, és így csődhelyzetbe manőverezte magát. A szankciók megakadályozzák a nemzetközi bankokból az országba, illetve onnan kifelé irányuló pénzmozgásokat.

A projekt részletei egyelőre nem ismertek. A programot Maduro egy közel öt órán át tartó televíziós műsor keretében jelentette be, karácsonyi dalok és táncok mellett, s az államfő hangsúlyozta, hogy a lépéssel a "monetáris szuverenitást" akarja visszaállítani. A Petrót egyaránt alkalmaznák belföldi és nemzetközi pénzügyi átutalásokhoz. Amennyiben az elképzelés megvalósul, úgy ezen a területen Venezuela felzárkózhat Észtország mellé.

A tervek nem győzték meg a helyi ellenzéket, amely többek között rámutatott arra, hogy hivatalos pénzt csak a helyi parlament adhat ki. Angel Alvarodo, a venezuelai parlament ellenzéki tagja kijelentette, hogy Maduro ismét a bohóc szerepében tetszeleg és a bejelentés nem éppen hihető. Jose Guerra, az ellenzék egy másik tagja hozzátette, hogy nem látja, hogy az elképzelésnek lenne jövője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #12
    (viszont ha én lennék a helyében, akkor bányásznék bitcoint, és az állami alkalmazottak bitcoinban is kaphatják a fizetésüket ha akarják persze)
  • kvp #11
    Skylake, nyugi a magyar allam elorebb van. Egyreszt a jegybank megshort-olta az eurot a svajci frank arfolyamanak elengedesekor (ami legalis huzas volt, csak nem eppen etikus), masreszt a magyar allam joreszt nyugati tokesek idetelepitett termelesebol el. Tehat nekunk az az erdekunk hogy minel tobb nyugati nagytokes fektessen be itt, de lehetoleg csak termelo tevekenysegbe, mert minden masbol az allam huz hasznot. (egyebkent ez a kinai modell is)

    A jelenlegi miniszterelnok digitalis tudasa meg letezik, csak eppen azt is tudja, hogy akkor nem fogjak lehallgatott anyaggal zsarolni vagy lejaratni, ha soha nem mond olyat amit felhasznalhatnak ellene. Meg a legjobb baratainak es a rokonainak sem. Egyebkent meg eleg sok penz megy el arra, hogy hozzaerto szakertok (akik persze a nevuket soha nem adnak hozza) kideritsek mi varhato a vilagban es legyen otletuk is arra, hogy hogyan lehet elemenni es az orszag (es persze a vezetes) hasznara forditani.

    ps: Van egy kis kulonbseg a buszvezetobol lett allamvezeto Maduro kozott es az eleve miniszterelnoknek tanult Orban kozott aki mar a diplomamunkajat is allamvezetesbol irta. Csak azert nem tanitja egy egyetemen, mert neki megy elesben is. Gyurcsannal szemben neki raadasul nem a tiszta hatalom a fontos, hanem hogy szerinte jo iranyba menjen az orszag es mivel populista is, ezert fontos hogy a tobbseg tamogassa es szeresse is. Ehhez viszont kenyszerbol ugy kell vezetni az orszagot, hogy az a szavazok torveny szerinti tobbsegenek tenyleg tetszen. Az utobbi a nehez feladat, foleg ugy hogy a fel vilag politikusai szamara pont olyan irany lenne a kivatanos Magyarorszagon, ami a szavazok tobbsegenek egyebkent mar rovidtavon is rossz lenne. Szoval szivas es remeljuk a magyar kormanynak tobb jo hatter szakertoje van mint a venezuelai buszsofornek.
  • hungi #10
    Még lenne is értelme, ha annyit jelentett volna be hogy holnaptól bitcoin a hivatalos fizetőeszköz....
  • molnibalage83 #9
    Látom egyszerű vagy, mint a faék...
  • Skylake #8
    Jajj, ne nagyon szellőztessük ezt az ötletet, nehogy pártunk és kormányunk is kedvet kapjon ilyesmihez majd ha az EU-s segíllyke nem fog érkezni esetleg! Bár amíg Isten kegyelméből uralkodó, drága Miniszterelnök Urunk, akit Élő Istennek is titulálnak tiszteletreméltó és okos hívei, és nem kétséges, hogy rövidesen a koronát is a fejébe fogja húzni, hogy szorulna rá véglegesen, digitális kompetenciája a Nokia 6200-ig terjed, nagyon nem kell tartanunk efféle megoldásoktól a jövőben, ebben az országban, ami rövidesen le fogja győzni a Nyugatot, vagy mit.

    Ez a Maduro így a pofáját tekintve kb. olyan mély intelligenciával rendelkezhet, mintha a mi drága Miniszterelnök Urunkat - kimondani is borzasztó, tudom - egy gorillával keresztezték volna. Gondolom ott is alacsony a kerítés: ott is jó sok a gy*kér aki beveszi a populista baromságokat, azért tud hatalmon lenni. Csodálom, hogy ez a két nagy államférfi még nem találkozott személyesen!
  • fade2black #7
    Bukott ötlet.

    A bitcoin értékét pont a fix szabályok, fix mennyiség, fixen növekvő mennyiség adja. És persze kb lekövethetetlen ki mikor mennyit kinek utalt. Nincs history. Csak aktuális állapot.

    Venezuela meg holnap kitalálja, hogy 10*annyi bolivart nyomtat, vagy 10*annyi van ebbőla pénzből, azt aki vett ebbe tárolta pénzét az lesz*ja magát. Na ezért vn bukásra itélve.
  • kvp #6
    "A fekete gazdaság hogyan, mikor a blokkláncban minden pénzmozgás ip címmel nyomon követhető?"

    Onion router halozaton at az ip cimek csak egyszeru session token-ek, szoval sajnos tenyleg jo illegalis tevekenyseghez. Az egyetlen megoldas ellene a bitcoin hagyomanyos penzre torteno atvaltasat vegzo helyek felszamolasa lenne. Ha jogilag nem utolerheto orszagban vannak, akkor a hagyomanyos amerikai modon, dronnal szetlove azt. A kinaiak megoldasa is jo egyebkent, ok szimplan elviszik azt akinel bitcoinra utalo szoftvereket vagy adatokat talalnak es nem az allamnak dolgozik.

    A fentiekkel az illegalitast nem lehet ugyan felszamolni, de lehetove teszi azt, hogy mivel egyre nehezebb es veszelyesebb fizikai penzre valtani a virtualisat, ezert egyre kevesebb fizikai termeket (fegyvert, kabitoszert, noket es gyerekeket) tesznek fel a piacra a kereskedok. (analogia: olyan piacra senki nem jar arulni, ahonnan nem lehet kihozni a bevetelt a kapun)
  • zola2000 #5
    A fekete gazdaság hogyan, mikor a blokkláncban minden pénzmozgás ip címmel nyomon követhető? Azaz a bitcoin üvegzseb.

    Inkább az anonim coinok mint a monero jók feketézni.
  • grobs #4
    A bitcoin-t a fekete gazdaság és a kínaiak futtatták fel. Mostmár mindenki hisz benne, hogy van értéke, ezért lesz is értéke. Korábban egyszerű festményeket, vagy játékokban megvehető skin-eket használtak pénzmosásra. Bitcoin egyszerűbb, és egyelőre befektetésnek se rossz. Már most is sok egyéb kripto valuta létezik, de bitcoin mellett csak az ethereum amit sikeresnek lehet nevezni. Még egy újabb kripto pénznek sok értelme nincs a piac szempontjából, Venezuela ráadásul nem a legjobb mentor a hitelességhez.
  • zola2000 #3
    Digitális (nem virtuális) pénznek csak akkor lehet sikere, ha senkié ... illetve egyszerre mindenkié.

    Ha egy állam csinál ilyent az nem fog működni szerintem.