Berta Sándor

A Valve nem fogadja el többé a bitcoint

A döntés közel sem végérvényes, ha a feltételek megváltoznak, úgy a jövőben megváltoztathatják.

A Valve bejelentette, hogy azonnali hatállyal beszüntette a Steam rendszerében a bitcoin elfogadását. A cég az egyik indokként a virtuális fizetőeszköz "illékonyságát" nevezte meg, míg a másik indokként azt, hogy a bitcoin-hálózatban jelentős mértékben megemelkedtek a tranzakciós díjak. Mindkét dolog problémákhoz vezet az ügyfelekkel.

A Valve minden a BitPay szolgáltatón keresztül megvalósított bitcoinos fizetés esetében megkapta az ellentételezést dollárban, így ez nem lehetett ok a változtatásra. Valójában inkább a bitcoin árfolyamában lévő komoly ingadozások válthattak ki aggodalmakat, illetve azok miatt kerülhetett sor túl kevés pénz jóváírására. Mindez egy idő után - teljesen érthetően - már nem volt elfogadható a vállalat számára.

A Valve nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben ismét el fogja fogadni a virtuális fizetőeszközt, ha ehhez a keretfeltételek adottak lesznek. Amíg azonban ez nem történik meg, addig tisztázni akar minden olyan ügyet, amelyben vagy ő tartozik az embereknek pénzzel vagy a felhasználók tartoznak neki összegekkel. A szolgáltató egyébként tavaly áprilisban vezette be a bitcoinnal való fizetési lehetőséget is a Steam rendszerében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #33
    Nem hallottam még altcoint sem bedölni azért mert otthagyták a bányászok...
  • Sequoyah #32
    Bizony, es most igy utanaolvasva azt latom, hogy a tozsdei bevezetessel arra szamitanak, hogy hosszabb tavon kiegyensulyozottabb lesz a piac, ami vegulis logikus is...
    Persze elobb ki kell varni a bevezetes maga keltette hullamok lecsengeset...
  • Grifid71 #31
    Wall Street
  • Sequoyah #30
    Ha tozsden van, akkor meg konnyebb beshortolni az egeszet:)
    Bar a shortolo igen rosszul jar, ha megis meg10x-ezodik az arfolyam megint... ami itt szinten az atlagosnal inkabb lehetseges.
  • Sequoyah #29
    A top 4 tobb mint 50%-kal rendelkezik. Nem a bitcoinoknak, hanem a banyaszati kapacitasnak. Szoval kevesen is tudnak sokat artani.
    Es ha piaci megfontolas is van esetleg mogotte, pl valami mast jobban megeri "banyaszni", akkor akar egymastol fuggetlenul is lephetnek egyszerre.

    De igy hogy utananeztem, ennel meg aggasztobb dolgot talaltam. Vagyis, hogy a kapacitas 81%-a tisztan Kinahoz kotodik. Szoval igy akar egy politikai dontes is bedontheti az egeszet.
  • zola2000 #28
    ... bár most hogy több tőzsde is hívatalos termékké tette a bitcoint, minden lehet
  • zola2000 #27
    A bányászat nem centralizált, elég sokan bányásznak a világ minden részén, bár az egyszerű emberek kezdenek kihullani, elég speciális cucc kell hozzá hogy megérje.

    A top 100bitcoin tulaj az összes coin csak 17%át birtokolja, tehát az árfolyam ilyen önkényes bedöntése sem valószínű.

    "Lakossagi felhasznalasra alkalmatlan" -> eddig jó volt, most hirtelen tízszereződés idején nem jó, de talán nem fog minden évben tízszeresereződni az ár :)
  • Sequoyah #26
    Minden eszkos koszoni es jol van egeszen addig, amig vegleg ki nem pukkan. Az hogy 5x folallt a padlorol, nem jelenti azt, hogy 6-odszor is felfog.

    Kicsit okosabbak lehetunk, ha megnezzuk, hany olyan ember akarja hasznalni a bitcoint, aki meg nem hasznalja. Lakossagi felhasznalasra alkalmatlan, ami egy eleg komoly limitet jelent.
    Az egyik fo felhasznalasi terulet az alvilag, vajon sok olyan van aki hasznot huzna belole (nem befekteteskent, hanem fizetoeszkozkent), de meg nem fedezte fel, nem mert belevagni?
    Ezek alapjan meg akar josolhato is a jovoje, de van egy nagyobb bokkeni. A kriptobanyaszat nem a felhasznalok kezeben van, es vannak mas kriptovalutak is. Ha csak par nagyobb kriptobanyasz ceg ugy dont, hogy atnyergel masra, akkor azzal kirantja a szonyeget a bitcoin alol, es bezuhan az egesz. Mivel a kriptobanyaszat erosen koncentralt, es nem felugyelt, erre komoly valoszinuseg van. Csak nehany kriptobanyasz cegtulajnak kell osszebeszelnie, megshortolnia a piacot, es beomlasztania. Mivel nincs tozsdefelugyelet, a lehetoseguk megvan ra, csak dontes kerdese.
  • Sequoyah #25
    Na ezert nem lehet a Bitcoin soha szeleskorben elfogadott fizetoeszkoz. Egy penznemnek az egyik legfontosabb tulajdonsaga, hogy stabil legyen. Majd ha egy masik cryptocurrency ezt a problemat megoldja, lehet rola szo...
  • Grifid71 #24
    Ha nekem szántad, nem pörgök rajta. Csak kifejtem a véleményem, idegeskedni pedig nem szoktam.