Berta Sándor

Digitális pénzek - szigorítások az izraeli tőzsdén

A közel-keleti állam egyik szervezete szigorítaná a virtuális fizetőeszközökkel való kereskedelmet.

Az izraeli pénzügypiaci felügyelet (ISA) azoknak a cégeknek a tevékenységét akarja korlátozni a tel-avivi tőzsdén, amelyek digitális pénzekkel, például bitcoinnal kereskednek és kötnek üzleteket. Schmuel Hauser, az ISA igazgatótanácsának vezetője kijelentette, hogy ilyen javaslatot terjesztenek majd a szervezet közgyűlése elé. A menedzser hozzátette, hogy amíg nincs megfelelő szabályozás, addig gondoskodni fognak arról, hogy azok a vállalatok, amelyeknek az üzleti modellje elsősorban a virtuális fizetőeszközökön alapul, ne mehessenek a tőzsdére. A tőzsdén már jegyzett társaságok esetében kereskedelmi tilalmat vezetnének be addig, amíg nem találnak megfelelő szabályozási kereteket.

Hauser úgy vélte, hogy a bitcoin jelenlegi árfolyama csak egy nagy lufi és a veszélyes árfolyam-változtatásokra figyelmeztetett. Egyúttal rámutatott, hogy az embereket semmi sem védi a digitális pénzekbe való befektetések során.

Az óvatosság indokolt is, mert az elmúlt hetekhez hasonlóan ma is széles sávban mozgott a bitcoin árfolyama. A legismertebb kriptovaluta jegyzése 15 484 dolláron kezdte a napot, ami egyben csúcsa is napon belül. Ma a leggyengébb röviddel 12 óra előtt volt, ekkor 13 500 dolláron állt. 17 órakor viszont már 14 276 dolláron jegyezték a bitcoint a luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon. A bitcoin december 17-én majdnem elérte a 20 ezer dollárt, innen öt nap alatt értékének harmadát elvesztette.

A második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum, amelynek árfolyama másfél hete 900 dollár volt, csütörtökön délután öt órakor 710 dolláron állt, a napot magasabban, 736,75 dolláron indította. A harmadik legnagyobb kriptovaluta, a ripple, amelynek az árfolyama közel egy hete 1,14 dollár volt, csütörtökön délután ötkor 1,43 dolláron állt, magasabban a napindító 1,38 dollár árfolyamnál.

Carl-Ludwig Thiele, a Német Szövetségi Bank elnökségi tagja májusban azt nyilatkozta, hogy minden polgár, aki a megtakarításait bitcoinba fekteti be, számoljon az extrém árfolyam-ingadozásokkal. A szakember most kiemelte, hogy sok piaci szereplőt spekulatív motiváció hajt. A piac viszonylag alacsony forgalmú, a kereskedés kis összegekkel zajlik, így akár a kisebb ingadozások is gyorsan komoly árfolyam-változásokat eredményezhetnek. Pont ez utóbbiak miatt például a bitcoin nem alkalmas értékmegőrzésre.

A virtuális fizetőeszközök villámgyorsan fejlődnek és ez magában hordozza az ugyanilyen gyors veszteség kockázatát is. Jelenleg nem merült fel az analóg készpénzek mellett központi banki digitális pénz kiadása, ugyanakkor már zajlik egy vita a témában. A fő gondolat az, hogy vajon hasznos lenne-e és ha igen, mennyire egy központi banki digitális pénz, amely egy zárt rendszer lehetne a tranzakciók lebonyolítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    A 19ezer dolláros árfolyam tényleg lufinak bizonyult, de már normalizálódott 12ezerre.