Berta Sándor

Fuldoklót filmeztek le, a videót feltették a Facebookra

Tinédzserek rögzítették egy férfi túlélésért folytatott harcát és nevetve kommentálták azt.

Egy közösségi portálra ismét egy olyan felvétel került fel, amely - joggal - válthatott ki dühöt, értetlenséget a felhasználókból. Az elmaradó következmények pedig csak fokozzák ezeket az érzéseket. Floridai tinédzserek egy csoportja július 9-én az Orlando melletti Cocoában tartózkodott, amikor egy férfire lettek figyelmesek, aki fuldokolni kezdett a közeli tóban. A 14 és 18 év közötti fiatalok segítségnyújtás helyett inkább nevetgélve végignézték a tragédiát, az egyikük mobiltelefonjával pedig rögzítették az eseményt, majd a felvételt feltették a Facebookra. A 31 éves Jamel Dunn testét csak öt nappal később találták meg, miután az illető egyik rokona felfigyelt a videóra és értesítette a hatóságokat.

Az eset nem csupán a tinédzserek magatartása miatt keltett nagy feltűnést, hanem azért is, mert Yvonne Martinez, a helyi rendőrség szóvivője közölte: Floridában nem vonhatók felelősségre, lévén a szövetségi államban nincs olyan paragrafus, hogy a segítségnyújtás elmulasztása. A helyi rendőrség ugyanakkor nem akarja büntetlenül hagyni a dolgot és azt javasolja a helyi államügyészségnek, hogy egy másik törvény alapján - amely előírja, hogy a rendőrségnek jelenteni kell a haláleseteket - vonja felelősségre a fiatalokat.


A videóban hallható, amint az egyik tinédzser úgy nevezi a férfit, hogy "junkie", míg egy másik azt mondja, hogy: "Senki sem fog neked segíteni, te hülye k...a. Nem kellett volna bemenned a vízbe." Miután a férfi elmerült a vízben, egy harmadik fiatal úgy kommentálta az eseményt, hogy: "Most halt meg!" és a többiek erre nevetni kezdenek. Az egyikben felmerült a rendőrség hívása, de egy másik visszautasította. Az egyik gyerek sincs a felvételen, de mindet azonosították és kihallgatták. Az eset mindenesetre ismét rávilágított arra, hogy szinte bármilyen felvétel felkerülhet a Facebookra, s azok kiszűrése egyre nagyobb erőfeszítéseket követel a platformtól és annak munkatársaitól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #15
  Ennyi lenne a büntetés részedről? Életfogytig való stigma kell, hogy kísérje őket! Ha nem is nyilvánosan, de legalább az államnak tudnia KELL, hogy ezek az emberek soha nem kerülhetnek felelős pozícióba.

  Mondjuk a nyilvános sem lenne olyan rossz. Egy bélyeg a homlokukon, hogy mindenki lássa azonnal, hogy megbízhatatlan az illető.
 • coyote55 #14
  A rendőrök helyében én tennék róla, hogy - természetesen véletlenül - leguruljanak a lépcsőn. Ja, hogy nincs is lépcső? Kuss, van és kész...
 • RubikM4 #13
  Nem feltétlen kell, hogy tudjanak úszni én sem tudok úszni, de ha valaki a vízben van és látványosan bajban van, akkor az a minimum, hogy segítséget kell kérni, hívni a hatóságokat. Van olyan, hogy sokkot kap az illető és nem tud hirtelen cselekedni, esetleg elmenekül és úgy tesz, mintha nem látott volna semmit, de ezek az "emberek" tudatában voltak a dolgoknak, emellett még jót is mulattak azon, hogy a másik a vízben fuldoklik.

  Ez sajnos jól tükrözi a nevelés hiányosságait, nem csak ezek a csökevények ilyenek, de úgy alapvetően sok embert "neveltek" nemtörődömségre. Ezek az emberek nem megbízhatóak és nem foglalkoznak a másik gondjával még akkor sem, ha tényleg nagy a baj.

  Természetesen nem lehet elítélni őket, de büntethetőek a hozzáállásuk miatt, legfeljebb jól megverheti őket az anyjuk-apjuk, hogy ilyet ne merészeljenek megcsinálni, másik hogy egy napra beraknám őket egy zárkába, hogy gondolkodjanak kicsit.
 • cateran #12
  A logikad ott bukott meg, hogy tobb ember=jobb uszok....milyen apropobol gondolod, hogy tudnak uszni? (teszem hozza, hogy ez nem segitsegnyujtas elmulasztasa az en szememben, hanem siman emberoles...)
 • Zombee #11
  Azért azt te is érzed, hogy ez most nem jött össze neked. Egymagam is szedtem már ki embert vízből, igaz, csak gyerek volt, szerintem ha hárman beúsznak, ki tudják hozni. Nem is nagy tó, egy parkban van a Plaza Parkway közelében.
 • bakvarnyu #10
  Ez valami hányingerkeltő. Ezekből ember sose lesz.
 • Cyberdog #9
  Meg azt is, hogy hogyan üsse ki, a pánikba esett fuldoklót a vízimentő. Jobb egy törött orr, minthogy mindketten ottmaradjanak.
 • flashpointer2 #8
  Ha valaki fuldokol és pánikba esik simán magával ránthat egy szakképzett vizimentőt is (ezért az első amit megtanítanak hogy hol kell eltörni az ujját hogy elengedje)
 • Zoli007 #7
  Nyilván, hisz 9 nő megszül egy gyereket egy hónap alatt is.
 • Zombee #6
  Legalább hárman voltak, annyian már ki tudták volna húzni szakképzetlenül is.