Berta Sándor

Svédország legna­gyobb adatvédelmi botránya robbant ki

Az ügyben minden adatkezelési előírást megszegtek.

A svéd közlekedési hivatal (STA) a személyzeti költségmegtakarítások jegyében úgy döntött, hogy a jövőben a felhőkörnyezetre épít. A folyamat során azonban figyelmen kívül hagyták a a különböző biztonsági előírásokat, így a feladattal megbízott IBM és az NCR cégek hozzáfértet az összes svéd állampolgár jogosítványadatait tartalmazó adatbázisokhoz, a tanúvédelmi program titkos információihoz, az elitkatonák és a katonai pilóták adataihoz, valamint a hivatalok és a svéd hadsereg által használt járművek listájához. Ez a skandináv ország történetének legnagyobb adatvédelmi botránya.

Az elmúlt hetekben egyre több részlet derült ki a 2015-ös ügyről. A biztonsági intézkedések teljesen elégtelenek voltak és emiatt valószínűleg illetéktelenek szerezhettek hozzáféréseket a svéd kormány és lakosság számos titkos és személyes adatához. Az egyelőre még kérdéses, hogy valóban visszaélt-e valaki az információkkal.

Tavaly a svéd titkosszolgálat felfedezte, hogy az STA azért, hogy a költségeket csökkentse, továbbította az említett adatokat az IBM és az NCR felhőkörnyezeti rendszereibe. A két cég bizonyos munkatársai is teljes mértékben hozzáférhettek ezekhez az információkhoz. Az IBM esetében nem csupán amerikai alkalmazottak érhették el az adatokat, hanem csehországi és 11 másik államban lévő dolgozók is. A szerb NCR szintén tárolta a fájlokat, ami szintén ellenkezett minden előírással, hiszen Szerbia az Európai Unión kívüli területnek számít.

A titkosszolgálat nyomozásai először Maria Agrennek, az STA felelős vezetőjének az elbocsátáshoz vezettek, majd a helyi sajtó kiderítette azt is, hogy a szakember egyszerűen inkompetens volt. Agrennek 70 000 svéd koronás pénzbüntetést kellett fizetnie, ez félhavi fizetésének felelt meg. Az eljárásnak köszönhetően ismertté váltak az ügy részletei.

Normális esetben az STA-tól kiszervezett információkkal dolgozó személyzetnek külön képzésen és biztonsági ellenőrzésen kell átesnie. Így biztosítják azt, hogy a hozzáférések semmilyen veszélyt ne jelentsenek a svéd államra nézve. A biztonsági ellenőrzés azonban meglehetősen hosszú ideig tart. Agren fel akarta gyorsítani a folyamatot, ezzel pedig három törvényt is megszegett. Amikor a belső IT-munkatársak felhívták a figyelmet a problémára, akkor egyszerűen kizárták őket a további eljárásból. Amikor a svéd hírszerzés, a Säpo értesült az ügyről, akkor egy vizsgálat után azt javasolta, hogy azonnal állítsák le a folyamatot. Ezt az utasítást viszont az STA és annak vezetői figyelmen kívül hagyták, s folytatták az adatok kiadását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #13
    Mi köze annak, hogy ki merre költözik? Nem látom az összefüggést. De ha nagyon alá szeretném támasztani az állításom, akkor azt mondanám, hogy "Igen, de milyen emberek költöznek oda? Azok akik nem képesek itthon megélni. Na ki az okosabb, aki itthon is meg tud élni vagy aki elmegy gazdasági migránsnak?". De ilyent nem mondok, mert megsértenék valakit ;)
  • Tetsuo #12
    Szerintem ez bőven igazolja Andrevv álláspontját, de itt van ez is és ez, no meg ez.
    De emellett sem lehet csak úgy elmenni, ez pedig érdekesség (a néhai) Svédországgal kapcsolatban, ahogy ezek a linkek is Andrevv állítását támasztják alá:
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    Ennyi. ;-)
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.07.29. 02:00:22
  • ostoros #11
    Ez mire indok? Mit támaszt alá ez a mondat?
    Ja, hogy semmit. Értem.
  • ostoros #10
    " Az egyelőre még kérdéses, hogy valóban visszaélt-e valaki az információkkal."
    Ez nem kérdés.
  • Cat #9
    Az összes ilyen magabiztos megmondás a tényeken bukik meg: Magyarországról Svédországba nagyon sokan költöznek, ellenben nem sok svéd költözik ide.
  • Tetsuo #8
    Exakt.
  • Andrevv #7
    Svédországban vannak a leghülyébb emberek, de egész nyugat-Európa abba az irányba tart. Náluk az emberek nem gondolkodnak, mindenki olyan mint egy robot, be vannak programozva egy dologra és csak azt csinálják, nem látják át a dolgokat. Ha valaki valami rosszat csinál, nagyon csekély büntetést kap. Lassan megszűnik a börtönbüntetés is, hogy ne kelljen fenntartani a börtönöket. Jelenleg ha életfogytiglant kapsz, 10 év múlva szabad vagy, annál többet nagyon ritkán tartanak bent.
  • Sir Cryalot #6
    Akár szándékos volt akár nem ,germán jellegű északi népről lévén szó, felfokozott hiúság biztos volt a történetben. Érdekes hogy finnek kevésbé ilyenek, sőt szolidak, kár hogy a szomszédaik exhibicionizmusát nem szokás szóvátenniük .
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.07.27. 19:51:57
  • cateran #5
    Hiszen nem leteznek rossz szakemberek..ja, de....
  • Tetsuo #4
    Svédországnak már úgyis mindegy.