Berta Sándor

A magánszféra csak illúzió

Változást hozhatna a jelenlegi helyzethez képest, ha az emberek láthatnák, hogy milyen adatok vannak róluk a cégek birtokában.

Andreas Weigend egykor az Amazon vezető tudósa volt, részt vett a társaság adatstratégiájának a kifejlesztésében, napjainkban pedig a Berkeley Egyetemen tanít és olyan cégeknek és szervezeteknek ad tanácsokat, mint az Alibaba, a Goldman Sachs, a Lufthansa, az SAP és a Világgazdasági Fórum. A szakember évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a felhasználói adatok gyűjtése és elemzés kapcsán. San Franciscóban és Sanghajban él, s nemrég jelentette meg a Data for the People című könyvét, amelyben számos, gyakran alig ismert példákat írt le arról, hogy ki, hol és hogyan gyűjti össze a felhasználói adatokat.

"2001. szeptember 11. után az USA-ban, az Amazonnál dolgoztam. Egy chicagói professzorral dolgoztam együtt, aki elmondta nekem, hogy a merényletek után egy héttel felkereste őt a titkosszolgálat, mert korábban azokra a járatszámokra keresett rá, amelyek a később eltérített repülőgépekhez tartoztak. Akkor tudatosult bennem, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) mindent elolvas."

"Kínában a szállodaajtók elektronikus zárjait a rendőrség is figyeli. A rendőrök minden alkalommal jelzést kapnak arról, hogy ha egy ajtót kinyitnak. Amennyiben valamelyik éjszaka legalább hétszer nyitnak ki egy ajtót, akkor utánanéznek, mert drogkereskedők vagy prostituáltak lehetnek az érintettek, hiszen normális esetben nem járkál ki valaki ennyiszer egy éjszaka alatt a hotelszobájából. A szállodákban felszerelt kamerák is a rendőrségre vannak bekötve. Ez már tényleg Orwell 1984 című regénye" - jelentette ki Andreas Weigend.


Weigend hozzáférési, ellenőrzési és feldolgozási jogokat követelt az adatokat feldolgozó cégektől. Azt akarja, hogy olyan eszközök álljanak a rendelkezésére, amelyek segítségével betekinthet az adataiba, kiegészítheti és felismerhetetlenné teheti azokat, kísérletezhet velük és továbbíthatja azokat más szolgáltatásokba. Nemrég megkapta az első olyan e-mailt a Google rendszeréből, amely az elmúlt hónapok tartózkodási adatait is tartalmazta. Az olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik az adataiba való betekintést sokkal érdekesebbek a számára, mint valamilyen jogi adatvédelmi nyilatkozat. Az eszközökkel az emberek új betekintési lehetőségeket nyerhetnek az életükbe. Számára nem igazán lennének meglepők a felfedezett dolgok és ha a felhasználókat felvilágosítanák például arról, hogy az okostelefonjaikban lévő gyorsulásmérők minden egyes lépésüket regisztrálják, akkor ők sem lepődnének meg azon, hogy milyen sok adat létezik róluk.

"Adatokat nem létrehozni ugyanolyan nehéz, mint ha valakinek azt mondanák: ne használjon vizet. Éppen ezért akarok beszélni arról, hogyan működik az adatgazdaság és milyen a költség-haszon viszony. Amennyiben egy szolgáltatás haszna elég nagy, akkor nincs problémám azzal sem, ha egy szolgáltató az adataimat kereskedelmi célokra is felhasználja. Aktivizálni kell az embereket és beszélni nekik arról, mi zajlik a világban" - szögezte le végül Andreas Weigend.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #8
    Mindegy hogy igaz-e vagy sem. Nekem nincs szifonom, nem is lesz nem ertek egyet a zart kornyezettel. Szerinted felismeri a fittymacsattogast is ? :)
    En meg eletemben nem vettem meg valamit azert mert azt hirdeteskent megkaptam. Amikor valamire szuksegem van elmegyek koruljarom a dolgot es megveszem. Nem a marketing gyoz meg arrol mit akarok venni, hanem a tapasztalatom, benyomasom az adott termekrol. Akkor minek probalnak ENGEM beszervezni? Csak penzpazarlas, Amit a tobbi hulye fizet ki aki megveszi. De ha ez Nekik jo csinaljak. Ami jo annak nem kell hatalmas marketing, mert ha megkerdezed azodd csoportot akinek szuksege van ra az elmondja az adott tapasztalat alapjan mit vegyek. Ami meg nem jo azt a Marketingnek hivott hazugsag gyartassal kell eladni. Mi ebbol a tanulsag? Mindenki szurje le maganak.
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2017.05.15. 02:57:16
  • ostoros #7
    Állítólag, ha az Iphonodat bekapcsolva lerakod a számítógéped mellé, mielőtt elmész otthonról, és mindenféle kutya hangokat játszik közben a számítógép, egy héten belül, mindenféle kutyatartással kapcsolatos hirdetést fogsz kapni.
    Nem tudom, igaz-e?
  • Agyturbinikusz #6
    "2001. szeptember 11. után az USA-ban, az Amazonnál dolgoztam. Egy chicagói professzorral dolgoztam együtt, aki elmondta nekem, hogy a merényletek után egy héttel felkereste őt a titkosszolgálat, mert korábban azokra a járatszámokra keresett rá, amelyek a később eltérített repülőgépekhez tartoztak. Akkor tudatosult bennem, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) mindent elolvas."

    Gondolom hogy mindent elolvas, az csak egy kepletes kifejezes :)
    Erre probaltam utalni.

    Kulonben meg az eszement hozzaszolasaimbol meg magam sem tudom kitalalni mit fogok csinalni a kovetkezokben, illetve az milyen hatassal lesz a "Nemzetbiztonsagra"
    Ha megis sikerulne nekik kitalalni a rolam begyujtheto adatokbol, En lennek az elso aki gratulalna nekik :) Legalabb valaki megmondana mit akartam csinalni mielott elfelejtettem :)
  • wraithLord #5
    Gondolom nem titkosszolgálatoknak írtad, a Google és tsi szolgáltatásai meg elsősorban kényelmiek, nem kémkedésre vannak. Szóval ahhoz keresni kell a botok által összeszedett, naplózott stb. adatok között, hogy találjanak valamit. Valószínűleg a cikkben szereplő úriemberre is többezer más emberrel együtt találtak rá, amikor azt nézték, hogy ki érdeklődött valamilyen formában az említett járatok iránt.
  • Agyturbinikusz #4
    Azert en elgondolkodtam rajta hanyszor hasznalom az Errorista kifejezest a penzugyi szervezetekkel osszefuzve illetve a politikusokat is belevonva, hanyszor igertem meg nekik barataim tarsasagaban, hogy egyszer elmegyek biologusnak, es genetikat fogok tanulni amit kesobb alakalmazni fogok modositott nem eletformak letrehozasara.

    Soha senki nem jott pedig a telefon mindig ott a zsebemben, es angolul tettem mindezt. Valamit nagyon szarul csinalnak :)
  • tom_pika #3
    "Változást hozhatna a jelenlegi helyzethez képest, ha az emberek láthatnák, hogy milyen adatok vannak róluk a cégek birtokában."
    Ugyan már!... Az átlagpolgár nem foglalkozik ezzel.
  • wraithLord #2
    Hát gondolom, minden, amit valaha csináltam online, plusz az okosteló révén a 24/7 tevékenységem (szokásaim, hova járok gyakran, hol lakok, hol dolgozom, mivel járok, mikor járok stb.)
    Inkább arra lennék kíváncsi, hogy kiknek vannak meg ezek az adatok. Vagy egyszerűbb megközelítés lenne, hogy kiknek nincsenek? :D
  • CairoJack #1
    "Változást hozhatna a jelenlegi helyzethez képest, ha az emberek láthatnák, hogy milyen adatok vannak róluk a cégek birtokában." - Minden adat... minden.