Berta Sándor

Védené a titkosított kommunikációt az Európai Parlament

EU-szinten nehezítenék meg a tagállamok titkosszolgálatainak dolgát, nem lennének a cégek kiskapuk beépítésére kötelezhetők.

Marju Lauristin észt szociáldemokrata politikus, az Európai Parlament Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának jelentéskészítője kifejtette, hogy ha az elektronikus kommunikációs adatok titkosítva vannak, akkor tilossá válik ezeknek az anyagoknak a kikódolása vagy a titkosított kommunikáció ellenőrzése. A tagállamok nem kötelezhetnék semmi olyan dologra az elektronikus kommunikációs szolgáltatásokat kínáló cégeket, amely gyengítené a hálózataik vagy a szolgáltatásaik biztonságát és titkosítását. Tilos lenne kiskapukat beépíteni az olyan termékekbe, mint a WhatsApp és a Telegram vagy például az Apple szolgáltatásaiba. Az ilyen kiskapuk ugyanis arra kényszerítenék a gyártókat, hogy készítsenek egy általános érvényű kódot, amelyet szükség esetén át kellene adniuk a nyomozóknak.

Jan Albrecht, a Zöldek európai parlamenti képviselője erre úgy reagált, hogy ez egy valódi hadüzenet az európai uniós tagországok titkosszolgálatai felé. Az üzenet egyértelmű: amennyiben az elektronikus kommunikáción belül az adatvédelemről van szó, úgy az Európai Parlament a jelenlegi szintet inkább erősíteni akarja, mint gyengíteni. Andrus Ansip, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette, hogy a kiskapuk alkalmazása, vagyis az infrastruktúra szándékos gyengítése egészen biztosan nem lesz elfogadott az Európai Unióban. A rendőrök és a titkosszolgálatok ennek aligha örülnek, hiszen ők pont azzal érvelnek, hogy így nagyon nehéz felderíteniük a bűnözőket és a bűnözői csoportokat, illetve bizonyítékokat gyűjteniük ellenük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #6
    Ez mind szep es jo csak magukat meg hatranyba helyeznek az amcsikkal szemben akiknek meg mindenhova biztositott a hozzaferes.
    Igy felmerul a koltoi kerdes kiket is szolgalnak ezek europai unios burokrata letformak.
    Ugye?
  • zola2000 #5
    Ezért kell a jelszónak durva káromkodásokat is tartalmaznia, ha el is árulod, nem is gondolnák hogy az az :)
  • bobijub #4
    nem ellenkezve, hanem kiegészítve: minden, titkosított dokumentum azonnal elérhetővé válik mindenki, így az illetéktelenek számára is, amint a kiskapu nyilvánosságra kerül. és teljesen mindegy, hogy jogilag hogyan kezelik utólag az ügyet, ha egy konkurrens ilyesmit kihasználva tönkre van téve, akkor azt már utólag nem lehet visszacsinálni. kedves titkosszolgálatok, tessenek alkalmazkodni az új világ új körülményeihez, és szíveskedjenek kidolgozni azokat a módszereket, amik nem tesznek többmilliárdnyi embert néhány millió csirkefogó potenciális prédájává csak azért, hogy néhánytízezer keményebb gazember üldözésének költsége a titkosszolgálatok helyett a szolgáltatókat és az eszközgyártókat terhelhesse.
  • BrockSamson #3
  • zola2000 #2
    Inkább arról van szó, hogyha van kiskapu a hatóságoknak, akkor azt bárki megtalálhatja, egy szándékos kiskapu többet árt mint amennyit használ (lásd wanacry és petya)

    az, ha a felhasználó nem mondja meg a jelszavát a rendőrnek szerintem továbbra is "bizonyíték rejtegetése" lehet ... de hogy bizonyítják bíróság előtt, hogy rejtegeti a jelszót, nem tényleg elfelejtette?
  • nlght #1
    2010 környékén még pár év börtönnel fenyegettek egy holland online poker profit, mert azt állította, hogy elfelejtette a titkosított meghajtójához a jelszót, amikor a holland NAV házkutatást tartott nála. Ehhez képest tényleg ellenkező irányba lépnének.