Berta Sándor

Titkosítási algoritmus érintés nélküli biztonsági chipen

Szakemberek igyekeznek annyira biztonságossá tenni a különböző rendszereket, hogy azok a jövő kihívásainak is megfeleljenek.

Az Infineon grazi és müncheni mérnökei olyan titkosítási algoritmust terveztek, amelyet egy érintés nélküli biztonsági chipen helyeztek el és amely akár a kvantumszámítógépekkel szemben is biztonságos lehet. A megalkotott és alkalmazott algoritmus a New Hope egyik változata, egy kvantumszámítógépekkel szemben ellenálló kriptográfiai rendszer, amelyet már a Google is kutatott a Chrome böngésző egyik demó verziójában.

Thomas Pöppelmann, az Infineon szakembere kijelentette, hogy a technológia akár a meglévő chipek esetében is alkalmazható, ilyenkor általában csupán egy szoftverfrissítésre van szükség. Az érintés nélküli biztonsági chipeket jelenleg többek között személyi igazolványokban és bankkártyákban használják.

A cégeknek általában komoly problémát okoz, hogy a napjainkban még biztonságos titkosítások a jövőben kvantumszámítógépek segítségével könnyen kijátszhatóvá vagy feltörhetővé válnak. Az ipar ezért már most igyekszik felkészülni a helyzetre és a következő 3-5 éven belül megjelenhetnek a megfelelő szabványok. A tervek között van a hosszabb kódok és más védelmi mechanizmusok kifejlesztése, illetve alkalmazása.

Pöppelmann kifejtette, hogy ugyan a kvantumszámítógép eddig csak elméleti szinten létezik és lehet, hogy soha nem is fog megépülni, ennek ellenére a szakértők abból indultak ki, hogy megbízható és biztonságos algoritmusokra már szükség van, különösen a kormányzati anyagok vagy a hálózatba kötött autók esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!