Berta Sándor

Kikerült a titkosítási funkció a Fire OS 5-ből

Az Amazon készülékein egy ideje már nem érhető el a titkosítási lehetőség.

Először felhasználók számoltak be arról, hogy a Fire OS 5-ből eltűnt a korábbi titkosítási funkció. Az operációs rendszer fut többek között a Kindle Fire és az Amazon Fire HD készülékeken, a Fire Phone okostelefonon és a Fire TV beltéri egységen, így a változás meglehetősen sok embert érint. Az Amazon egyik szóvivője azzal indokolta a lépést, hogy az elsősorban üzleti ügyfeleknek kínált funkciót nem igazán alkalmazták a felhasználók.



A módosítás azt jelenti, hogy az új verzióra való frissítés után gyakorlatilag bárki kiolvashatja a Fire OS-t futtató készülékek adatait, például a jelszavakat, a fizetési információkat, az alkalmazások adatait, a videókat, az elektronikus leveleket és a digitális fényképeket. Súlyosbítja a helyzetet, hogy ha a funkció korábban be volt kapcsolva, akkor a frissítés automatikusan kikapcsolja azt és az utólagos kézi aktiválásra nincs mód. A titkosítástól való eltérés azért is meglepő, mert a Fire OS az Android 5.1 operációs rendszeren alapul, amely alapból tartalmaz ilyen funkciót.

Az embereknek csupán néhány lehetőségük maradt. Egyrészt választhatják azt, hogy nem telepítik fel a friss operációs rendszert vagy feltelepítik és bíznak abban, hogy senki nem szerzi meg az adataikat. A harmadik lehetőség, hogy lemondanak a hardverek használatáról. Azt ugyanis egyelőre nem lehet tudni, hogy az Amazon kiad-e olyan frissítést, amelynek telepítése után ismét elérhetővé válik a titkosítási funkció.

Időközben kiderült, hogy az Amazon kiad majd tavasszal egy frissítést a Fire OS 5-höz, így a titkosítási funkció újra elérhető lesz az Amazon Fire táblagépeken a felhasználók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!