Berta Sándor

Az iOS forráskódja és a WhatsApp is az FBI célkeresztjébe került

Újabb fordulat következett be a konszern és az amerikai hatóságok közötti vitában: már nem elégednének meg csupán az iPhone készülékekből megszerezhető adatokkal.

A Business Insider szerint ha az Apple továbbra is megtagadja az együttműködést, akkor az amerikai igazságügyi minisztérium a közeljövőben követelheti a konszerntől az iOS operációs rendszer forráskódjának az átadását. Ez lenne ugyanakkor a legsúlyosabb, úgymond "nukleáris opció". Az Apple köteles lenne a forráskódot a különböző dokumentumokkal és kódokkal együtt átadni. Amennyiben ez megtörténne, úgy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) saját szoftvert készíthetne, amelyet eredeti Apple-programként adhatna meg és amelynek a segítségével a felhasználók okostelefonjait a tudtuk és a beleegyezésük nélkül ellenőrizhetné.

Az adatvédelmi szakemberek azonnal támadták az elképzelést. "Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen lépés nagyon szörnyű lenne" - jelentette ki Joseph Lorenzo Hall, a Center for Democracy & Technology képviselője. Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy az amerikai kormány mögé a világ számos kabinetje is felzárkózna, ez pedig komolyan veszélyeztetné az iPhone-tulajdonosok magánéletét. Ugyanakkor az amerikai igazságügyi minisztérium sietett leszögezni, hogy nem ezen az úton indultak el, azonban ez a forgatókönyv, főleg akkor, ha az Apple magatartásában nem következik be komoly fordulat, könnyen lehet egy drasztikus B terv.

Korábban egy szövetségi bíró arra kötelezte az Apple-t, hogy segítsen az FBI-nak egy iPhone 5C titkosításának a feltörésében. A készüléket az a férfi használta, aki a feleségével együtt tavaly decemberben a kaliforniai San Bernardinóban 14 embert megölt és további 22 személyt megsebesített. Az Apple megtagadta a követelés végrehajtását. Az amerikai hatóságok már akkor még több készülék feltörését és egy olyan egyedi megoldás elkészítését is kérték a cégtől, ami korlátlan számú próbálkozást engedélyezne számukra a jelszavas védelem feltörésére.


Felmerült egy újabb célpont is, a WhatsApp, amely napjainkban a világ egyik legnépszerűbb kommunikációs megoldása és amely a népszerűségét részben a könnyű kezelhetőségének, részben pedig az alkalmazott titkosításnak köszönheti. A program segítségével naponta üzenetek, digitális fotók és videók milliárdjait küldik el az emberek. A The New York Times szerint a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) a WhatsAppon keresztül küldött üzenetek is érdeklik, ugyanis a titkosítás miatt a bűnözők és a terroristák is szívesen használják a platformot.

Problémát jelent viszont, hogy a titkosított üzeneteket még a WhatsApp munkatársai sem tudják elolvasni, azaz a cég nem adhat át olyan adatokat, amelyek nincsenek is a birtokában. Így egyelőre nem lehet tudni, hogy az FBI milyen formában képzeli el az információk megosztását és az együttműködést. Csak annyi világos, hogy a hivatal illetékesei egy köztes megoldást szeretnének elérni, de ezzel kapcsolatban konkrétumokat nem közöltek.

Érdekesség, hogy Ausztriában szintén felmerült a WhatsApp és a Skype ellenőrzése, de csak komolyabb ügyekben ellenőriznék a két szolgáltatáson keresztül zajló kommunikációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #5
    Az iOS FreeBSD alapú, ami nyílt forráskodú. Akkor miként lehet a buherált változata nem az?

    Nekem ez zavaros...
  • kvp #4
    A hazafias torveny szerint az NSA elso keresere at kell adniuk mindent. Ez valoszinuleg meg is tortent anno. (a Microsoft egyebkent be is vallotta) Az FBI viszont csak az orszagos rendorseg, tehat veluk lehet pereskedni. Meg mindig jobb mint bevallani hogy az Apple-nel is reg atadtak mindent...
  • asgh #3
    Valójában az Apple akár át is adhatná a forráskódot.
    Az egész cirkusz lényege, hogy az apple ki akarja kényszeriteni, hogy ne valami lokális biróság precedens itéletére hagyatkozva, hanem a törvényalkotás és a legfelsőbb biróság döntésének nyomására tegyék és a döntést utána következetesen alkalmazzák az egész iparágban. Ebben az esetben ugyanis minden felelősség a hivatalos szervekre hárul.
    A mobiltelefonok lehallgatásának lehetővé tételét is törvény irja elő, ezek a törvények már átestek az alkotmányossági vizsgálaton, igy a telekom cégek sem harcolnak ellenük.
    A telefonok feltörése azonban még szürke zóna és jól látszik a hatóság viselkedésén, hogy úgy próbálják nyomás alatt tartani az iparágat, hogy közben slisszolnának a politikai felelősség alól.
  • pixx #2
    Én simán felfüggeszteném, az Apple termékek forgalmazását az USA-ban az Apple helyében. Lenne ám hiszti...
  • Sir Cryalot #1
    fidelity integrity bravery, rofl, ez az apple esetébemn úgy hangzana hogy

    skeuomorphism ,hysteria, mass hysteria