MTI

E-kormányzást szeretne Donald Trump

A kormányzati munka megújításáról tárgyalt a Szilícium-völgy legnagyobb informatikai vállalatainak vezetőivel Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban.

Az elnök előtt a vállalatvezetők Mike Pence alelnökkel, Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel és Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel találkoztak és tíz munkacsoportban vitatták meg a kormányzati munka modernizálásának ügyét. A tanácskozáson jelen voltak a híres massachusettsi műegyetem (MIT) és az ohiói egyetem rektorai is, valamint Jared Kushner Trump tanácsadóvá kinevezett veje.

A mintegy négy órán keresztül tartó megbeszélést a Fehér Ház kezdeményezte, azért, hogy a legjelentősebb, mintegy húsz tech-cég véleményét, majd együttműködését kérje a kormányzati munka javításához, az elavult informatikai rendszerek megújításához, s mindennek következményeként a kormányzati munka költségeinek csökkentéséhez is. Donald Trump kifejtette, hogy éppen ennek köszönhetően az elkövetkező tíz évre ezermilliárd dolláros megtakarítás lenne elérhető. "Az a célunk, hogy a szövetségi kormányzat által alkalmazott technológiák átfogó megújításával az állampolgárok drasztikusan jobb szolgáltatásokhoz jussanak" - fogalmazott az elnök. Leszögezte azt is, hogy "a kormányzati munkának muszáj utolérnie a technológiai forradalmat".


Rövid beszédet mondott Jared Kushner is, aki azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat szeretné megélénkíteni és ösztönözni a magánszektort, annak érdekében, hogy "olyan jellegű szolgáltatásokat nyújtsanak az állampolgároknak, amilyenek korábban nem léteztek". Kushner nem fejtette ki, hogy konkrétan mire is gondol. Elmondta viszont, hogy a kormányzat felszámolni tervezi a több mint hatezer kormányzati adattároló központ nagy részét és áttér a felhő alapú adattárolásra.

A meghívott cégvezetők közt voltak az Alphabet (a Google anyacége), az Apple, a Microsoft, az Intel, az Oracle az Adobe elnök-vezérigazgatói, s meghívták Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját is, aki azonban más elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni. A jelenlévő szakemberek nyilatkozataiból az derült ki, hogy egyetértenek a Trump-kormány modernizálási törekvéseivel és szívesen együtt is működnek ebben. Az Apple elnök-vezérigazgatója, Tim Cook azt nyilatkozta, hogy "az Egyesült Államoknak kellene a világ legmodernebb kormányzatával rendelkeznie, de ez jelenleg még nem így van". Jeff Bezos, az Amazon vezetője arról nyilatkozott, hogy azt szeretné: az amerikai kormány kereskedelmi forgalomban is elérhető technológiákat alkalmazzon, támaszkodjon a mesterséges intelligenciára és folyamatos továbbképzésre küldje az alkalmazotti gárdát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #9
    Fel sem foghatom, hogy lehet itt ennyi soktengernyi ész..., azon vitatkozni, hogy hülye a 200 millós Amerika megválasztott elnöke v. nem hülye? Releváns téma, és a véleményeknek biztosan és ellenőrizhetően sok köze lehet a valósághoz. (Kb. az fb átlagszínvonala köszön vissza. - Biztosan sokan ismerik közelről is, mert lakott itt egy Trump pár évtizedig a 8. kerületben...., baz!)
  • ugh #8
    E kormanyzast szeretne trump.
    Mi is csak nem ugy ahogy o gondolja, hogy adraga politikusok melle meg behozni az altaluk iranyitott technologiat.
    Hanem automatizalni, bevezetni az elektronikus szavazast, ezeket az egytol egyig korrupt szemetladakat meg bekurni a napba.
  • kgpro #7
    Szerintem ez a Trump egyáltalán nem hülye, csak az eddigi "jól bevált" gyakorlattól igen csak eltérő gondolkodás móddal, és hangsúly áthelyezéssel irányít. ...és szerintem nem ártanak a megütköztető, érzelmeket, és uram bocsá' gondolkodást is serkentő kijelentései, ami messze nem mondható el a sok fa@szkalap eu-s "honatyáról".
    Persze, lehet és kell kritizálni a döntéseit, de legyünk őszinték, az ellenkező előjelű döntéseket (melyeket nem ő, hanem elődei hoztak), ugyanúgy kritizáltuk.
    És ne felejtsük el, bár az anyagi bázisát ugyan nem ő teremtette meg, de képes volt azt gyarapítani, és valahogy még is csak elvezeti a Trump birodalmat, ahhoz meg kell ész. Balga, aki azt hiszi, hogyha beülne az elnöki székbe, akkor neki sikerülne a vállalatot még nagyobbá tenni.
    Várjuk ki, hogy mi lesz ebből, még nagyon az elején van!
  • ostoros #6
    Szerintem Putykó bácsi csak beszart kicsit a Clinton lotyótól az elnöki székben...
  • nkmedve #5
    Szerintem senki nem számított összeborulásra.
    Putyinnak nem azért volt érdeke Trump segítése, mert annyira jó haver akart lenni, hanem mert jobb neki egy inkompetens vezető az USA élén, főleg egy olyan aki minden létező szövetségesével összerúgja a port (elszigetelt USA = nagyobb orosz befolyás).
    Bár azért gondolom Putyin bácsi kicsit reménykedett a szankciók enyhítésében is, ezt a számítását viszont a republikánusok áthúzták (Trump feje fölött).

    Mindentől eltekintve vannak néha jó kezdeményezései az öreg Trump-nak (lásd, jelen cikk témája), de szinte biztos vagyok benne, hogy ezek nem saját ötletek hanem egyes normálisabb tanácsadóktól származnak (azért valahol megnyugtató, hogy ilyenek is vannak a csapatában, nem csak konteósok és lobbisták :) ).
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2017.06.21. 01:24:57
  • ostoros #4
    És mi van akkor, ha nem is részigazság amit mond, hanem a teljes igazság, és amiről te úgy tudod, hogy szintén része az igazságnak csak lényegtelen sallang, vagy egyenesen hazugság? :D
  • Sequoyah #3
    A vak is talal neha szeget:) Bar attol a kijelentesei meg nem lesz sokkal kevesbe butabbak, hogy felfedezunk benne valami reszigazsagot...
  • NEXUS6 #2
    És ugye Trump nem borult össze Putyinnal sem, mint sokan számítottak rá.
  • Archenemy #1
    Bocsi a kicsit offtopicért (ugyanúgy Trump) de érdekes hogy a trump-féle "buta" kijelentések mögött egész megalapozott vélemény is lehet (és az is érdekes, hogy az indexről jön a cikk :D ):

    http://index.hu/gazdasag/2017/06/19/nemetorszag_trump_eu_kereskedelmi_tobblet_folyo_fizetesi_merleg_tobblet_a_nemetek_nagyon_rosszak/