Berta Sándor

Fellángolhat a Trump kontra Szilícium-völgy vita

A megválasztott amerikai elnök terveitől komolyan tartanak az IT-óriások.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök korábban közölte, hogy korlátozni akarja a külföldieknek kiadott vízumok számát. Bár a terv elvileg a bevándorlók ellen szólna, de könnyen visszafelé sülhet el és komoly problémák elé állíthatja a Szilícium-völgyet.

Amennyiben megvalósulnak a megválasztott elnök tervei, akkor sok IT-konszernt elhagyhatnak a külföldi munkatársai, elsősorban azok a programozók, akik jelenleg az úgynevezett H1-B vízum segítségével tartózkodnak az Amerikai Egyesült Államokban. Csak a Microsoftnál több tízezer alkalmazottnak van ilyen engedélye, míg a Google, az Amazon, az Intel és az Apple szintén több ezer H1-B vízummal rendelkező szakembert foglalkoztat.

Trump azt mondta, hogy korlátozni akarja e vízumok kiadását, mert ezáltal több amerikai állampolgár kaphatja meg az esélyt arra, hogy jól fizető álláshoz juthasson. Azonban a The Financial Times rámutatott, hogy ez közel sem ilyen egyszerű, hiszen az érintett vízumtulajdonosok a világ tehetségesebb szakemberei közül kerülnek ki, akiket az amerikai IT-cégek megpróbáltak összegyűjteni. Amennyiben ők nem dolgozhatnak tovább az USA-ban, akkor az akár a vállalatok elvándorlásához is vezethet. Amit Kumar, a Trimian nevű vállalkozás vezetője közölte, hogy ha bizonyos személyeket nem lehet toborozni és az Amerikai Egyesült Államokba csábítani, akkor Kínában, Indiában vagy Mexikóban fogják foglalkoztatni őket.

A Szilícium-völgynek jelenleg is számos problémával kell megküzdenie, de még meglehetősen jó helyzetben van, mert a bérek magasak és a munkanélküliség alacsony.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #31
    http://mamaeva.blog.hu/2016/11/09/az_amerikai_valasztasrol_innen_belulrol_nezve
  • ostoros #30
    Ide? Ugyan. Ide akkor jönnének, ha se India, se Kína, se a világ többi része nem bizonyul alkalmasnak.
  • ostoros #29
    Ezek a nagyon jövedelmező vállalkozások alig fizetnek adót. Költségvetési szempontból egy USA szintű államnak nem jelentős veszteség.
    De ne is beszéljünk arról, ami valójában úgy sem lesz: EZ EGY BLÖFF.
    A brexit után az összes bank fenyegetőzött, hogy most otthagyják az UK-t- aztán mi lett? Egy se költözött, abba maradt a gágogás.
  • ostoros #28
    +1
  • cylontoaster #27
    Mert ha csapatban kell együtt dolgozni, akkor nem árt a személyes jelenlét. A csapatépítési része sem hülyeség, és bár meglepő lehet, de időnként kommunikálnak egymással ezen emberek is, ami élőben a leghatékonyabb.
    És nem mellesleg biztonsági okai is lehetnek.
    Ha az ismerősöd egyedül dolgozik, akkor neki ilyen problémája nincs. De tippre inkább lesz az ismerősöd dizájner, mint programozó..
  • caprine #26
    IT terén az internet korában mi a francnak jár be sok programozó a munkahelyre amikor otthonról is lehet? Nekem is van ismerösőm honlapokat készít, egész nap otthon van, akkor és annyit dolgozik amennyit akar.
  • Atisz #25
    Szélsőségesen liberális = anarchista (lásd csőcselék az utcákon, akik Trump feleségének megerőszakolására biztatnak, valamint vélt Trump szimpatizánsokat vernek össze).
  • NEXUS6 #24
    "Ja csak a belföldiek inkább élnek az utcán minthogy többezer vagy többtízezer dolláros havi keresetért dolgozzanak......"
    Úgy érted, pl Csársz Simonyi, Gróf András, meg Elon Musk, meg ilyenek, mert ugye Amcsiban gyak mindenki bevándorlóként kezdte. Egyrészt. Másrészt aki mgkapta az állampogárságot az egy pillanat alatt átváltozott inygenélő herévé? A fentiek ugye nem ezt bizonyítják. Szal elég demagóg általánosítás az amire itt célzol.

    "Ezeket te komolyan gondolod amiket írsz? "
  • NEXUS6 #23
    Őööö, az amit a nyertesek úgy kommunikálnak, hogy "megértették a választópolgárok akaratát" a vesztesek minősítik "populizmusnak".
    Ugyan azt jelenti mindkettő, gyakorlatilag egy terméket, a képviselőt/pártot ki tudta adekvát módon reklámozni ahhoz, hogy a vásárló pusztán a hirdetésre alapozva megvegye.

    Az meg hogy mit fog X emberke majd a hatalmon csinálni az mástészta.
    Jórészt attól függ, hogy ki tette zsebre. Ciliéket (beleértve a republikánus és demokrata elit nagyrésze) gyak 79-óta a szaudi királyi család, Smurfnál viszont nem kitapintható. Ezért eleve az eddigi megrendelőnek rossz, mert nem ő. Mindenki másnak meg kiszámíthatatlan, ami megint csak nem biztos hogy jó. De én úgy gondolom nem az atomháború ígéretével sikerült megnyernie az elnöki széket, és ha mást nem is talán ezt érdemes tőle elfogadni.

    Amúgy Óbama is hasonló forradalmi hangulatba hozta az országot, aztán mit tett? Ő is csinált 2-3 minden elnöknek kijáró háborút. Pedig még Nóbe békedíjat is kapot még azelött, hogy leült volna a székébe.
    ;)
  • Skylake #22
    Te ugye rendelkezel egy olyan technológiai eszköztárral, amely legfeljebb az NSA-nak van, így hitelt érdemlően tudod bizonyítani a szavazógépek, illetve a szavazási folyamat kompromittálását? Ez engem nagyon érdekel, úgyhogy kérlek, ossz meg valami információt ezzel kapcsolatban. Szeretem a konkrétumokat! Az mondjuk igen érdekes, hogy ha az un. háttérhatalomnak, az Egyesült Amerikai Gyíkember Parancsnokságnak, illetve a szabadkőműveseknek Clinton nyanya lett volna a preferált jelölt, hogyhogy mégsem ő lett az. Ilyen nagyhatalmú szervezeteknek, amelyek ugye kézben tartják háttérből a világot, a nyanya nyertessé tétele igazán egy ujjgyakorlat lett volna. Hogyhogy ez nem jött létre?