Berta Sándor

Már fütyül a netsem­legességre a Netflix

A stream-szolgáltató álláspontjában gyakorlatilag 180 fokos fordulat következett be.

Korábban arról számoltunk be, hogy Ajit Pai, az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottságának (FCC) új vezetője megszüntetné az internetsemlegesség jogi alapjait biztosító szabályokat. Így a jövőben az internetszolgáltatásokat nem információs, hanem távközlési szolgáltatásoknak tekintenék. Amennyiben ez megvalósul, úgy lehetővé válhat egyes ajánlatok előnyben részesítése a többivel szemben. Mindezzel sok cég egyáltalán nem értett egyet, nem úgy most a Netflix, ami komoly meglepetést jelent. Reed Hastings, a Netflix vezérigazgatója ugyanis 2014 márciusában még az internetsemlegesség mellett állt ki, sőt, akkori nyílt levelében azt írta: nem elegendő csupán akadálytalan hozzáférést biztosítani a felhasználóknak, hanem azt is meg kell gátolni, hogy a szolgáltatók bizonyos kiválasztott ajánlatokkal kapcsolatban pénzt kérjenek.

A menedzser most azt nyilatkozta, hogy már elég nagyok ahhoz, hogy megköthessék azokat az üzleteket, amiket akarnak. Mindez azt jelenti, hogy a Netflix már kellően tőkeerős és ráadásul hajlandó is azért fizetni a szolgáltatóknak, hogy az adatai gyorsabban és hatékonyabban juthassanak el az ügyfeleihez. Amíg a vállalat kicsi volt, addig mindezt nem engedhette volna meg magának, de mióta a piac egyik meghatározó szereplője lett, a probléma már nem áll fenn.

Hastings a Re/Code Code Conference nevű rendezvényén azt mondta, hogy már nem tartja magukat felelősnek az internetsemlegességért, de minden olyan társaságot támogatnak, amely az internetsemlegesség megtartásáért akar harcolni. Ugyanakkor az üzletember szerint ezt a harcot aligha lehet megnyerni. A Trump irányítása alá tartozó FCC így vagy úgy, de el fogja tüntetni a jelenlegi szabályozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #6
    Okés, fordítom a PR dumáját ennek a homo oeconomicus, ütnek-borulsz f*szfejnek: "minden olyan társaságot támogatnak, amely az internetsemlegesség megtartásáért akar harcolni" = Kurv*ra lesz*rjuk az összes olyan lúzer f*sszopó ruppótlan civil szervezetet, aki megpróbál bármilyen módon tenni a netsemlegesség megtartása érdekében. Sőt, iparági egyeztetésekkel, egyenesen az FCC HQ-n megtárgyalt forgatókönyv szerint fogjuk szanaszéjjel sz*patni ezeket.
  • blehel #5
    Mar ne haragudjatok, de ti mind szelektiven olvastok? Nem azt mondta, hogy nem tamogatja, hanem, hogy szerinte nem lehet ezt a csatat megnyerni
    "[..]minden olyan társaságot támogatnak, amely az internetsemlegesség megtartásáért akar harcolni[..]"

    oke, gorbulnek az elvek, de 180 fokos fordulatnak ezt aligha lehet nevezni, legfeljebb a hangos elharcosbol egy csendes beletorodotte valt.
  • zola2000 #4
    Na igen, fmig érdeke volt támogatta, amikor már nem érdeke eltörölné.

    És akkor a kisebb / témaspecifikus streamszolgáltatók mint a crunchyroll és viki.com tényleg hátrányba kerülnének ha a netflix tényleg igazi bluray minőségben tudna streamelni ők meg gyengébben.

    (arról nem is szólva hogy mikor javítják ki azt hogy kelet ázsiai mmok szinte játszhatatlanok a ping miatt addig amíg nem állítanak fel usa/eu szervert)
  • molnibalage83 #3
    Gerinc? Ugyanmár, az üzletben az nem kell...
  • arty #2
    ekkora patkányt, te jó ég...
  • TokraFan #1
    "A menedzser most azt nyilatkozta, hogy már elég nagyok ahhoz, hogy megköthessék azokat az üzleteket, amiket akarnak"

    Íme egy igazi féreg, egy mocsadék szemétláda.