SG.hu

A netsemlegességet védi a magyar médiahatóság

A mobilszolgáltatók egyre több, egy adott szoftver adatforgalmát nem figyelő csomaggal rukkolnak ki, ami az NMHH-nak nagyon nem tetszik.

Tegnap jelentette be a Telenor, hogy ezentúl a Spotify zenei adatbázisa is elérhető náluk, és - más streamingcégek mellett - megadott csomagoknál már ezen cég kínálatának hallgatása sem számít bele a mobilos adatforgalomba. Nem ritkaság az ilyen kedvezmény, emlékezhetünk ugyanilyen közösségi oldalas csomagra, vagy korábban a Magyar Telekom vezetett be olyan havidíjas opciót, aminél a TV-előfizetőként külön díj nélkül nézhetjük az otthoni tévécsomag csatornáit, egy másiknál pedig a HBO premiereket tudjuk így tableten vagy egyéb eszközön nézni.

Azonban ezek a kedvezmények sértik az EU versenysemlegességi előírásait, hiszen így egy másik zenei streamingszolgáltató vagy egy tévécsatorna, amelynek adatforgalma beleszámít a havi adatkeretbe esélytelen a Spotify vagy a HBO adásával szemben, senki nem fogja azokat hallgatni vagy nézni, behozhatatlan ez a hátrány. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is így gondolja, ezért kötelezték a Magyar Telekomot a jogsértő forgalomszabályozási intézkedés megszüntetésére. Külön kifogásolták, hogy ezek a szolgáltatások az adatkeret kimerülése után is elérhetők voltak, habár minden egyéb internetes tartalmat lelassítottak.


A hálózatsemlegesség védelmében az NMHH először hozott döntést, és uniós szinten is az elsők között alkalmazta az EU-s előírásokat. Pénzbüntetést nem szabtak ki. A Magyar Telekom fellebbezni fog a nem jogerős határozat ellen: védekezésük szerint a hálózatsemlegességre vonatkozó szabályozás 2015 végén jelent meg, az egységes uniós gyakorlat még nem alakult ki, és nem világos, hogy mindez a hatóság mostani határozatának irányába fog-e menni. A TV GO szolgáltatáshoz hasonló megoldások egyébként a többi magyarországi és európai szolgáltatónál is ismertek - tették hozzá. A cég szerint az NMHH döntésének következményeként az ügyfeleknek kedvezőtlenebbé, akár drágábbá válik a TV GO használata és pont a szolgáltatásra jellemző kényelem és mobilitás - bárhol használható - érzése sérül.

Jók ezek az adatforgalmat nem számoló opciók?
  • Igen
  • Nem, be kell ezt szüntetni, igaza van az NMHH-nak

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TBWarrior #2
    Jók ezek a logók :D
    A DigiGo logó egy gyerekeknek szánt termék logója, a tv2 player logó pedig egy Kodi kiegészítő logója ebben a formában. Zsenik ülnek az sg-nél :D
  • arty #1
    rövid táv vs. hosszú táv ...