Berta Sándor

Az internet­semlegesség mellett állt ki a Netflix

Reed Hastings, a streaming-szolgáltató vezérigazgatója nyílt levelében az erősebb internetsemlegességért szállt síkra.

A menedzser azt írta: nem elegendő csupán akadálytalan hozzáférést biztosítani a felhasználóknak, hanem azt is meg kell gátolni, hogy a szolgáltatók bizonyos kiválasztott ajánlatokkal kapcsolatban pénzt kérjenek. Az üzletember nem véletlenül fogalmazta meg ezt a követelést, ugyanis egyre több olyan észak-amerikai internetszolgáltató van, amely csak egy bizonyos összegért cserébe hajlandó garantálni, hogy a videókat megfelelő sávszélesség mellett tekinthessék meg az internetezők. A cégek arra hivatkoznak, hogy a Netflix csúcsidőszakban akár az online forgalom 30 százalékáért is felelős lehet és ezért részt kell vállalnia a hálózat üzemeltetési és karbantartási költségeiből.

Hastings ezzel szemben azzal érvelt, hogy egy ilyen lépés bevezetésével a cégek végső soron saját maguknak ártanának. Amennyiben az internetszolgáltatók 10 és 50 megabites csomagokat adnak el az ügyfeleiknek, akkor kötelességük azt is biztosítani, hogy az internetelérés mindig tökéletesen működjön, függetlenül attól, hogy a továbbított adatok éppen honnan jönnek. A Netflix tartósan semmiképpen sem egyezne bele a költségek megosztásába.

A menedzser ugyanakkor pontosan tisztában van azzal, hogy jelenleg nem sokat ér az érvelése, ugyanis a nagy internetszolgáltatók megtehetik, hogy követeléseket fogalmazzanak meg. Rövid távon fizetni fognak, hiszen csak így biztosíthatják, hogy a társaságok a tartalmakat a megfelelő sávszélességgel továbbítsák az előfizetőiknek. Azt viszont nem lehet tudni, hogy a jelenlegi állapot meddig tartható fenn.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FtranX #8
    "Nem tudom, miért nem lehet mondjuk az áramszolgáltatáshoz hasonlóan arányos terhelést alkalmazni, pl. van egy alapcsomag ami 1000 ft, aztán minden megkezdett giga 100 ft vagy ilyesmi."

    Fair modon megvalositva mukodhetne. Nem nehany tiz gigas limitekkel, ahogy Ausztraliaban vagy Kanadaban es nem havi (hanem per nap/csucsido) szinten megallapitott adaforgalmi korlattal, mert az egy baromsag.
  • Cat #7
    Nekem UPC-nél 4405 + afa a 120, azaz 5594 Ft havonta, Budapesten. És nem, nem 3 hónapos bevezető akció, 7 éve ügyfelük vagyok.
  • Archenemy #6
    Nem tudom, miért nem lehet mondjuk az áramszolgáltatáshoz hasonlóan arányos terhelést alkalmazni, pl. van egy alapcsomag ami 1000 ft, aztán minden megkezdett giga 100 ft vagy ilyesmi.
  • sanyicks #5
    Nekem 6500-ba kerül 30 mbit...
  • FtranX #4
    Regota kovetem ezt az egeszet. Az ISP-k allaspontja uzletileg ertheto, hiszen az internet alapjaban veszelyezteti a kabel-TV-s uzletuket, ugyanakkor moralisan vedhetetlen. Minden egyes bitet, ami a Netflix felol aramlik a halozatukba a sajat felhasznaloik kernek tehat fizetnek erte. Az ISP-k erdeke is, hogy a fizeto ugyfeleik elegedettek legyenek es megfelelo savszellel erhessek el az internetet. Marmint az lenne, ha az USA-ban a "last mile"-on nem lennenek jellemzoen monopol vagy duopol helyzetben. Igy ahelyett, hogy legalabb "best effort" jelleggel megprobalnak a user-eiket kielegiteni, tuszulejtik oket es penzt kovetelnek a tartalomszolgaltatoktol a szemgolyokhoz valo hozzaferesert.
  • codaco #3
    Ha van lehetőség ekkora adatcsomagra előfizetni, akkor szolgáltassák is. Ha nem bírja a hálózat, akkor ne lehessen előfizetni rá.
  • Cat #2
    Ha hirtelen Budapesten mindenki megnyitná a csapokat, szerinted milyen erősen folyna a víz?

    Egyszerűen a hálózat nem arra van méretezve, hogy a többség maximálisan kihasználja azt. Meg lehet csinálni, csak akkor nem hatezer forintba kerül havonta 120 megabit, mint most.
  • god25 #1
    "Amennyiben az internetszolgáltatók 10 és 50 megabites csomagokat adnak el az ügyfeleiknek, akkor kötelességük azt is biztosítani, hogy az internetelérés mindig tökéletesen működjön, függetlenül attól, hogy a továbbított adatok éppen honnan jönnek".
    Itt a pont. Ez a lényeg!