Berta Sándor

Az egész világot megváltoz­tathatja a Blockchain

Egy fiatal orosz fejlesztő olyan technológián dolgozik, amely megrémiszti a pénzügyi világot.

A Blockchain, azaz a blokklánc technológia lényege, hogy lehetővé teszi a különböző értékek egyszerű cseréjét, ezáltal feleslegessé válnak a felügyeletek, a banki illetékek és díjak, valamint a bonyolult azonosítóeljárások. A tranzakciók történetét egymástól független és egyenrangú számítógépek tartják nyilván és bővítik tovább, melyekhez bárki csatlakozhat. A bankok és pénzintézetek pont ellentétes alapon, központilag szervezve működnek, így érthető, hogy a technológia megjelenése komoly riadalmat keltett az ágazatban.

A 21 éves Vitalik Buterin Svájcban él és azt kutatja, hogy miként lehet a Blockchain technológiát hasznosítani. A fejlesztés miatt a pénzügyi ágazat komoly dilemmával szembesült: vagy semmibe veszik Butelik ötletét, de akkor a fejlesztés alatt álló technológia elsöpri és feleslegessé teheti őket, vagy felhasználják az elképzeléseit és ezzel búcsút intenek a jelenlegi üzleti modelljeiknek.

A Blockchain ötlete a Bitcoinnak köszönhető; ugyan a technológia és a virtuális fizetőeszköz jelenleg a közbeszédben szinte szétválaszthatatlan, de igazából más-más a fogalmakról van szó: az egyik a kezelés módja, a másik pedig a kezelés tárgya és van benne potenciál arra, hogy ne csupán a pénzügyi rendszert változtassa meg alapjaiban. A Bitcoinnal végzett fizetési műveletek előnye, hogy nincs szükség névre, lakcímre, kártyaszámokra, ráadásul alig vannak egyéb díjak. Ugyanakkor a Bitcoin hátránya, hogy visszaélésekre adhat lehetőséget és az árfolyam borzasztó hektikusan változik akár néhány órán belül is.

Buterin korábban azt nyilatkozta, hogy amikor először vizsgálta meg tüzetesebben a Bitcoint, akkor jött rá, hogy lehetőség van a közvetítők nélküli fizetésekre és átutalásokra. A fiatal fejlesztőhöz időközben csatlakozott néhány programozó is és együtt próbálják meg tökéletesíteni a Blockchain technológiát, amely nem csupán a bankszektorban alkalmazható, hanem akár az autók és a házak eladásakor, vagy a szerződések világában is. Amennyiben a Blockchain elterjed, teljesen megváltozhat a szerzői jog, az értékesítés és a kereskedelem.

Néhány bank is felkarolta az ötletet, köztük van a Goldman Sachs, a JP Morgan, a UBS és a Credit Suisse. Ezek a pénzintézetek szeretnének egy közös Blockchain-szabványt kidolgozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • seepheeerd #9
  Bláz? De régen hallottam ezt a szót. (Vagy szavat? :)))
 • cateran #8
  "Tisztelt SG-s újságíró!"

  Ezen azert felnevettem :D Tisztelt? Ujsagiro? :D
 • Skylake #7
  Tisztelt SG-s újságíró!

  Ha nem értesz hozzá, akkor ne írj belőle cikket! Innen kellett volna kezdened, jó reggelt!:

  http://www.coindesk.com/vitalik-buterin-on-public-and-private-blockchains/

  Ha például az a hír, hogy teszem azt Kiszel Tünci palotapincsije a megszokottabbnál büdösebbet szellentett, akkor a cikkben nem a következőkről fogok írni:

  - az említett palotapincsi nyakörvének az anyaga és színe
  - a kutyaházikójának a felszerelése,
  - Tünci néni ragaszkodásának mértéke a pinncsikéhez.

  Hanem arról írok, hogy mennyire volt büdös eme nemes szellentés, és mely okok váltották ki azt, hogy Kiszel Tüncike pincsike ilyen büdikét szellentett, hogy a médiában e tényt fő helyen kell tárgyalni.

  Tehát nem arról írogatunk, hogy bankok nagyon be vannak rezelve, meg hasonlók, hanem annak lényegét gyűjtjük ki, hogy:

  - hogyan alapszik ez a Bitcoin-on,
  - és mi a technikai lényege a lakusok számára - ez a nehéz feladat amúgy.

  Na csá! Menj le, szívj egy blázt, aztán írd újra!
 • Mentol #6
  Mi van???
  Mi a lényeg?
 • tram21 #5
  https://www.ethereum.org/
 • redwg #4
  Silány cikk. Pont a technológia működési elvét nem írja le.
 • gombabácsi #3
  nem értek ebből semmit

  konkrét tárgyakat tudunk konkrét tárgyakra cserélni, vagy mi? :)
 • molnibalage83 #2
  Jah, persze. A pénzmosás melegágya és a jogi felelősségre vonhatóság nélkül. Elnézést, de ezen mosolyognom kell.
 • Tetsuo #1
  Bővebben (magyarul)?