Berta Sándor

A bitcoin nem fizetőeszköz?

A kérdés megválaszolása érdekes végkifejletet eredményezett egy amerikai perben.

Az USA-ban egy személy 1500 dollár értékű bitcoint adott el egy fedett műveletben dolgozó rendőrnek, aki azt mondta neki, hogy a fizetőeszközzel lopott hitelkártya-adatokat akar megvásárolni. Az illető azt válaszolta a nyomozónak, hogy a bitcoinokat 10 százalékkal a kereskedelmi ár alatt szerzi be és öt százalékkal a fölött adja majd el neki. A rendőr egy bitcoinkereskedő oldalon keresztül lépett kapcsolatba vele.

A két fél újabb találkozóján -amelyre egy a rendőrség által figyelt szállodában került sor -, a nyomozó már 30 000 dollár értékben akart bitcoint vásárolni. A gyanúsított azonban valamiért gyanút fogott és kétségbe vonta a pénz eredetiségét, ezért azt tervezte, hogy több bankban kis címletekben beváltja a kapott dollárokat, hogy megtudja, eredetiek-e. Addig viszont nem jutott el, mert már a találkozón őrizetbe vették.

A vádlottat Floridában pénzmosás vádjával állították bíróság elé, de ekkor jött az ügyben a fordulat. Az eljáró bírónő ugyanis azt az álláspontot képviselte, hogy a bitcoin nem számít fizetőeszköznek, ezért a pénzmosás vádja sem állhatott meg. A bírónő erre hivatkozva ítéletében elutasította a beadványt. Ráadásul a vádlottat kereskedőnek minősítette, éppúgy, mint ha például részvénykereskedő lett volna, aki csupán kihasználja a változó piaci folyamatokat és árakat, s így tesz szert nyereségre.

A bitcoint tavaly októberben az Európai Unió Bírósága pénznek ismerte el. A testület határozata szerint a bitcoinnal végzett ügyletekre a törvényes fizetőeszközöket érintő szabályozások vonatkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!