Mortimer

Kína a domainbitorlók ellen

Kína újfajta szabályozást vezet be, hogy megakadályozza a haszonszerzés céljából történő domainnévregisztrálást.

A China Daily újság közlése szerint az új rendelkezések célja a "rosszhiszemű domainnév-regisztráció megakadályozása". Az intézkedéseket azután jelentették be, hogy kínai magánszemélyek elkezdtek olyan nemzetközi nagyvállalatok webcímeit bejegyezni .CN (azaz Kína) toldalékkal, mint pl. a Procter & Gamble, és ezután megnövelt áron eladásra kínálták fel azokat. A hasonló eseteket pénzbírsággal fogják sújtani, de annak mértékéről nem hoztak részleteket nyilvánosságra.

"Bárki, aki híres márkanevű domainnevet akar bejegyezni, hogy azt megtévesztő célzattal felhasználva termékei eladását segítse vagy más egyéb célja van, nem kaphatja meg a nevet."

A várakozások szerint a következő évtizedben Kína lesz az elektronikus kereskedelem egyik legnagyobb, és potenciálisan a legnyereségesebb piaca. Az ország gyorsan válik Ázsia egyik legjelentősebb domainpiacává is, ahogy egyre több és több kis és közepesvállalat jelenik meg az interneten is. A regisztrált domainek száma elérte a 48000-et, többségük a kereskedelmi kategóriába tartozik.

A hivatalos becslések szerint a kínai internethasználat év eleje óta megduplázódott. Jelenleg közel 17 millió ember használja a netet, ez év végéig 20 millióra fog nőni. A kormányzat intenzíven támogatja az internet fejlődését, habár a webbel szembeni hivatalos állásfoglalás továbbra is nagyon gyanakvó. A hatóságok folyamatosan akadályozzák nyugati hírügynökségek, emberi jogi szervezetek és más nem kívánatos politikai csoportok megjelenését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!